Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ples příšer aneb slet politických vykopávek na pražské Kampě

Filmů, kde námětem je taneční bál nadpřirozených bytostí je dozajista víc. Já si pamatuji hlavně film Romana Polanského Ples upírů (Fearless Vampire Killers, The Dance of the Vampires). Ten film je ale laděn víceméně humorně a krutou realitou je, že zatímco Roman Polanski se zabýval svými filmovými hrátkami, psychopatický americký vrah Charles Manson se svými společníky zavraždil jeho manželku, herečku Sharon Tate, která byla v osmém měsíci těhotenství. A ani druhý Ples příšer (Monster's Ball) není žádnou velkou legrací k popukání. Kdo si to drama nechal ujít, prohloupil a měl by to napravit.

Náš kolega Tomáš Peszyński je, jak se zdá pečlivým návštěvníkem pravdoláskových shromáždění, což já zcela určitě ne, i kdybych opravdu měl móře času.

Takže pouze díky jemu a jeho článku Rusko je přímá hrozba a temná minulost jsem mohl být tomuto shromáždění, které se konalo přesně před týdnem, přítomen a něco z těch šaškáren věčných petentů si alespoň zprostředkovaně vyslechnout.

Již sestava byla reprezentativní: Sommerová (nikde nechybí), Jau Jau Jacques. Ta chybí ještě méně, i když občas musí plnit mateřské povinnosti. Jen ty děti by s sebou neměla vláčet.

A samozřejmě, Bursík, Kocáb, Ruml, Pospíšil a další. Počítám, že obecenstvo sestávalo pana Tomáše Peszyńského a pár dalších nadšenců v počtu tak do dvaceti lidí. To ale asi přeháním. Takže, co jsme se dozvěděli nového? V podstatě nic, pouze potvrzení starého hesla, že nejlépe se pozornost vyvolá vytvořením nepřítele.

To je taktika opravdu tak stará, že by ji už nikdo neměl zkoušet a přesto se stále dál používá. A kdo je dnes tím netvorem, tou příšerou, která se neumí chovat. Nuž, kdo jiný, milé děti než „kágébák“ a car Putin se svým Ruskem, které je pohrobkem SSSR a na to bychom soudruzi neměli nikdy zapomenout.

Rusko chce obnovit svůj starý vliv? Každá zem, v rámci svých možností se snaží získat nebo obnovit svůj vliv. Jak je to dlouho, co jsme samostatní a přesto má Vídeň velmi často tendenci nám radit?

A následuje krásné extempore, kdo je nepřítelem či spíše protivníkem NATO? Samozřejmě Rusko a naopak. Na koho asi míří americké jaderné hlavice? Na Nicaraguu? Asi stěží, míří samozřejmě na Rusko, kam jinam?

Vždyť o čem jiném jsou ta již nejméně padesát let trvající jednání? O omezení strategických zbraní, samozřejmě. A co znamená omezení? To neznamená zničení, to znamená, že tyto dvě velmoci na sebe stále míří svými rakvemi, jen pouze v nějaké omezené formě.

Takže, ještě jednou. Proč dělat vědu z toho, že Rusko považuje NATO za protivníka, když NATO považuje Rusko také za protivníka. A nikdo mu to, tedy alespoň na té pražské Kampě, u hrobu Johna Lennona (smyšlenka) nevyčítá?

Nosná je také myšlenka pana Koláře (to je ten zpěvák?) posílat do Evropy z USA jedno letadlo s plynem za druhým. Samozřejmě, žádná letadla, ale tankery. Vytvoří přes Atlantik takový živý tankerový most, podobně, jako kdysi americká letadla na letiště Tempelhof v Západním Berlíně.

Jednu věc ale pan Kolář zapomněl. A sice Berliner Luftbrücke byl letecký most mezi Západním Berlínem a Západním Německem mezi červnem 1948 a květnem 1949. Ano, byla to kolosální akce s obrovskými náklady, která zachránila Západní Berlín.

A to chce pan Kolář aplikovat zde a nyní? V Evropě 21. století? Nevím, nevím. Spíše si myslím, že více střízlivého uvažování a méně harašení tankery, což stejně nelze udělat hned, by bylo lépe.

A nakonec taková hříčka. Sice hypotetická a fantaskní, ale při troše snahy i pochopitelná. Kanada je dvojjazyčnou zemí a Rusové byly nebo ještě dodnes jsou velmi frankofilní. V carském Rusku mluvila vysoká šlechta skoro výlučně jen francouzsky.

A co takhle navázat na tuto starou tradici a současně vzpomenout Charlese De Gaulla a využít jeho zvolání: Vive le Québec Libre. Prostě jim tam v té Kanadě udělat takový malý Majdánek po Francouzsku.

Francouzsky se lze milovat, prý to jeden stihl 69 krát, tak proč by i takový celostátní kanadský bordel nemohl být francouzsko-ruského původu, když ten majdanský byl ukrajinsko-EU-USA původu?

P.S. Takže, chca, nechca, musí doplnit:

1. Ano, to, že Sharon Tate hrála v tom filmu jsem nějak pominul, ono je to přece jen nějakých 45 let, co jsem to viděl. A změnil "těmito" na "svými" hrátkami, protože v době vraždy Roman Polanski opravdu natáčel, resp. byl, ať už z jakékoli příčiny, z domu.

2. Pokud si někdo myslí, že Ples příšer se týká noci před popravou, tak si plete pojmy s dojmy. Ples příšer jsem viděl opakovaně a poprava tam hraje jakousi marginální, či úvodní roli. Spíše jde o milostný příběh vdovy po popraveném černochovi a "středního" vězeňského dozorce. Myslím tím věkem.

Jestli mě paměť neklame, tak syn toho "středního" dozorce spáchá sebevraždu a "starého" dozorce, jeho dědečka pak šoupnou do domova důchodců.

Velmi dobrý film, ale ne o popravě, nýbrž spíše o rasismu. To je základ celého fimu.

3. Ano, jakmile jsem četl ten článek, tak mi ten název "Ples příšer" utkvěl v hlavě jako vhodný.

Autor: Jiří Hermánek | středa 23.4.2014 13:45 | karma článku: 19,50 | přečteno: 909x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Kdo si plete Globální oteplení s životním prostředím, s ekologií, je ignorant nebo fanatik

Ideologický fanatik. Protože teorie Globálního oteplení nejenže nemá s péčí o životní prostředí nic společného, ale často jde přímo proti němu. Je to levicová ideologie, která zachvátila celý svět.

3.6.2017 v 15:10 | Karma: 34,63 | Přečteno: 966x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Podpora Globálnímu oteplení je stejná, jako kdysi podpora KSČ. Vynucená...

A liší se pouze v nepodstatných detailech. Pomiňme skutečnost, že Charta 77 vůbec žádným bojovníkem proti socialismu a za kapitalismus nebyla, a soustřeďme se na to, jakým způsobem se režim snažil ji v očích veřejnosti vyřídit.

3.6.2017 v 7:35 | Karma: 27,16 | Přečteno: 658x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Proruští aktivisté. Dobrý šolich neboli škvára? Či pouze jakési dočasné zatmění mysli?

Přečetl jsem si sugestivní článek svého oblíbeného autora Romana Mácy Ruská pátá kolona v pořadu Máte slovo a natěšen jsem nakopl svůj osmiválcový STB, abych se na tu včerejší show paní Jílkové pořádně podíval.

2.6.2017 v 13:44 | Karma: 30,10 | Přečteno: 1100x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Globální oteplení? O peníze jde vždy až v první řadě...

Jakýsi samozvaný, rychlokvašený moralista mě včera káral, "že bych pro prachy udělal vše". Větší nesmysl jsem ale četl jen zřídka. Protože lidí, kteří by za peníze udělali opravdu VŠE je nepatrné, mizivé množství. Ani nájemný vrah

2.6.2017 v 10:40 | Karma: 30,73 | Přečteno: 744x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Pařížská lehká děvčata a můj skvělý zubař...

Musíme tam prostě všichni, myslím tím zubaře. A tak to přišlo i na mě a jeden z posledních Mohykánů v ústech, sedmička vlevo dole, musel ven. To poznal i laik, jako jsem já. Svého skvělého zubaře znám od jeho naprostých začátků.

1.6.2017 v 12:15 | Karma: 17,62 | Přečteno: 991x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Učil na škole scientologů. Manipulují dětmi a vydělají miliony, líčí pedagog

3. května 2024  11:15

Premium Jsou mezi námi a i přes snahu se skrývat tahají za nitky v různých sektorech. Řeč je o...

Část vykolejené soupravy u Klínce vyprostili. Dva vagony zůstávají kus od tratě

3. května 2024  11:11

Nehodový vlak Správy železnic (SŽ) v noci na pátek vrátil na koleje hnací soupravu osobního vlaku...

Kopání do mrtvol, říká o rozsudku bývalý příslušník StB. Padly podmínky

3. května 2024  11:09

Dvě dvouleté a jednu tříletou podmínku uložil ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 1 trojici bývalých...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.