Povedzte mi, Kefalín, čo si predstavujete pod takým slovom morálne?

Až doběla mě rozžhavil dnešní článek Petra Hesse Proč lidé volí Trumpa nebo Zemana. Nebo, lepší výraz je, že mě vytočil, popřípadě i tak. Protože tuto míru sebestřednosti a víry ve své myšlenky může mít jen kovaný levičák...

A bez ostychu řeknu, že bolševik. Mnozí totiž nevědí, co bolševici jsou. Tak je poučím. Tento pojem vytvořil na pražské sjezdu ruské sociální demokracie, někdy okolo roku 1912 V.I. Lenin. Princip je jednoduchý. Byl jsem přehlasován a proto mám pravdu.

 A z toho principu vychází i pan Petr Hess. Pánové Berlusconi, Putin, Zeman a Trump vyhráli (a někde dokonce i vyhrávají) proto, že působí na davy, podobně jako Adolf Hitler.

Podprahově nám tedy autor, Petr Hess chce sdělit, že všichni ti, kdo vyhrávají s přízní davů, se podobají Adolfu Hitlerovi.

A samozřejmě, se to nesmírně hodí i pro příští prezidentské volby: Mají tě lidé rádi, tleskají ti, souhlasí a souzní s tím, co říkáš? No, tak jsi jako Adolf Hitler s odsouzen k věčnému prokletí. Zatímco jen ti mravní, ti poslušní , ti co čerpají moudra k budovy kongresu, jsou ti praví.

Pokud já bych psal něco o amorálnosti nějakého politika, což nehrozí, tak bych snažil proti amorálnosti postavit morálku. Prosti těm čtyřem, doma populárním, amorálním politikům bych postavil čtveřici vysoce morálních politiků.

Nemuseli by být ani tak populární, ale alespoň praví. Aby byli pravými vzory morálky pro naši zkaženou společnost.

Motorem všeho lidského jednání jsou peníze, sex a samozřejmě také moc. Všechna další incentiva jsou většinou vedlejší.

Takže, srovnávejme prosím Miloše Zemana s jinými zdejšími politiky U něj platilo, že mu stačí chleba se špekem a cibulí a proto ho mafiáni neměli rádi, protože se nenechal podplatit? To je amorální? Nemyslím.

To Václav Klaus patrně nekradl, ale vesele si přivydělával přednáškami všude, kde to šlo, ale nic také neskrýval. Jeho heslo bylo: O peníze jde vždy až v první řadě. A zase jiný politik, ještě za totáče, sliboval, že nechce zpět rodinný majetek, ale sliby jsou chyby, že?

A pak ta morálka. O Berlusconim je známo, že to je "pád z dobrého moudí" a že si nemanželského sexu užíval plnými hrstmi. Ovšem, nedělal nevkusné věci, za které by ho odsuzoval celý národ. A jiní si to troufli, před očima umírající manželky.

Vkus, morálka a podobně jsou snadno zneužitelné věci. Je snad Putin nemorální proto, že sloužil v sovětském KGB. Nemorální byl celý ten režim, nikoli Vladimír Vladimirovič Putin.

Pokud označíme služby ve zpravodajských službách za nemorální, podkopáváme tím celý stát.

Nemorální by byl jen to, kdyby zneužíval své postavení, třeba pro obohacení nebo pro to, aby nátlakem získal nějakou ženu.

Ale, pokud plnil jen své povinnosti, pak mu nelze nadávat do amorálních lidí, podobně, jako po válce nešlo nadávat všem německým důstojníkům do vyvrhelů.

 

Autor: Jiří Hermánek | pondělí 14.11.2016 14:00 | karma článku: 38,03 | přečteno: 1685x