Operetní ochrana vnějších Schengenských hranic

A to nejen operetní ochrana, ale také operetní Schengen, který zahrnuje i Řecko. My, suchozemci, známe Schengen jako "No Passport Control Zone" od Talinu až po Lisabon, neblaze proslulý onou příšernou smlouvou.

Ano, jak vidíme na mapce, Řecko je takové slepé střevo Schengenu, které pro pozemní dopravu nemá vůbec žádný význam. Je, česky řečeno na hovno. Pro leteckou dopravu je jeho význam minimální, protože letečtí přepravci stejně provádějí důkladné kontroly cestujících.

Nějaký význam má samozřejmě pro námořní dopravu, kdy dříve, dnes už moc ne, využívali běženci úkrytů na trajektech, aby se dostali do Itálie. To teď vůbec nemusí dělat, protože řecké úřady je, docela bez skrupulí, vyexpedují dál na sever. Jen si s nimi poraďte, že?

Ostatně, poradili jste si s naší dluhovou krizí a vesele ji platíte, tak co byste si neporadili s uprchlíky, kteří přistáli u našich břehů? To, samozřejmě, stejně jako ty naše dluhy, je Vaše a nikoli starost. A to říkám přesto, že mám Řeky a jejich zemi velice rád.

V podstatě existuje jediný přístup. Protože stavět jakékoli ploty na hranici mezi Řeckem a Makedonií nebo více na severu, nemá absolutně žádný význam. Tak se sice nějaká země může z toho proudu vyčlenit, ale určitě ne všechny, protože střílet prostě nikdo nebude.

A logicky tedy, je nutné, zabránit ilegálním běžencům, aby se postavili na suchou "Schengenskou" zem. Jakmile na ni tu nohu položí, je konec a máme je na krku a už se jich nezbavíme. Potápět ty čluny samozřejmě nelze a stavět v moři nějaké zábrany také nelze.

Co tedy logicky zbývá? Ochrana řeckých teritoriálních vod. Kdysi jsem v TV viděl záběry, jak jakýsi kubánský emigrant sportovec doplaval u Key West na pevninu USA , zatímco jeho druzi na člunu to nezvládli a byli zamířeni zpět na Kubu.

Bylo to opatření samozřejmě kontroverzní, protože vráceným emigrantům hrozil na Catrově Kubě postih, ale tak nějak to fungovalo. Ilegálním imigrantům za návrat do Turecka nic nehrozí, takže to chce jen dořešit nějaké technikálie, protože Řeci se s Turkyk zrovna moc nemusí.

Ale tak mocná říše, jakou je EU musí ve svých členských zemích disponovat velkým množstvím vojenských nebo i civilních plavidel a chybí jediná věc. Vůle a rozhodnost k akci. Bohužel, i zde platí ono staré známé:

Kdo chce, hledá si způsoby a kdo nechce, hledá si důvody.

Autor: Jiří Hermánek | úterý 26.1.2016 19:41 | karma článku: 30,05 | přečteno: 592x