Velezrada?

Dovolte abych si sám některé věci ujasnit: Stát je instituce, která disponuje mocí, která se v demokracie odvozuje ze svobodné volby. Demokracie stojí na rovnosti občana se samotným státem a na jeho jeho ochraně zákonem mimo jiné i před státní mocí. To je základní princip společnosti, která není rozdělena na my a oni, ale stojí na soudržnosti a spolupráci všech skupin obyvatel.

 

Moc v demokratickém  státě je vyvážována systemen „checks and balances“   je  kontrolována a vyvažována tak, aby žádná osoba nebo instituce se nemohla postavila nad zákon nebo zákon ohýbat.

I stalo se, že se  v zemi České pozapomělo  váženou funkci prezidenta kontrolovat a vyvažovat.

V USA existuje impeachment za takové prohřešky jako křivá výpověd v kauze Watergate nebo Lewinski, v jiných zemích jako Německo existuje ethický imperativ, který donutí

prezidenta Wulfa k rezignaci  proto,že pohrozil žurnalistovi mocí svého úřadu.

V  zemi jako Italie, která dala světu také mafii a omertu, vládl  desetiletí   nepravomecně odsouzený  kriminálník , který si  vlastními zákony zaručoval  beztrestnost a moc.

Ale snad jen v jedné evropské zemi může  být politik ve funkci i po tom, co šlohne před zraky celého světa, při státním aktu  obřadní pero.

V této zemi kancelář prezidenta šíři extremní postoje a  Klaus umí zpochybnovat  cokoli i  blokovat  demokratická rozhodnutí ustavních orgánů. (Podívejte se prosím co je Cato Institut  naftových magnátů

bratří Kochů).

Když se z pozice nejvyšší funkce ve státě prezident  poruší princip  rovnosti občanů před zákonem tím, že aktem amnestie straní  zločinu ke škodě  jeho obětí  a  jestliže  toto jednání v rozporu s právem a konečně i principem spravedlnosti   zůstane bez postihu,  je to výzva dnešní deficitní demokrecii  k jizdě do pekla na spirále nemravnosti .

Konečně od Sv. Augustina pochází slova o tom, že politika bez spravedlnosti je organizovaný zločin.

Když prezident Beneš  nechal  v roce 1945 svým dekretem nepotrestané první  zločiny agenta KGB,soudruha Vaše, byla násilná cesta k totalitě  otevřená.

Mnohým se zdá slovo velezrada, silné a nepatřičné, ale v legislativním vakuu je to jediný záchraný kruh demokracie. Nejsou toto snad důvody pro žalobu  vlastizrady prezidenta.

Autor: Jiří Gebert | pondělí 4.3.2013 21:10 | karma článku: 19,32 | přečteno: 637x
  • Další články autora

Jiří Gebert

Holota jede

18.1.2018 v 11:50 | Karma: 7,30

Jiří Gebert

Kolaps pražské plánovací revoluce

15.10.2016 v 14:00 | Karma: 14,50

Jiří Gebert

Zákaz haremů v Čechách

12.11.2015 v 11:43 | Karma: 16,51

Jiří Gebert

Hustě na Smíchově

23.2.2015 v 16:14 | Karma: 12,13