Román 1984 od George Orwella v "postotalitním roce" 2014 v Česku…

Kdybyste mě natahovali na skřipec, tak nemohu přesně říci, v jakém jazyce jsem tu knihu četl. Při křížovém výslechu pana Preslera jsem sice doznal, že jsem si ji půjčil v Německu, ale… Ale také to mohlo být jinak. V němčině jsem zcela jistě četl knihy A.Solženicyna, vzpomínám si na „Krebstation“ (Alexander Solschenizyn - Krebstation. Roman) - to jen pro ty, co si myslí, že je ten titul blbě německy. Sám jsem pochyboval, zda by tam nemělo být "Krebsstation". Asi by to bylo jazykově čistší.a pak „Im ersten Kreis der Hölle“, česky asi "První okruh pekla", což je román, pokoud si dobře pamatuji, z prostředí moskevského "Basaprojektu". A ty samé knihy mi pak můj bratranec Pavel Roubal, tehdy „samizdaťák“ a později „charťák“ přinesl v češtině. A samozřejmě i "Jeden den...", ale to už i tehdy bylo velmi známé. Ze zdvořilosti jsem si je od něj vzal a zaplatil mu náklady s tiskem a nevím, jestli v těch jeho dodávkách také nebyl George Orwell. Ono je to, mezi námi, už přes čtyřicet let.

A z té knihy jsme si velmi dobře zapamatoval dvě věci. A sice, že ten, kdo ovládá minulost, ovládá i přítomnost (George Orwell to možná formuloval trochu jinak) a za druhé, jak rychle lze spojence vyměnit za nepřítele a naopak.

A upravovat minulost? Snadno, rychle a bez problémů. Protože neslušně řečeno, „lidé si hovno pamatují“ nebo v tomto případě to třeba ani nikdy nevěděli. Můj, již zmíněný bratranec Pavel, chartistou byl, ale ani on se možná na nic takového neptal.

Takže, když já napíši něco, co je na Internetu velmi snadno dohledatelné, a tedy, že většina prvních 243 signatářů  Charty 77 byli vyházení komunisté, tak je to špatně? A ve stejném prameni čteme také:

„…nekompromisně odmítali autoritativní systém moci, vládnoucí pomocí politických a policejních represí…“

Ten, kdo umí číst a chápe smysl psaného textu (což je u zdejších diskutérů velký problém), ten z toho textu také musí vidět, že o žádnou prudkou společenskou změnu nešlo. Ale že prostě šlo o to, „aby Husák šel od válu, socialismus trval dál, ale nastoupili jsme tam zase my“.

A pod tím „my“ myslím, stejné posty v KSČ s novými, obrozenými lidmi z Charty, kteří by některé represe zmírnili a jiné posléze zavedli, tak jak to často vidíme nyní při potírání „nevhodných, Rusku nahrávajících názorů“.

Protože každý blbec přece ví, že od března 2014 jsme s Ruskem ve válečném stavu a ten, kdo to nerespektuje je kolaborant a zrádce, kremlbotka, kremrole, Putinův poskoka podobně. prostě snrští pomluv někoho mlátit. nic jiného ta současná diskuze není.

A jak si já, s tím „máslem na hlavě“ mohu dovolit hodnotit Chartu? Jednoduše, pane Otto Černý. Moje máslo je totiž vynikající. Je vládní kvality. Kvality z nejvyšších míst ve státě. Kolikátý v pořadí ústavní zodpovědnosti je vicepremiér a ministr financí?

Asi tak pátý až šestý od prezidenta dolů. Že? A s tímto člověkem máme na hlavě nejen stejné máslo, ale moje máslo je dokonce lepší kvality. Čerstvější a méně žluklé. Protože ani náhodou nepocházím z prominentní komunistické rodiny a členem ani kandidátem KSČ jsem také nikdy nebyl.

A ještě „Několik vět“:

Pro ty, co neumí dobře německy, a to je zde asi převažující většina, vysvětlím ještě jednou význam žertovné německé složeniny (na složená slova jsou Němci kabrňáci): „Eierlegendewollmilchsau“.

Doslova přeloženo to je prasátko, které kromě toho, že dává maso, dává ještě vlnu, snáší vejce a lze ho podojit na mléko. Je to prostě legrace, která popisuje stav, kdy od nějaké věci chceme dvě protichůdné vlastnosti a já ho použil pro srovnání socialismu s kapitalismem.

Jinak ale má zcela univerzální vlastnosti a takové zvířátko stvoříme třeba požadavkem: „Dobrý den, já bych chtěl takové malé, levné a úsporné autíčko, ale aby bylo velké, pohodlné a luxusní jako limuzína“.

A ještě SU-25. Docela tuším, co to je pádová rychlost. Je to taková rychlost, při které letadlo spadne. A  nedobrovolně, leč velmi názorně, to předvedlo francouzské letadlo letící z Jižní Ameriky, když se nenadále ztratilo nad Atlantikem.

Byla nějaká konstrukční vada v čidlech rychlosti. Ty zamrzly, daly falešný signál, pilot (asi autopilot) ubral plyn a neštěstí bylo hotovo. Letadlo šlo dolů.

A za nejhloupější dotaz z té diskuse vůbec považuji řečnickou otázku: „A proč by si na ten sestřel Ukrajina vybrala zcela nevhodné letadlo, když mají dostatek vhodných stíhaček?“.

No právě proto, milý Barbucho. Protože to letadlo se na ten úkol zdá málo vhodné. Ale málo vhodné ještě neznamená nemožné. Také bych v bavoráku mohl rozvážet pizzu, že?

A ještě jsem četl: Pavel Markel: Chce se mi zvracet

A něco z diskuze tam:

Vladimír Kroupa: To mi jen dokazuje to, co si myslím už delší dobu, a sice že celá slavná Charta 77 vznikla a byla řízena na popud StB....

Kromě jiného se tak pan Kroupa (po pohrůžkou vyrvání vnitřností mi zakázal říkat mi Vladimír) stal mým 100% spojencem. Protože já to tvrdím už velmi dlouhou dobu. Nevím ale, jestli z toho má velkou radost.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | sobota 25.10.2014 11:05 | karma článku: 19,65 | přečteno: 808x