Jam bohatý a krachuji? Ničeho nelituji, stát to za mě zatáhne…

Pokud někdo dluží milión, pak má problémy on. Pokud někdo dluží miliardu, tak má problémy banka. To je staré známé zlaté pravidlo, které jsem já opravdu nevymyslel. Krachující malý podnikatel dluží obvykle kam se podívá. Bance, sociálce, zdravce, zaměstnancům, dodavatelům, majiteli nemovitosti a bůhvíkdeještě. A věřitelé se na něj sesypou jako supi, soud stíhá soud, exekuce exekuci a nakonec je rád, pokud včas rozdělil SJM, aby rodině alespoň to bydlení zůstalo.  

Pokud člověk ale dluží miliardu, pak je tak fikaný, že zabavit není co. Peníze jaksi evaporovaly neboli se vypařily. A kam? To opravdu zase ví jen Bůh. Jsou dlužníci, jako např. H-SYSTEM, kde se nějaký majetek najde, ovšem když si věřitel spočte, kolik dostal, tak zjistí, že ta částka nepokryje ani skromné bankovní úroky za tu dobu.

Jiní jsou ještě fikanější a nezbude po nich opravdu nic. Tedy, po jejich majetku. Olympiáda v Londýně se konala v roce2012 aOlympiáda v Soči má být v roce 2014. Ani jedno to město nevědělo osm let před datem olympiády, že bylo vybráno a přesto to stihlo (doufejme).

Ale za osm a více let nebyly naše soudy schopné rozplést kdo a co ukradl a zašantročil a viníky potrestat? Pak ale nehledejme vinu u prezidenta Klause, který tento bordel rázně uťal, ale u těch soudů a ptejme se, jak byli motivováni (ti soudci, samozřejmě)

Což jsem maličko odbočil od tématu, kterým je krach velkého, bohatého podniku. Při krachu toho malého se stane přesně to, co jsem popsal výše. A velký podnik? Tak tam je problém stejný jako s tou miliardou. Příliš velké peníze a hlavně, příliš velký dopad na zaměstnance.

Když zůstane třicet zámečníků firmy Franta Zámečník, zámečnictví bez práce, svět se nezboří a ministerský předseda zůstane v klidu. Když ale zůstanou bez práce tři tisíce havířů z dolu Paskov, tak už je třeba mobilizovat vládu a nedejbože i Brusel.

Nevidím do struktury firmy NWR a neznám účetnictví OKD, ale napadá mě tak, že kdysi zde padla zmínka o jakýchsi havířských bytech, které Bakala kdysi velmi výhodně koupil a dnes ještě výhodněji pronajímá. Ostatně, z čeho by byla ta hacienda v CHKO Šumava, že?

A nešlo by tedy ze zisků z krvavého pronájmu těch bytů sanovat ten důl Paskov. Nejsem, auditor, ani účetní, nemám Klausovu Sorbonnu, ani MBA. Ale jen mě tak napadlo, zda by jedna divize firmy nemohla pomoci té druhé. Ale asi jsem naiva, i když opravdu netuším jak by mohlo nevydělávat pronajímání starých panelákových bytů za přemrštěnou cenu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Hermánek | středa 18.9.2013 9:05 | karma článku: 43,54 | přečteno: 10731x