Pomlouváte Kameňáky? Prohrajete volby...

Počátkem 70. let minulého století prý u nás zuřila jakási normalizace. Škoda, že jsem o tom nevěděl, mohl jsem se také, jako třeba bývalí stalinisté nebo intelektuál píšící nesrozumitelné hry zúčastnit a pomoci vězněným politickým

aktivistům. Nevím dost dobře, kolik jich v té době bylo. Počítám ale, že určitě ne stovky a tak by konzumace takového množství značkového alkoholu snad byla v našich silách. Já ale stejně jako tehdy, tak i dnes  dávám přednost dobrému západočeskému moku.

A v této, pro bývalé komunisty neradostné době, nám byla politická situace šumaprdel, tedy zcela volná.

Co mi ale volné nebylo, protože já už jsem takový bezcharakterní sobec, bylo udělat zkoušky na VŠ a zrovna se vyskytla taková jedna ošemetná zkouška. Komplexní proměnná.

Já už jsem měl z toho studování hlavu jak pátrací balón a tak jsem vyzval svou dívku, abych místo na víno a do postele šli do kina a pak do postele. To byla celkem obligátní a velice příjemná činnost, ale nejprve musel být ten film.

A já zcela bez rozmyslu vybral film Bestie musí zemřít / Que la bete meure (1969), což sice byl velmi dobrý a kvalitní film, ovšem v naprostém rozporu s tím, co jsem čekal. Nějakou bezduchou střílečku. A já, místo odreagování, jsem z toho filmu měl těžkou hlavu.

A to samé, ale v opačném gardu, platí pro onu sérii tří Kameňáků. Pokud k ní někdo přistoupí s klamnými očekáváními, odchází zklamán, až naštván. Ale spousta, velká spousta lidí se na ty filmy znovu a znovu těší. Totiž to, že nemají žádný pořádný děj, jako třeba Flašky, je jejich obrovskou výhodou.

Lidi na to koukají znovu a znovu a TV Nova to velmi dobře ví, právě proto, že u filmu, jakkoli bez výzamného děje převažují tu vtipné, tu méně vtipné, ale vtipy.

A tak třeba po dvou letech je potěšení opět shlédnout ten festival Kameňáků a zase se nad tím od srdce zasmát.

Samozřejmě, že ne každému ty filmy vyhovují, to je zcela normální. Ale, co už zcela normální není, aby ten, kdo se pokládá za intelektuála, i když žádným zvláštním intelektuálem není, peskoval jiného a vysmíval se mu jen proto, že dotyčnému se Kameňáky líbí.

Tak třeba v diskuzi k blogu Socialismus byl lepší - Blog iDNES.cz - Jakub Kouřil jsou Kameňáky, ač již třináct let staré, stále zmiňovány jako vzor "úpadku kinematografie". Dobře, každý má své vlastní mínění, tak proti tomu nelze nic mít.

Ale proti nálepkování lidí už ano: Líbí se ti Kameňák? To prostě jsi nevzdělaný blbec, primitiv, primitiv bez vkusu a kultury, zatímco my, kteří tě káráme, jsme vrcholem všech vzdělanostních a kulturních ctností, máme bezchybný vkus a tak dál.

A nejtragičtější, pro tu vaši partičku je, že tento svůj přístup rozšiřujete na prezidenta republiky, který, podle mě je sečtělejší než Klaus, Havel a Halík dohromady. A to, co se děje okolo diváků Kameňáků v malém, tak se okolo prezidenta Zemana děje ve velkém.

A i když to zde na blogu vypadá trochu jinak, tak národ je spíš nakloněn oné tlačence s cibulí, octem, pivem a případné slivovičce, než nějakým pitomým žvástům nějakého turbo zbohatlíka, který se, zcela jistě, nad Kameňáky též ošklíbá. A to mu může prohrát volbu.

Autor: Jiří Hermánek | pátek 18.11.2016 8:15 | karma článku: 32,09 | přečteno: 966x