Prezident Miloš Zeman a Brexit

Kdys dávno, je to už skoro čtvrtstoletí, se rozpadlo Československo. A krátce po tom rozpadu jsem pomáhal svým nizozemským přátelům s byznysem na Slovensku. Bylo to velmi pestré, hlavně v Košicích, ale o tom teď psát nechci.  

Ta historka je o jakési studii, kterou se mí přátelé zavázali odevzdat do konce měsíce a nestihli to. A na včasném odevzdání závisela také, na jejich poměry, nemalá platba. Bylo to dramatické. Hlásili mi, že ještě mají šanci dát to poslednímu kurýrovi do Žiliny, ale i tu zmeškali.

A já ,starý dobrodinec, Jiřík Hermánků, jsem se nabídl - oni to více méně čekali - že tu věc, tu studii, nočním vlakem dovezu. Koupit jedno lůžko do Žiliny žádný problém nebyl, ale slovenský průvodčí zjistil, že musím nějakou malou částku doplatit.

Dal jsem mu stovku a on slíbil donést pak potvrzení, Ale před Žilinou, když mě budil, tak mi stovku zase vrátil. Již nebyla potřeba. A bylo jasné, oč šlo. V Praze dostal stovku českou a já v Žilině stovku slovenskou. Nebyl to velký rozdíl, asi 10%, ale na jedno pivko od každého cestujícího, to určitě bylo.

Takže, v roce 1992, když se chystal rozpad státu, tak si většina z nás myslela, že na to Slovensko silně doplatí, hlavně proto, že penězovod z Česka skončí. Ale, je tomu opravdu tak? Je na tom Slovensko, po oddělení od Prahy opravdu podstatně hůře, jak tehdy ukazoval ten rozdíl síly měny?

Nevím. A nevím také, zda zarytý "eurohujer s výhradami" Miloš Zeman měl s Brexitem pravdu. Zda skutečně oslabí nejen EU, to asi určitě, ale i Velkou Británii. Výhody a nevýhody EU se ve velkém měřítku vzájemně anulují a tak zkoumat následky odchodu je velmi ošidné.

Maně si vzpomínám, co vše se Miloši Zemanovi vyčítá. Prolhal se prý na Hrad. On totiž každý politik někdy lže, protože žádný politik nedokáže splnit vše, co slíbil. A Zeman argumentoval sudetskými nároky a to zcela správně. Jeho soupeř, Karel Schwarzenberg by jim, již v samém principu věci, byl nakloněn.

Existuje něco, jako Urban Legend, neboli městská legenda. To je vyprávění, které vypadá velmi věrohodně, ale pravdivé není. A mám na mysli pejorativní výraz politického šíbra Kalouska o "šavli, kterou málem prezident hodil"

To je chytré, fikané a spousta lidí se na to chytí. Ale, já tvrdím jedno. "Šavli" neboli blití či zvracení nelze potlačit. To vím z vlastní zkušenosti i z pozorování. Takže prohlášení "málem šavli" je sice hezké pro pobavení národa, ale zcela falešné.

A co dál? Zeman jako "ruský agent"? Tak, to je otázka. Měli jsme zde politika, který nejenže zcela kopíroval americká stanoviska, ale on je dokonce předjímal. A pak jsme zde měli a stále máme politika, který, také ve funkci prezidenta, americká stanoviska spíš kritizoval.

Nevím, myslím ale, že to kritické stanovisko ohledně ZHN bylo pro USA užitečnější, i když bylo oslyšeno, než to věčné vlezdoprdelkování Washingtonu. Stálo to v Iráku mnoho lidských životů a také náklady byly pro USA astronomické.

Proto si myslím, že snažit se o vyvážený přístup, nepapouškoval vše, co Bílý dům řekne, ale dělat si vlastní analýzu toho, co se ve světě děje, je nutné. A k tomu patří i to, nenasazovat Rusku a jeho prezidentovi psí hlavu.

A nakonec to, čím pan prezident skutečně boduje. A tím je odpor proti migraci, která je, řekl bych, z nejméně 90% muslimská. V naprosté většině nejde vůbec o uprchlíky. Ani jejich věk, ani pohlaví (většinou muži) tomu vůbec nenasvědčují.

Naše milá sousedka, bývalá funkcionářka německého SSM (FDJ) přemýšlela zcela opačně a místo předběžné opatrnosti zvolila metodu otevřené náruče: Německo je velké a zvládne to. Jak vidno, nezvládá vůbec nic a ani není schopna si svou chybu přiznat.

Klidně se závazně vzdám všech možných budoucích přídavků k důchodu, tak, jak o nich prezident Zeman mluvil, pokud ovšem tato rezignace na zvýšení důchodů převážné většiny důchodců, povede k tomu, aby té migraci, alespoň k nám, bylo zabráněno.

A znovuzvolení Miloše Zemana? Nejdřív, samozřejmě, musí kandidovat, ale nějakou zmínku o sázkách, zda se v roce 2017/2018 volby zúčastní jsem nenašel. Našel jsem tuto zmínku a i když je skoro dva měsíce stará, tak byla zcela navrchu:

Vyhraje o parník? Příštím prezidentem bude podle sázkařů Zeman

I po bouřlivém týdnu s 28. říjnem, který vyhnal tisíce lidí protestovat do ulic, zůstává Miloš Zeman hlavním favoritem prezidentské volby pro rok 2018. To je patrné z kurzu sázkové kanceláře Fortuna, která vypsala kurz na Zemanovo vítězství v poměru 1,5:1. To znamená, že ten, kdo vsadí sto korun, může očekávat jen padesátikorunovou výhru. Jediný, kdo může Zemanovi podle Fortuny konkurovat, je Michael Horáček s kurzem 3,5:1.

http://echo24.cz/a/wsC9F/vyhraje-o-parnik-pristim-prezidentem-bude-podle-sazkaru-zeman

Autor: Jiří Hermánek | středa 28.12.2016 9:00 | karma článku: 28,31 | přečteno: 787x