Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rok 68: SSSR sice byl diktátorským a násilnickým státem,

který občas páchal nesmysly, jako přesun jednoho poloostrova z Ruské svazové republiky do Ukrajinské svazové republiky, ale jinak si, ve smyslu své ideologie, počínal vždy racionálně. Do NDR v roce 1953 vojska posílat nemusel...

byla na místě a ani události v Polsku 1956 nepřiměly Chruščova, aby tam vyslal vojska, i když se to tam mlelo pořádně. Jakýsi pomyslný džbán však v roce 1956 přetekl v Maďarsku. I když tam SSSR měl svá vojska, tak povstání bylo krvavě potlačeno a končilo popravami.

Sověti to tam tenkrát rozstříleli pořádně, ještě po dvaceti letech byly na mnoha místech Budapešti stopy po těchto bojích. A kolik bylo obětí na životech? Zcela určitě desítky tisíc a mnozí historikové tvrdí, že počet obětí přesáhl sto tisíc, ale nelze to zdokumentovat.

O 12 let později, v Československu, došlo k jakési soft, či homeopaticky zředěné formě maďarských událostí, přičemž jedinou spojnicí obou událostí bylo nasazení sovětských vojsk.

Ale, zatímco v Maďarsku se v roce 1956 krvavě demonstrovalo proti MSP, tak v Československu docházelo v roce 1968 k projevům nebývalé lásky ke KSČ a jejími prvnímu tajemníkovi, Alexandru Dubčekovi, o kterém do té doby jen málokdo tušil, že existuje.

Dubčekova "nepolitická politika" tak trochu připomínala Gorbačovovu "perestrojku". A příznačné je, že že dopadla prakticky stejně blbě, i když v jiné formě. Rok1968 byl nástupem tzv. "reformních komunistů", což je jakási odrůda cirkusového umění.

V cirkuse předvádějí artisté neskutečné věci. Udrží balanc i tehdy, kdyby normální člověk již spadl nebo, daleko lépe řečeno, vůbec by se toho kousku neodvážil. A podobné věci se dopustili i komunisté, kteří od té doby slují "reformní komunisté".

Usmysleli si totiž, že celému světu předvedou to skvělé, nádherné, československé číslo, demokraticky socialismu s lidskou tváří.

A svět bude zírat, že to jsou právě Čechoslováci, kteří na to přišli a kteří to, "pod moudrým vedením KSČ a jejího prvního či generálního tajemníka Alexandra Dubčeka" uskuteční.

A nejhorší na tom je, že toto všechno národ "žral i s navijákem". Tehdy byla relativní svoboda tisku, ale nikdo, absolutně nikdo neupozornil na nereálnost těch snů. Že, teoreticky, lze se zbavit vlády komunistů a budovat demokracii, ale nelze budovat demokracii pod vládou komunistů.

Entweder, oder říkají Němci. Buď a nebo. Ale obojí dohromady nejde. Napadl mě ještě jeden příměr. Někdo si usmyslí vylehčit nějakou dřevěnou stavbu pomocí termitů. Prostě, do dřevěné konstrukce nasadí termity a ti tu stavbu vylehčí.

Samozřejmě to je nesmysl, to každý ví. Ale něco podobného, nasadit do socialismu demokracii, nikomu v roce 1968 divné nepřipadlo. Prostě, vylehčíme komunistický režim demokratickými termity, však ona to ta stavba vydrží.

Jenomže, Sověti si nemysleli, že by to mohlo vydržet a Dubček byl příliš nerozhodný a váhavý na to, aby několik dní před invazí provedl nějaké rozhodné kroky. Napadlo mě třeba, že pokud by někdy okolo 15.8.1968 dal do vazby nejméně jednu stovku "reformátorů", SSSR by to možná přesvědčilo.

Ale nestalo se, vlítli sem, a každý, i malé děti, to pocítil na své kůži. Malé děti totiž vyrostou. Ale napadl mě ještě jeden příměr. A sice, před soudem stojí vražedkyně, která otrávila soji o 20 let mladší sokyni, která ji chtěla odloudit manžela.

Zajisté je odsouzena, ale jak veřejnost, tak i soud, má jisté pochopení, protože dotyčná by, se třemi dětmi, zůstala bez prostředků. A tak, aniž by člověk ten 21.8.1968 nějak omlouval, měl by chápat, že prstě Moskva cítila ohrožení.

Jak říkám, neomlouvá ji to, ale na druhou stranu bychom měli na historii nahlížet jako na historii a ne ji neustále používat k buzení protiruských vášní. Protože, pokud vím, žádné protiněmecké vášně tu neplanou, i když příležitostí k jejich rozpoutání by bylo víc než dost.

P.S. Pokud má někdo dojem, že píši o roce 1968 bez nějakého podnětu, tak upozorňuji, že ne. Vybudil mě tento článek:

Lukáš Polcr

Tenkrát v tom 68

Zamyšlení nad tím, proč je dobré znát historii, co mě naučili na základní škole a co že se to stalo v tom šedesátým osmým.

 

Autor: Jiří Hermánek | středa 23.11.2016 9:15 | karma článku: 30,34 | přečteno: 1345x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Kdo si plete Globální oteplení s životním prostředím, s ekologií, je ignorant nebo fanatik

Ideologický fanatik. Protože teorie Globálního oteplení nejenže nemá s péčí o životní prostředí nic společného, ale často jde přímo proti němu. Je to levicová ideologie, která zachvátila celý svět.

3.6.2017 v 15:10 | Karma: 34,63 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Podpora Globálnímu oteplení je stejná, jako kdysi podpora KSČ. Vynucená...

A liší se pouze v nepodstatných detailech. Pomiňme skutečnost, že Charta 77 vůbec žádným bojovníkem proti socialismu a za kapitalismus nebyla, a soustřeďme se na to, jakým způsobem se režim snažil ji v očích veřejnosti vyřídit.

3.6.2017 v 7:35 | Karma: 27,16 | Přečteno: 658x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Proruští aktivisté. Dobrý šolich neboli škvára? Či pouze jakési dočasné zatmění mysli?

Přečetl jsem si sugestivní článek svého oblíbeného autora Romana Mácy Ruská pátá kolona v pořadu Máte slovo a natěšen jsem nakopl svůj osmiválcový STB, abych se na tu včerejší show paní Jílkové pořádně podíval.

2.6.2017 v 13:44 | Karma: 30,10 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Globální oteplení? O peníze jde vždy až v první řadě...

Jakýsi samozvaný, rychlokvašený moralista mě včera káral, "že bych pro prachy udělal vše". Větší nesmysl jsem ale četl jen zřídka. Protože lidí, kteří by za peníze udělali opravdu VŠE je nepatrné, mizivé množství. Ani nájemný vrah

2.6.2017 v 10:40 | Karma: 30,73 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Pařížská lehká děvčata a můj skvělý zubař...

Musíme tam prostě všichni, myslím tím zubaře. A tak to přišlo i na mě a jeden z posledních Mohykánů v ústech, sedmička vlevo dole, musel ven. To poznal i laik, jako jsem já. Svého skvělého zubaře znám od jeho naprostých začátků.

1.6.2017 v 12:15 | Karma: 17,62 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.