Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Největší světová krize od roku 1962? Nenechte se prosím vysmát…

Tehdy, roce 1962, šly opravdu tlustý do tenkejch a všem se nám svíralo pozadí tak, že bychom hřebíky dvanáctky mohly štípat. A šlo opravdu o hodiny. Sovětské lodě se nebezpečně přibližovaly Kubě a tím i americké námořní blokádě a posádky jaderných sil na obou stranách nadcházejícího konfliktu byly v plné pohotovosti. Záleželo na tom, který z obou prezidentů otevře jako první svůj jaderný kufřík a supertajnými kódy spustí odpal mezikontinentálních raket.

Nakonec vše vyřešil jeden novinář, jméno si bohužel nepamatuji, který dvě minuty před dvanáctou zprostředkoval komunikaci Američanů a Sovětů a došlo k oné historické dohodě, po které, dodnes si tu šaškárnu československých komunistických sdělovacích prostředků pamatuji, SSSR stáhla z Kuby rakety, "které tam vůbec nebyly".

To, co se děje letos, je i přes velké oběti na životech, spíše jen takovou operetou, hrou se zpěvy. Každá strana zpívá podle svých not, její sbory to mohutně opakují a přitom každý ví, že to je šaškárna, divadlo pro hlupáky.

Mohutné brumendo promajdanských sborů nás neustále a podprahově přesvědčuje, že na Majdanu šlo o šlechetný výron těch nejčistších emocí ukrajinského lidu, které mohutným chorálem vytlačili Západem Ukrajiny nenáviděného prezidenta z úřadu.

Ukrajinská volební aritmetika totiž soustavně hovořila v neprospěch „západních ideálů“ a tak prostě bylo nutné ji takovým malým násilným pučem, s pouhými sto mrtvými, což je velmi přijatelné, pomoci a jednou provždy převážit misky vah ve prospěch té naší, západní části Ukrajiny.

„Uzurpace“ Krymu pak, na rozdíl od Majdanu proběhla skutečně mírumilovně. Lze si představit, jak krymské sbory v té inscenaci vzadu tiše zpívají „Ještě ne, ještě ne, ještě je Kyjev moc silný“ a to se opakovalo po celou řadu let.

A pak najednou krymští Rusové zjistí, k jakým šílenostem v Kyjevě, ale nejen tam, ale i v Oděse, dochází a vidí, že to je ten správný okamžik vzít roha ze země, kde nikdy nechtěli být. A moc mě proto baví plky zdejších diskutérů o ruských vojácích na Krymu.

Prezident Putin je všechno možné, jenom ne hlupák. A nebude přece tvrdit, že na Krymu žádní ruští vojáci nejsou, když jich tam Rusko vždy mělo mnoho tisíc. Ale ti vojáci se aktivně nezapojovali to toho, čemu se říká „zelení mužíci“, na to měla tamní ruská domobrana určitě mužů více než dost.

Operetnímu rázu tohoto „konfliktu“ mezi Západem a Ruskem také velmi přispěla oslava 70. Výročí vylodění v Normandii. Kdyby se jednalo o skutečný ozbrojený konflikt mezi Západem a Ruskem, tak se tam asi spolu nebudou fotografovat, že?

Ještě by se dalo dlouho pokračovat, ale to že někdo nechápe rozdíl mezi pomocí separatistům, která byla vždy v takových případech někým poskytnuta a přímou vojenskou intervencí, tak to je opravdu tristní.

Je skutečně historickým štěstím této země, že si za prezidenta zvolila člověka rozmyslného a uvážlivého, člověk s přehledem. Jako je prezident Zeman. Nedokáži a ani nechci si představit, jakých historicky-hysterických výlevů bychom v případě opačné prezidentské volby byli svědky.

To letošní šílení není ani první a ani jediné. Nesledoval jsem to tak důkladně, takže začátky mi možná unikly.

Ale masivní antiruská propagandistická kampaň kvůli několika exhibujícím se provokatérkám, markýrujícím soulož na veřejnosti, pohybujícími se s kuřaty ve vagínách, které nakonec znesvětily chrám ukázala mnohé, kam daleko je až naše propaganda schopna zajít.

Ani Joseph Goebbels by se nemusel za ty výkony stydět. Ba, dokonce si myslím, že díky dlouhotrvajícímu masivnímu vymývání mozků dosáhla naše propaganda již daleko větších úspěchů.

Uvidíme ale, co si vymyslí, až se situace zklidní. Až se obě strany dohodnou, až Ukrajina alespoň zčásti uhradí své dluhy a začne tam zase normálně proudit ruský plyn a na Východě Ukrajiny se přece jen nějaký kompromis upeče.

Mám však velké obavy, že tolik lidí zde i jinde investovalo do protiruské propagandy příliš mnoho a tak k žádnému propagandistickému uklidnění jen tak nedojde.

Ostatně, my pamětníci víme, že přesně takto pomlouval své nepřátele komunistický režim a také přesně takto to prezentoval veřejnosti.

P.S. Moc hezké obrázky pane Nováku, pouze mi na nich chybí jakákoli souvztažnost místní či časová s Krymem. Pochybuji velmi, že by někdo vybavil utajenou diverzní skupinu tou nejmodernější výzbrojí a výstrojí.

Na prvním obrázku pochodují ti vojáci někde okolo přízemních budov, které by klidně mohly být v našich kasárnách v Litoměřicích v roce 1975 a na druhém pózují před nějakými neidentifikovatelnými dveřmi.

Nebyl by prosím nějaký obrázek, jak neoznačený ruský voják strká útočnou pušku pod nos účastníku krymského referenda, aby tento hlasoval proti svému přesvědčení zůstat v teroristické a krachující Ukrajině? To by bylo něco.

Odpovědna na diskuzní příspěvky

Protože administartiva, jak to tak vypadá, se nefláká a kladenské nezdvořilosti a hrubosti maže, je zde diskuse POVOLENA

Pan Mitáček mě přivedl na myšlenku psát blogy ve dvou verzích. Normální a zjednošené. Podobně jako kdysi v Sovětské knize měli zjednodušené verze anglicky psaných knih.

Autor: Jiří Hermánek | úterý 30.9.2014 0:00 | karma článku: 25,47 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

To zase byla, v tom Londýně, ostuda. Co Miloši?

A naše nešťastné sdělovací prostředky, neměly co psát, co vysílat. Měl jsem včera odpoledne jednu chvíli zapnuté rádio a bylo zábavné poslouchat, jak hlasatelka žadoní o nějaký ten Milošův skandálek u královny.

17.6.2017 v 6:30 | Karma: 41,06 | Přečteno: 3250x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Pan prezident tou svou kulišárnou pobavil, zatímco pan premiér spíš potěšil...

...a to všechny své politické odpůrce. Pokud to vyjádřím slušně, tak pan premiér je politické motovidlo, které sice není hloupé, ale je politicky zcela neschopné. Ostatně, to věděli už "Lánští pučisté", kteří ho chtěli odstavit.

15.6.2017 v 8:30 | Karma: 35,53 | Přečteno: 1157x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Auta, ženy, pivo a zpěv. Toť moderního muže svět...

Poté, co premiér Spojených arabských emirátů a vládce Dubaje Maktoum oznámil, že jak Dubaj, tak i Abu Dhabí budou povinně stavět kostely či alespoň modlitebny pro, do té doby nenáviděné křesťany, velmi se mi ulevilo.

14.6.2017 v 11:50 | Karma: 19,81 | Přečteno: 785x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Pravda a láska nemá ráda lid...

A to ze zcela jednoduchého důvodu, Lid nemá rád ji. Jednu chvíli to vypadalo, že ji skoro všichni milujeme, ale to byl optický klam. Jásali jsme nad pádem komunistického režimu, ne nad vznikem nové, ještě více svazující ideologie.

13.6.2017 v 9:40 | Karma: 24,45 | Přečteno: 513x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Opravdu se na KSČ nabalovali samí hlupáci?

Je to taková obvyklá písnička, když se hovoří o tzv. normalizaci. Jakoby to snad předtím nebo potom, to znamená dnes, bylo jinak? Samozřejmě, ten monopol KSČ vznikl dávno před "ruským" zásahem v roce 1968 a dokonce před r. 1948

12.6.2017 v 10:30 | Karma: 29,25 | Přečteno: 1611x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.