Neposkvrněný Majdan a Železná opona proti Putinovi

Je to tak, že každá revoluce, každé hnutí či každá církev mají svůj dějinný okamžik. Zavraždění Caesara, pád Bastily, Sarajevský atentát, 17. listopad na Národní třídě a podobně. I převrat, který se odehrál na Ukrajině má takový milník a tím je „Majdan“. Na něm se štěpí veškeré názory, od něj se vše odvíjí. Bez Majdanu prostě není ani diskuse o Ukrajině. Pro jedny to je výron demokratické vůle lidu, která ústavním způsobem zbavila funkce zkorumpovaného prezidenta Janukovyče a pro druhé nezákonný puč.

Pro druhé to prostě je ilegální ozbrojený a vražedný převrat, který neústavním způsobem vyhnal prezidenta a ozbrojeným nátlakem donutil poslance hlasovat tak, jak si ulice a hlavně její chlebodárci přáli.

Nejsem teolog, ba ani aktivní katolík. Ale jsem pokřtěný a svatbu jsem měl v kostele. A myslím si, že celá křesťanská věrouka stojí, samozřejmě vedle existence Boha, na neposkvrněném početí Panny Marie.

Kdyby si ta mladá dívka, Marie, upletla Ježíše standardním fyziologickým způsobem, třeba s pozdějším pěstounem Josefem, tak by Ježíš, jakkoli byl charismatický, asi žádnou církev nezaložil, resp. nestal by se její symbolem.

A přesně to platí i pro Majdan. Pokud budeme používat správný slovník, tak budeme násilí nazývat násilím, vraždu vraždou a vydírání poslanců vydíráním poslanců. Pokud ale chceme vytvořit legendu o „Neposkvrněném Majdanu“, pak toto vše zamlčíme.

Pan Závladský, ve svém včerejším článku píše: „Odmysleme takové absurdity, jako že: „na Ukrajině se připravoval puč proti Kremlu a Putin jej včas odhalil a zdecimoval“, nebo že „Polsko je největším válečným štváčem“,“

Jenže, pane Závladský, ono je v tom více pravdy než sám tušíte. Odmysleme si Poláky, ti jsou opravdu bojechtivým národem a soustřeďme se na „puč proti Putinovi“. On ten Majdan tak samozřejmě koncipován byl, jen to jeho účastníci nevěděli. Hráli roli užitečných idiotů-

I slepý by viděl, co by se dělo, kdyby něco takového, ale v opačném gardu, proběhlo v celé Kanadě nebo třeba jen v Québecu. Nedokáži si představit, co by administrativa USA vyváděla za psí kusy, aby zabránila vzniku proruského státu na svých hranicích.

Takže Majdan, zcela jednoznačně, byl pučem proti Rusku a tím i proti jeho představiteli, prezidentu Putinovi. A ten se od té doby snaží vyřešit rovnici, která má buď žádné nebo jen velmi složité řešení.

A sice, zabránit NATO v přístupu ke svým hranicím a přitom nevyvolat třetí, nyní již jadernou a tím i osudovou, světovou válku. A to není snadné.

Jiný včerejší autor, pan Netopil v článku Zpravodajci: Putin rozumí jen síle. Se slabými se nebaví .... navrhuje Železnou oponu a má i jiné zajímavé názory. Tak třeba, parafrázuji.

Je pravdou, že jsem v roce 1991(též datum sjednocení Německa) jako novomanžel slíbil, že po stvatbě nebudu rozšiřovat svou eroticko-sexuální aktivitu na další ženy. To je jakýsi ekvivalent slibu Západu nerozšiřovat NATO na Východ.

Ale dodržet to, by podle pana Netopila, bylo zásadní chybou. Cituji pana Netopila: „A ti samí lidé, kteří dnes argumentují tím, že rozšíření NATO byla chyba, by pak argumentovali tím, že chyba byla pobaltské země do NATO nepřijmout.“

Takže, pan Netopil tím chce říci, že je dobré, že Západ porušil svůj slib neorzšiřovat NATO na Východ, protože kdyby jej neporušil, ukázal by Rusku slabost.

A v rámci této logiky si myslím, že každý ženatý muž by měl pravidelně porušovat slib manželské věrnosti. Protože jinak by tato věrnost byla pokládána za slabost. A také by třeba všichni zaměstnanci měli krást. Aby si zaměstnavatel nemyslel a nepodcěňoval je, že?

A ještě „několik vět“ o Železné oponě, kterou pan Netopil navrhuje spustit. Podle jeho fotografie soudím, že Husákovu normalizaci zažil jen jako dítě a tak ho upozorňuji, že proti stažené Železné oponě byl ten Husákův režim procházkou rozkvetlým sadem.

Kdo v té době žil, tak to ví, kdo ne, stejně neuvěří. Takež jen stručně, v roce 1965, kdy Železná opona již ochabovala jsme poprvé jeli na 3 dny do NDR, do Drážďan a i mezi kamarády to byla světoborná událost.

A místo cestovního pasu jsme dostali jen takové jendorázové papíry do občanky. Pokud, pane Netopile, toužíte, aby se tyto časy vrátily, tak mě prosím, vynechte.

P.S. Cestování v 60. letech minulého století. Někteří ignoranti to stále nechtějí slyšet, ale zatímco ještě v roce 1965 byla cesta do NDR výjimkou, tak na jaře 1966 povolil prezident (a hlavně 1.tajemník KSČ) Antonín Novotný cesty na Západ i k nepříbuzným osobám.

Toto povolení pak bylo zcela nesmyslně nazýváno "Dubčekovou výjezdní doložkou", i když Alexandr Dubček měl na těchto doložkách jedinou zásluhu. Nezrušil je.

A dobrá rada zahradníka pro tento den a pro pana Závladského: Pokud nechcete, aby někdo z Vašich textů citoval, no tak je prostě nepište.

Autor: Jiří Hermánek | pátek 19.9.2014 9:35 | karma článku: 30,22 | přečteno: 1201x