Aféra s papežem vyšuměla a odklonila koncentrační tábory do tunelu...

Stejně, jako mladý, roztoužený milenec přistupuje k vážnému aktu lásky bez náležité předchozí teoretické přípravy, tak i já se chápu, k velké nevoli Karmy LM, svého pera, tedy klávesnice PC bez náležité teoretické přípravy.

Slova, slova, slova. (Hamlet)“. „Smím žádat o milost, však těžit z hříchu?“ „Smrt je jen začátek, ale až té druhé kapitoly.“ „Smutným hodiny se zdají dlouhé“ napsal již William Shakespeare a nám nezbývá, než se před mocí slova sklonit.

Některá slova prostě zanikají. Kdo třeba tuší, co to byl kucmoch? Moje milovaná maminka říkávala, že "sedm šťouchů do kucmouchu" byl jakýsi kuchařský recept, dávaný nevěstě při svatbě, ale já mám podezření, že šlo spíše o průběh svatební noci.

Moje nevázaná povaha a náchylnost k eroticko-vulgárním vtipům je obecně známa a mnohé dámy mě proto kdysi často zvaly do svých ložnic přesně tak, jak je to v tom vtipu....

...jak jeden kamarád říká druhému: Člověče, tvoje žena má úžasný smysl pro humor. Vyprávěl jsem jí vtip a ona smíchy málem spadla z postele.

A s tím kucmouchem to asi bude podobné, jako v tom známém slovenském: Dobré mamko mamko, aj keby každé ranko bolo také ranko.

Ale konec nezávazného a v době budování vyspělé multikulturní Evropy také škodlivého plkání. Rozeberme si ta slova v nadpisu článku:

  • Odklánět. Staré známé slovo. Odkláněla se třeba doprava. Ale jistý politiky, snad ministr, dal tomuto slovu jiný význam. Odkláněl své miliony tak, aby z nich po rozvodu nedostala manželka ani ťuk.
    Ostatně takto si počínal také jistý zelený fanatik, který posléze udělal biomase sviště (znalci porozumí).
  • Tunel, tunelovat, tunelář. Ještě do velkého Havlova předání komunistické moci do rukou překabátěných komunistů, neměla tato slova žádný pejorativní význam.
    Ale, zkuste dnes někomu říci tunelář a riskujete, že dostanete "pecku čenichovku".
  • Koncentrační tábor. Koncentrovat znamená soustředit. A slovní spojení koncentrační tábor, neboli zkráceně koncentrační či koncentrák patrně nemělo před sto lety žádnou negativní pověst.
    Myslím, že třeba Sokolové klidně mohli mít svůj koncentrační tábor neboli soustředění někde na Lužnici. Ale, nacisté tomuto slovu dali jiný, zcela osudový význam.

A proto si myslím, že papež František, absolvent Sorosovy univerzity, neplácal do větru. Že to skutečně myslel, že utečenecké tábory nabývají dnes charakter koncentračních táborů z doby Holocaustu.

Jistěže je o pouze jen jeden z možných výkladů jeho prohlášení. To ale neznamená, že je to výklad nesprávný:

Papež František přirovnal řecké uprchlické tábory ke koncentračním

„Nevím, jestli se mu podařilo opustit ten koncentrační tábor, protože uprchlické tábory, mnohé z nich, jsou koncentrační (typem) kvůli velkému množství lidí nechaných uvnitř,“ řekl ve vzpomínce na onoho muslima.Židovská organizace AJC vyzvala papeže, aby „přehodnotil svou politováníhodnou volbu slov“. „Podmínky, ve kterých nyní migranti žijí v některých evropských zemích mohou být velmi obtížné, a stále zasluhují větší mezinárodní pozornost, ale rozhodně to nejsou koncentrační tábory,“ uvedl šéf AJC David Harris. Nacisté využívali koncentrační tábory k otrocké práci a vyhlazování, připomněl. Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/papez-frantisek-uprchlicke-tabory-recko-koncentracni-pft-/zahranicni.aspx?c=A170423_071823_zahranicni_jkk

 

Autor: Jiří Hermánek | čtvrtek 27.4.2017 6:00 | karma článku: 25,47 | přečteno: 738x