Imigrace, společný trumf Brexitu, Trumpa i Zemana...

Imigrace má vždy ekonomický podtext a skoro nikdy neutíkají občané bohatého státu do státu chudšího. I když, samozřejmě, výjimky mohou existovat. Bylo tomu tak i po Srpnu 1968, jehož slavné výročí brzy oslavíme.

Řeknu to trochu tvrdě, ale 99,99% československé emigrace po roce 19968 bylo ekonomické.

Patří mezi to samozřejmě i fakt, že svobodné tržní hospodářství má lepší ekonomické výsledky než komunistické a o to v naprosté většině případů šlo. Skutečné odpůrce režimu musela StB z vlasti vyhánět.

Ale nechci zde pitvat záležitosti skoro 50 let staré. V současné době jsme viděli výrazné vítězství Brexitu, které akoro nikdo neočekával. Ani Václav Klaus a po něm já. A imigrace, paradoxně ta zcela legální a vlastně legálně vynucená, vyhrála to hlasování.

Ano, členství v EU nutilo Velkou Británii (a samozřejmě i všechny ostatní státy EU) aby přijmula kohokoli z jakéhokoli členského státu EU a tomu nejen umožnila zaměstnání bez jakýchkoli formalit odlišných od občanů Velké Británie.

Proč zrovna Spojené království Velké Británie a Severního Irska a ne třeba Německo či jiná bohatší zem Západní Evropy se stalo terčem těchto nájezdů nejen pro práci, ale také hlavně pro sociální dávky, netuším a nehodlám zkoumat. Výsledek Brexitu mi zcela postačí.

A stejně, jako Brexit, je na tom i Donald Trump. Ani nemá, podle průzkumů, žádné valné vyhlídky na vítězství. Otázkou je, proč lidé odpovídají v průzkumech jinak než jak nakonec hlasují a asi má celkem snadnou odpověď. Lidé tak odpovídají protože "se to od nich čeká".

A když dojde na hlasování, které je, díkybohu, anonymní, tak se "odborníci" diví, jak to, že předpověď nevyšla. A Donald Trump má velmi agresivní rétoriku jak proti mexickým, tak proti muslimským přistěhovalcům a uvidíme, zda zabere.

Já si myslím, že možná zabere. A že právě proto Trump tak jásal, když byl právě při vyhlášení výsledků hlasování o Brexitu ve Skotsku. Docela tam ty EU-milovné Skoty nasral, ale to je mu v podstatě jedno. Ti v listopadu v USA hlasovat nebudou.

A jak do toho zapadá náš milovaný/nemilovaný prezident Miloš Zeman? Je možná chytřejší než Václav Klaus, který ale zase má lepší odhad. A abych to završil a naplnil denní penzum úkolů, tak řeknu, že oba jsou chytřejší než mnozí jejich předchůdci.

Jako třeba Klement Gottwald a někteří další, že? A Miloš Zeman moc dobře ví, že "vítači" jsou u nás ve výrazné menšině a jsou naprostou většinou obyvatelstva považováni v nejlepším případě za exoty. A menšinu Zeman nikdy, ano skutečně nikdy, neoslovuje.

Jeho rétorika je, na hlavu státu EU, až překvapivě tvrdá. Myslím, že nedávno prohlásil, že nechce vůbec žádného, ani válečného, uprchlíka. Ano, uprchlíkům z války bychom pomáhat měli, pokud ale s sebou vláčí horu elektroniky, na válečné uprchlíky moc nevypadají.

Případ "přemalovaný kravín" již upadl do zapomnění, ale to je škoda. Ti lidé prostě byli školským příkladem lidí hledajících velmi dobrou životní úroveň, kterou nějaká "záchrana života uprchlíků před válkou" vůbec netankovala.

Neprchali před válkou, ale prchali za dobrým bydlem nebo alespoň za představou dobrého bydla. A je dějinnou chybou Německa a hlavně  kancléřky Merkelové, že toto nejen umožnila, ale dokonce z politických důvodů velmi podporovala.

Já Donaldu Trumpovi držím palce a doufám, že se prezidentem USA, po keňském komunistovi, nestane zase exot jiného typu. To by USA nemusely ve zdraví přežít.

Autor: Jiří Hermánek | neděle 14.8.2016 8:00 | karma článku: 36,38 | přečteno: 1195x