Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Havel, Putin a mafiánský kapitalismus

Náš život je, co lidstvo lidstvem je, opředen mýty. Odkaz na dobu prehistorickou dobu nemám, ale již ve starém Egyptě mezi sebou sváděli boje nejen uchazeči o trůn, ale také, a to hlavně jejich božstva.

Tak třeba Amenthotep IV. později Achnaton, falešný egyptský prorok. Nechci předstírat znalosti starého Egypta, ale je zcela zřejmé, že výroba nejrůznějších mýtů patří k lidstvu od nepaměti.

A jedním z velkých křesťanských mýtů, nebo dokonce základem celého křesťanství je mýtus o Ježíši Kristovi. Každý ten mýtus známe, na Vánoce slavíme jeho narození, o Velikonocích pak jeho ukřižování a zmrtvýchvstání.

Není většího mýtu v naší společnosti nežli je mýtus o Ježíši Kristovi. A ten nesmí být ničím narušen.

Představa, že by se náš spasitel choval jako obyčejný smrtelník, miloval ženu a zplodil s ní dítě - taková obyčejná a běžná věc, která se od té doby přihodila miliardám lidí, se božskému synu Ježíši Kristovi proste stát nemohla.

A to samé je s, nyní zbožštělým, Václavem Havlem. Aby jeho mýtus pořádně fungoval, nesmí být pravdivý. My dnes máme kapitalismus. Systém založený na svobodné soutěži politických stran a svobodném podnikání.

A celých třináct let byl prezidentem Václav Havel, lze tedy předpokládat, že byl s tímto systémem ztotožněn, že ho podporoval, že za něj bojoval. To je ale ten naprosto zásadní omyl. Václav Havel a jeho společníci v Chartě nechtěli socialistický systém zničit. Oni ho chtěli reformovat.

A proto onen velmi vlažný přístup k lidovému hnutí za odstranění vlády KSČ, i když upřímně řečeno, málokdo z nás tehdy opravdu věděl, co vlastně chceme a kam by se naše společnost měla pohnout.

A abych nakonec učinil nějaký závěr a navázal na titulek článku, pak, podle mého názoru, Václav Havel s obrovskou nelibostí a obrovským odporem sledoval, do jakých konců tuto společnost Václav Klaus zavlekl.

Do společnosti volného trhu. Do něčeho, co je v hlavách reformních komunistů, absolutně nepřípustné. Jejich představa demokratického socialismu byla asi taková, že výdobytky socialismu zůstanou, ale přibude k nim SVOBODA.

To je samozřejmě absolutní nesmysl. Jakmile přijde svoboda, veškeré teorie reformních komunistů smete ze stolu, až to nakonec prezidenta Havla donutí k hysterickému výlevu o mafiánském kapitalismu.

Nic takového samozřejmě neexistuje. Kapitalismus je prostě kapitalismus a mafie v něm mají přesně ten prostor, který dostanou. V USA byla v roce 1920 vyhlášena prohibice, která skončila za 13 let. A byla obrovským podhoubím pro mafii, přesto nikdo tu geniální hlášku o mafiánském kapitalismu nevyslovil.

Byl to pouze Václav Havel, zklamaný z polistopadového vývoje, který se k takovému výrazu odhodlal. Lze rozumět tomu, proč to, jako reformní komunista, udělal. Ale nelze s tím souhlasit.

A teď k ruskému prezidentu  Vladimíru Vladimiroviči Putinovi. U něj výroba "záporných mýtů" nyní jede na plné obrátky. Nemá cenu všechno vypisovat, byli bychom tu do Alelujá. Kdybych to chtěl parafrázovat, tak "krutý diktátor, který se nás chystá přepadnout"

A jak se chystá nás přepadnout? No přece jako záludný SSSR v roce 1968. Ne, že bych chtěl SSSR, jeho systém, jeho vůdce a jeho činnost nějak glorifikovat, ale parta agresivních debilů v tom politbyru určitě neseděla a tu akci z roku 1968 důkladně zvažovali.

Ovšem tak, jako Václava Havla lakujeme narůžovo (božíčku, božíčku, to je ale pěkné), tak zase V.V.Putina lakujeme na černou, popřípadě rudou barvu agrese. Nemá smysl recitovat zde všechny výmysly a lži o Ukrajině. Raději se podívejme na nás.

Nechápu, který blbec, a není jich zas až tak málo, si myslí, že na nás Rusové, i přes naše členství v NATO "vletí". To je mimo realitu. O tom, podle mého názoru, nikdo nikdy, ani ve snu, neuvažoval.

A jaký je tedy smysl takových prohlášení, takových úvah? Prostě a jednoduše, vyvoláváním strachu otáčet veřejné mínění proti Rusku a jeho prezidentovi, aby byla případná agrese proti Rusku zdůvodněná.

Ale, co platí pro jednu, platí i pro druhou stranu. Protože každá ze stran má dostatečný jaderný arzenál ke zničení té druhé a tak na sebe budou přes plot štěkat jako dva němečtí ovčáci, zatímco český ratlíček se bude k jednomu z těch psů tak dlouho lísat, až mu počůrá nohu.

Autor: Jiří Hermánek | sobota 4.7.2015 9:20 | karma článku: 28,66 | přečteno: 882x
  • Další články autora

Jiří Hermánek

Měl by Miloš Zeman vyhrát prezidentskou volbu?

Mnozí hlasitě vykřikují, že by ve vlastním zájmu ze zdravotních důvodů kandidovat neměl. Otázkou ale je, zda to opravdu je zájem Miloše Zemana nebo spíš zájem těch kruhů, které ho z duše nenávidí a jeho vítězství si nepřejí...

10.6.2017 v 14:00 | Karma: 28,76 | Přečteno: 918x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Proč byli Havel a Obama "ti dobří" a proč jsou Trump a Zeman "ti špatní"?

Psaní o V. Havlovi je zatíženo závažným problémem. Pokud to není "chvalozpěv do nebe vynášející a bustu v Kongresu USA opěvující", tak si autor může být naprosto jist, že se dozví, že "velikánovi nesaháte ani po podrážky bot"

9.6.2017 v 10:00 | Karma: 39,15 | Přečteno: 1829x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Miloš Zeman a Donald Trump: Tak různí a přece tak stejní...

Nejsem vystudovaným lékařem, který jako Baťa cvičky vyrábí lékařské zprávy o opilosti prezidenta a jiných veličin podle toho, co vidí na televizní obrazovce, potažmo na monitoru PC. tabletu nebo mobilu. To prostě neumím.

8.6.2017 v 9:50 | Karma: 24,82 | Přečteno: 750x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

Buď práci čest - to zase bude průšvih, Zuzanko....

Myslím, s tím nadpisem. Buď práci čest. Taková pitomost, vždyť to zneužili komunisti a dokonce se tak zdravili. Fuj, třikrát fuj. Ale, mezi námi děvčaty, bez práce bychom asi žili v jeskyních a hryzali nějaké zelené výhonky...

7.6.2017 v 14:00 | Karma: 20,06 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost

Jiří Hermánek

21. srpen 1968: Stále spolehlivá protiputinovská munice...

Ono se říká, že kdybyši jsou jen kdybyši a nic neznamenají. Ale, přesto je třeba říci, že kdyby Rusko bylo Jelcinovské, kdyby Jelcinův následník Vladimír Vlaidmirovič Putin byl tak slabým a vůči USA tak povolným prezidentem...

7.6.2017 v 11:01 | Karma: 28,77 | Přečteno: 907x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 2237
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1371x
Inženýr v důchodovém věku, který si důchod krátí psaním krátkých a dlouhých blogů a pozorováním "cvrkotu" kolem.