Kdo pochopí slovo, dalo by se říci, že pochopí i Boha

Jednej jako člověk, který našel to co ztratil, tedy vědomí dobrého i zlého, kdy dobré je naším slovem.

„Skutky nad slova“, budiž dáno do ozřejmění, že slova jsou činy a činy jsou skutky. (pracovní název)
Kdo pochopí slova, pochopí i činy, které ze slov plynou jako řeka. Tato řeka je jak by se zdálo nic neříkající pramen, který dokáže mnohé. To že se nám zdá, že slova nic neznamenají, je dobou, kdy doba říká: „Buďte jako já, buďte jako ty, buďte jako vy všichni“. 

Z tohoto vzniká neporozumění současnosti. V současnosti se zdá, že slova přestala platit. Co je příčinou? Příčina je v tom, že slova nebyla pochopena. Slova, která zaznívají z nejvyšších míst. 

II.
Tato místa jsi popsal celkem přesně, jen jedno mi tu chybí. Chybí mi tu slova Boha, který je. Těmito slovy můžeme chápat kohokoliv, kdo se chápe jako stvořitel. Proč tedy slova nemají tu náplň jako kdysi? Je to z toho důvodu, že příčina tkví v nás.  Slova byla omílána tak dlouho až ztratila na své síle, zněl by jeden názor. Však tento názor neobstojí.

Vzniká druhý názor, vždyť to jsou jen slova, i tento názor neobstojí, protože slova jsou tu od toho aby byla pochopena.

Třetím případem je slovo skutečné. Takové slovo, když člověk umí použít stává se klíčem k realitě, která je skutečností. Tato skutečnost si říká, „buď jako já a budeš pověřený“. A tak konám, protože nejde mi o pověření, ale o spravedlnost, kterou slova nesou. Spravedlnost, která se nese se slovy je taková, že slova nedávají schopnosti jiné než právě takové. Proto spravedlnost slov je skutečná. Je to příměr k tomu co tvořím, tedy, že slovo je slovem od toho, kdo je vyslovil. Tedy může se stát jím i mým, tedy slovo je slovem nás obou. Takové slovo se stává skutečným slovem, protože slovo nenajde jinou hodnotu, kterou by mohlo zastávat, je právě tou konečnou hodnotou, která je.

Myslím, že pojem spravedlivého slova, byl vysvětlen. Tento počin hodnotím, velice kladně, kdy lidé konečně pochopí kdo a co je za slovem. Že to není jen člověk nebo jen Bůh, ale že oba aktéři stojí na počátku i na konci toho všeho.

III.
I já se připojuji k tomuto přání, aby lidé pochopili slova právě takovým způsobem. Nejde o množství slov, ale o kvalitu, když schází slova, co je nahradí? Nahradí je intuice, která pracuje se slovy podobně jako prozřetelnost tvořená Bohem i člověkem. Proto přeji hodně zdaru všem hledajícím, aby i jejich slovo se stalo oboustranné na jedné straně slovem Boha a na druhé straně slovem člověka. Jen takovým pochopením slova pochopíme sílu, která ze slov vyvěrá.

Autor: Jiří Herblich | úterý 23.5.2023 13:14 | karma článku: 0 | přečteno: 45x