Slzy dojetí jsou často falešné, ale někdy i pravé...

Nejhorší je, když roníme slzy dojetí nad zbytečnou smrtí dítěte a málo se ptáme, kdo je na vině. Jistě, rodiče dítěte jsou ti nejvíce potrestaní, o tom žádná, ale zákon také žádá, aby byli potrestáni soudem.

Nemá cenu zde všechny ty případy vypočítávat, protože jich za rok není málo. Malé děti umírají na silnicích, ve vodě, ve vlacích a různými dalšími způsoby a nikdy to není veselé čtení.

Dvě pitomé Nány, ať si mě klidně zažalují, žvanily na parkovišti obchodního centra a na svého syna, resp. vnuka vůbec nedbaly. A dítě, jak všichni víme, je v tom věku naprosto neřízenou střelou a stačí jen sekunda nepozornosti a malér je hotový.

V tom lepším případě na sebe dítě strhne hrnek s horkým a čajem a pak se strhne mela, což mnozí z nás znají a v tom horším, jako na tom parkovišti, zaplatí nevinné dítě nepozornost svých rodičů smrtí a potrestá je řidič, který to děcko vidět nemohl.

Ale, co říci, když nějací rodiče vezmou dítě na nějaký, smrtelně nebezpečný adrenalinový sport a to dokonce "sport" v reálném dění, takže do skutečného nebezpečí. A ještě se z toho vytlouká politický kapitál:

Evropou otřásla fotografie mrtvého chlapce. Otevře se uprchlíkům? ptají se britská média

  Turecký policista odnáší tělo malého syrského chlapce, který se utopil u... | foto: Nilufer Demir, ReutersZdroj: http://www.lidovky.cz/evropou-otrasla-fotografie-mrtveho-chlapce-otevre-se-evropa-ptaji-se-britska-media-gee-/zpravy-svet.aspx?c=A150903_092726_ln_zahranici_mpr

Takže si to shrňme. Nezodpovědný otec dítěte touží po nových zubech, které by mu měli udělat v Německu. A proto vezme celou rodinu do smrtelného nebezpečí, které se také ve smrt promění a ještě z toho vytříská politické body.

Oč jiný je svět Formule 1. Tvrdé závody naprosto na hraně lidských možností, skvělí piloti a samozřejmě i riziko zranění, či smrti. To však patří k věci a pokud nějaký pilot zahyne, požívá nesmírné posmrtné úcty.

Blog ale není o mrtvých pilotech, jako byl Jochen Rindt, Gilles Villeneuve, Ayrton Senna a naposled Jules Bianchi, ale o "soft smrti", tedy vyřazení ze závodu. Tak, jak se to, hned v prvním kole, stalo pilotovi Ferrari Kimi-Matias Räikkönenovi.

Ten se střetl, asi vinou, též finského pilota Valtteriho Bottase, s Maxem Vestappenem a oba museli odstoupit.

Zdrcený malý fanoušek Ferrari v nehraném zoufalství

A malý chlapec propukl v nelíčený pláč a jediné, co nebylo jasné, bylo zda pláče nad vypadnutím jednoho z jezdců stáje Ferrari nebo přímo nad vypadnutím Kimiho. Čeští komentátoři to vzali, že pláče kvůli Kimimu, ale asi spíš kvůli Ferrari vůbec.

No a Kimi nebo jeho štáb se o tom doslechli, vzali malého chlapečka do boxu Ferrari a ten z toho měl, docela nepochybně, zážitek na celý život. Tatínek mu jistě udělal pár fotek a vše mělo šťastný konec.

A za slzy dojetí nad tím, jak se neštěstí dítěte náhle obrátilo ve štěstí, se opravdu nikdo stydět nemusí.

Autor: Jiří Hermánek | pondělí 15.5.2017 9:40 | karma článku: 18,32 | přečteno: 483x