Kuřáci, denně místo cigárka porci uzeného lososa, Plzeň nebo irskou whisky

Nebo, samozřejmě, cokoli jiného z bohaté nadílky našich obchodů. Napadlo mě ve chvíli, kdy mi manželka před osmou, když jsem si dával oškubanou Full English Breakfast a žena říká: Jirko, já si teď dám toho lososa.

Jistě, proč ne? Normálně ho má k večeři, já tu porci 100g kupuji asi tak jednou či dvakrát týdně, ale dnes ji po dietní snídani s jogurtem nějak vyhládlo a tak "splivla" toho lososa. Ano, losos není levný, stojí asi 650,- Kč/kg. Ale, vlastně proč ne?

Neznám přesně ceny cigaret. My prodáváme jen Marlbora za 100,- Kč a "Vemblouda" za 94,- Kč, ale vím, že jsou i levnější sorty. Když tedy stanovíme průměrnou cenu krabičky cigaret na 90,- Kč a průměrnou spotřebu "kuřáckých tahounů" na 20 cigaret denně, tak jsme doma.

Za tu sumu (90,- Kč) si tedy koupíme porci lososa a Plzeň nebo vynecháme lososa, dáme tak 20 dkg dobré šunky (okolo 50,- Kč) a máme "foršus" na tu irskou whisky. A abychom nezůstali jen u chlastu, tak můžeme vzít do úvahy třeba maso.

Vepřová panenka stojí okolo 230,- Kč/kg, ale nemusíme ji hned kupovat celé kilo. Závozníci z TESCO nabízejí porci, něco přes půl kila za 115,- Kč a toho půl kila se dva lidi normálně "přežerou" nebo ještě zbude pro děti.

A hovězí? To je jistě dražší. Začíná někde na 120,- Kč/kg za žebra s kostí, roštěná je už za 250,- Kč a svíčková někde v rozpětí asi tak 750,- až 850,- Kč za kilogram, ale může to být i trochu jinak. V každém případě ty ceny masa řádově souhlasí.

A co z toho plyne pro kuřáka? Již dva dny "kouřecí abstinence" mu umožní koupit kvalitnější maso nebo vůbec maso, pokud tedy jeho kuřácká vášeň neožebračuje rodinu tak, že maso mít nemohou. A postačí pár dalších dní bez cigarety a irská whisky je v baráku.

Nebo třeba, za měsíc, skoro 1000,- km v nějakém průměrném autě nebo zdravý základ na auto nové. 1400,- Kč je asi tak průměrná cena na nějaký pěkný koncert, takže za měsíc abstinence jeden krásný koncert pro dva a za rok pěkná dovolená.

Kuřáci prostě smrdí. A to, samozřejmě, čím více kouří, tím více smrdí. A kuřák vůbec nemusí být v dohledu, stačí, když po něm člověk nastoupí do výtahu a ten výtah prostě smrdí. A kuřáci jsou, na ten svůj smrad, paradoxně, ještě hrdí a chtějí ho jako kdysi církevní kazatelé, propagovat dál.

A samozřejmě, závislost. Kolik kuřák řekne naprosto upřímně: "Já kouřím rád, kouřit budu a budu kouřit i kdyby čert na koze jezdil". Většina z nich, naprosto přesně ví, to, co jsem výše napsal. Kolik je ta jejich závislost stojí peněz a jak "hezky" smrdí. A choroby do toho už vůbec nepočítám.

Kouření je prostě závislost a to dokonce jedna z nejurputnějších. Ale i to kuřáci vědí, ale odvykat bez utrpení prostě nejde. A proto se tak divím tomu povyku, že v restauračních místnostech je kouření zakázáno. Nemělo být nikdy povoleno.

V USA nelze veřejně nést láhev alkoholu. Vždy jen v neutrálním, hnědém, neprůhledném papírovém sáčku. A kouření na ulici? Nevím, ale myslím, že je to považováno za vrcholně neslušné. Ať mě prosím tam žijící usedlíci opraví.

Takže, ve všech směrech lezeme USA do prdele. Každou kravinu, která se tam za minulých prezidentů urodila, jsme opakovali jak naprostí tupci. Bez USA produktů vůbec nemůžeme žít a najednou se jako Češi chováme "svébytně".

Hulíme jak o závod, jako v Asii, jako V Rusku. A přitom zde bude někdo kdákat, že patříme do srdce Evropy a ne do asijského zadku. Ale, patříme, patříme tam a ne jinam.

A totální abstinence kouření na veřejnosti by byla prvním krůčkem z toho zadku. ven.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | neděle 12.3.2017 9:10 | karma článku: 21,56 | přečteno: 934x