Ukrajina: Kdo chce, hledá si způsoby, kdo ne, hledá si důvody

Před více než padesáti lety natočil režisér Vojtěch Jasný film Až přijde kocour, ve kterém jsou jakési kouzelné brýle, které, když si je pozorovatel nasadí na nos, ukazují lidi v různých barvách. Už si to moc nepamatuji, ale třeba zamilované v barvě růžové, podvodníky ve žluté, bezohledné kariéristy, což je často shodné s podvodníky v barvě oranžové, a tak dále a tak podobně.

Naše, a nejen naše současná propaganda to dělá trochu jinak. Nasvěcuje, vykládá a komentuje události ve světě tak, aby to odpovídalo tomu, co ta která země, ten který režim nebo to které geopolitické uskupení a jeho ideologie potřebují.

Na rozdíl od tzv. totality má úlohu jednak ztíženou a jednak ulehčenou. Ztíženou existencí moderních sdělovacích prostředků, v první řadě Internetu, a pak také tím, že doposud lze, celkem volně, šířit nejrůznější názory.

Systému ale ulehčuje život existence pilných užitečných idiotů. Každý bude samozřejmě za užitečné idioty považovat ty, kteří zastávají jiný, jim nepříjemný názor. Když v lednu 1977 vyšel v Rudém právu článek o "Ztroskotancích a zaprodancích", každý se tomu smál a Charta měla velkou reklamu.

Teď je to trochu jinak. Teď se podobné přídomky rodí ad hoc v hlavách zarytých obhájců majdanského puče Lidé jiného názoru jsou rusofilové, agenti FSB, kremlbotky, ruďasové, Putinovci a bůhvícoještě.

Ovšem, lidé opačného názoru jsou v tomto velmi zdrženliví a nějaké pejorativní výrazy pro zastánce Majdanu vlastně ani neznám.

U Debalceve se pro ukrajinskou armádu odehrála smutná, demotivující a demoralizující porážka. Nic nemůže být pro morálku armády horší než odchod s bílou vlajkou od zanechané výzbroje a techniky. A co je nejzajímavější, ukrajinský prezident žádá mezinárodní síly o pomoc.

O pomoc, proti separatistům, na které tak dlouho brutálně a neúspěšně útočil? Čím asi mohou být ty neúspěchy způsobeny? Vojenskou technikou? Stěží. Většina takovýchto neúspěchů je vždy způsobena špatnou morálkou vojska.

Vojska, které se s filozofií Majdanu neztotožnilo a které za ni nechce bojovat. Zatímco Ukrajina se potýká s masovým vyhýbáním se vojenské službě, separatisté, jak se zdá, tento problém nemají. A nemají ho proto, že ti lidé tam vědí, zač bojují a jsou s tou myšlenkou ztotožněni.

A technika? Opravdu úsměvné jsou hlasy ukrajinské propagandy. Nejmodernější ruské tanky? On je někdo na bojišti viděl? Ty tanky přece musí někde nocovat, nemohou být stále na bojišti. Tak, proč je někdo na stanovišti nebo při přesunu nevyfotografoval?

A proč, proboha, posílat do takovýchto "srandabojů" se špatně bojujícími vládními jednotkami ty nejmodernější a tím i nejdražší kusy v ruské armádě? Polní soud by dostal velitel, který by nařídil těmi vzácnými kusy takto riskovat.

A padesát tanků a padesát raketometů přešlo v noci na 15.2. ukrajinské hranice? Kdy proboha jsou. Vždyť to není osobní zbraň, kterou schovám do kapsy. Vždyť to je masa oceli, která musí mít někde stanoviště, nějak se přesunovat, posádky musí někde spát, tanky potřebují doprovodná vozidla, atd.

Takže, nejlépe bude odhlédnout od ukrajinské propagandy a pohlédnout kruté pravdě do očí. Kromě dobrovolnických praporů není prakticky nikdo na Ukrajině ochoten nechat se zverbovat na zabíjení svých krajanů s celkem vysokou pravděpodobností být zabit.

Místo, aby si lidé hledali způsoby, jak nad separatisty zvítězit, hledají si důvody, proč do armády nejít. A v tom bude, ať se to komu líbí nebo nelíbí ten zakopaný pes.

 

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 19.2.2015 8:54 | karma článku: 32,76 | přečteno: 1023x