Jsme línější než Němci? Ne, ale oni jsou ukázněnější. Někdy.

Studentská zprostředkovatelna práce při Technické Univerzitě v Západním Berlíně měla u svých nabídek práce takovou diskriminační poznámku. K.A. která znamenala "Keine Ausländer", tedy na tu práci zákazník nechce "žádné cizince".  

Ovšem, když jsem se o tu práci zajímal, klaplo to. Byl jsem totiž bílý a tedy jen poloviční cizinec. Myslím že tu poznámku už jim němečtí sluníčkáři dávno zatrhli. To ale nemohu s jistotou tvrdit. Přesto dobře vím, jaké práce jsem dělal:

  • Nočního hlídače silvestrovského stanu
  • Roznášel jsem reklamní jablíčka krásným a voňavým dámám
  • Stěhováka. Chlapík měl papíry na 7,5 tuny (já teď taky), najal si náklaďák, dva tři studenty a už to jelo. Úspora 70% nákladů proti stěhovací firmě
  • Pomocný pokrývač. Běhal jsem po střechách a roznášel matroš. Popravdě to byly střechy koňských stájí, takže nevysoko
  • Rozvážel a skládal nábytek zasilatelské firmě. Když to nepasovalo, tak jsme to upravili velkým kladivem
  • Stloukal jsem jednoduché poličky pro turecké "Gastaibeiterině"
  • A na konec (ale bylo toho víc): pomocný zámečník.

A to byl takový můj finální džob před návratem k Husákovi. Vydělal a ušetřil jsem okolo 2.000,- DM, což nebylo málo. Vždyť jsem při té montáži strávil mládí a projevil také své umělecké sklony. Z legrace jsem zkoušel svářet kousky kovu elektrikou...

A jeden dělník si mě spletl s druhým studentem, co tam pracoval. Byl z Umprum a tak ode mě to moje "umělecké dílo" koupil.

Firmička, pro kterou jsem pracoval, měla asi 10 lidí a nějaké brigádníky. Šéf dříve pracoval jako obchodní zástupce DDR strojírenských firem ve Skandinávií a věřme pevně, že se nenamočil se Stasi. Ale, už je mu to asi stejně jedno.

Princip byl jednoduchý. My všichni jeho pracovníci jsme měli píchačky (nemá nic společného se sexem) "mateřské" firmy, pro kterou jsme pracovali. On každý týden ta píchačky vybral, vynásobil Vocílkovou konstantou a fakturoval.

Za mně, který měl tehdejší špičku studentských mezd, 5,50 DM/hodinu měl asi 12,- DM. Takže, když jsem na noční směně za noční příplatek spal, vydělal jsem asi 60,- DM. No, řekněte, kdo z vás na to má?

A zatímco já spal, chlapi hráli "Skat":

Skat is a 3-player trick-taking card game devised in early 19th-century Germany. Along with Doppelkopf it is the most popular card game in Germany and Silesia.https://www.google.cz/search?q=skat&ie=utf-8&oe=utf-8&client=firefox-b-ab&gfe_rd=cr&ei=CLkBWfO-FdKv8wef46f4Bw

A ráno mě vzbudili. Já začal (a ono samozřejmě také) předstírat práci a jelo se dál "okolo skal, černým lesem". Ale, obrovská prdel byla, když chlapi dostali chuť na chlast (vždy jsem si divil, proč ti navrátilci z ruského zajetí snídají ráno u stánku pivo).

To jsme pak korporativně, já nemohl trhat partu, utekli, jako ukáznění němečtí dělníci, do přilehlé zahradní kolonie, kde byla taková polobabišovská knajpa. A když se z dálky blížil mistr, byl vyhlášen poplach a my se smíchem skákali z oken v přízemí do zahrádky paní majitelky.

Když je člověk mladý, je všechno sranda, že?

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 27.4.2017 11:40 | karma článku: 23,90 | přečteno: 1213x