Zaplaťte ty dluhy pánové !

               Jsem jen občan, jako mnoho ostatních. Snažím se žít tak, abych se nezadlužil. Moje výdaje nesmí překročit, moje příjmy. Dávám si na to, moc veliký pozor. Raději zaplatím trochu víc jen, abych měl jistotu, že nikde nic nedlužím. Někdy to popletu a dokonce zaplatím dvakrát. Pak mi ty peníze chybí. Spoléhám na to, že mi to vrátí. No, někdy se to nestane a já na to zapomenu. Dnes má člověk co dělat, aby všechno, co musí poplatit, stihl zaplatit. Různé daně, poplatky, auto, pojištění, energie, vodu, odpad a tak jsem rád, když nezapomenu, co mám zaplatit dřív a co později. Raději platím dřív a poctivě hlídám poštovní schránku. Někdy čekám i trochu déle, než přijde naše milá paní pošťačka.

               Prý dlužím přes sto tisíc na nějaký velký dluh

               a že prý je to ještě mnohem víc. Prý nějaký dlužník, nevím, myslím, že říkali Kalousek, dokonce zasílal nějaký dlužní úpisy. Ale já nemám s tím pánem vůbec nic společného. Já ho ani pořádně neznám. No, možná z novin, či televize, ale já si ty všechny jména, už nemohu zapamatovat. Co si nadělal, to ať si zaplatí, tak je to správné ! Přeci nebudu nějakému hloupému dlužníkovi, platit jeho dluhy! Pokud si nějaký takový cápek dluh nadělá, ať si ho zaplatí! Určitě ty prachy, si někde zašil. Dokonce prý nebyl na ten dluh sám. Asistoval mu prý nějaký Svoboda. Asi taky pěkný cápek, asi vod kolotoče. Taky prý v tom jedou nějací poslanci. Dokonce jsem slyšel, že i ten pan president, je v tom dluhu nějak namočený. Tak tomu nevěřím, vždyť vypadá moc slušně, má titul profesora a ještě k tomu je president !

               Tak to tedy ne !

               Já jsem žádné dluhy nenaděl, ani jsem s těmi cizími lidmi, husy nepásl. Chodil jsem s nimi vždycky za naši stodolu. Děda už není, stodola taky ne a husy taky ne. Ty z dovozu za nic nestojí. Poslední jsem měl na talíři, asi před 10 lety a to jen kousek. Možná za to nemůžu, ale rodiče mne tak vychovali. Máma vždycky říkala, že takoví lidé, co dělají dluhy a neplatí je, nepatří do slušné společnosti, ale do kriminálu. Prý tam skončí všichni dlužníci. Proto taky, ty dluhy nedělám! A pokud nějací cápkové dluhy dělají a neplatí je, tak beztak, až na ně přijde ta justice, tak dostanou, to co si zaslouží. Jen se divím, že to té justici trvá tak dlouho. Prý je spravedlnost slepá, tak je asi nemůže najít. Jistě se někde schovali. Ale myslím, že se neschovali moc dobře, protože to myslím byli oni, co jsem je viděl nedávno v televizi. Já mít takové veliké dluhy a kdybych vylezl z domu, tak bych se hambou propadl !

               Povídala paní z naší samoobsluhy,

               že si moc nevydělá. Prý takových 15 000 korun měsíčně a to dělá přesčasy. Taky říkala, že ti potentáti nahoře kradou, jak straky a dávají si víc, než 100 000 korun měsíčně. Takový balík peněz! Tak tomu se mi nechce věřit. Četl jsem nedávno z novin, co někdo zapoměl u odpadkového koše, že nějaký britský premiér Cameron, se rozčiloval, že tam vedoucí ouředníci si dávají platy více než 2 x vyšší, než je u nich průměrný plat. A to se tam pěkně rozčiloval, že je zveřejní a že to upraví ! Nevěřím, že by ti naši potentáti a vedoucí ouřadové brali víc, oproti tomu našemu průměrnému platu. Přeci nejsme tak bohatí, jako ti Britové v té staré dobré Anglii.

               Ale, asi tady není něco v pořádku.

               Mám dojem, že tam nahoře, si přeci jenom ti naši potentáti a ouřadové, tu naši státní kasu rozdávají, jak se jim zachce. Chtělo by to, aby u té kasy stál nějaký policajt a jak tam, někdo sáhne tak, aby ho pořádně vzal, přes prsty. Vždyť prý lidičky, jsou tam peníze nás všech ! Říkali v televizi, že prý generální ředitel dostal roční odměnu přes 700 000 korun, k tomu, že prý má ještě přes 140 000 korun měsíčně a ještě čtvrtletní odměny. Vždyť on to musí být úplný milionář! A takový generální ředitel určitě není sám, má tam spoustu dalších náměstků, dalších ředitelů a prý ještě nějakou radu, co mu to schvaluje.  No, jestli má každý takový peníze, tak to je díra do té naší společné kasy, jak hrom!  No, mám teď takové svrbění, že ono to v tom velkém a nepřehledném státním molochu, kde se nikdo moc nevyzná, to bude ještě horší ! Taky jsem slyšel, že chtěj dělat nějaké reformy, aby o ty peníze, lidičky obrali. Tož potentáti a ouřadové, reforma ta je asi potřebná, ale především platová, v tom nafouklém státním molochu !

                No, to jsou věci.

                To bych rád věděl, kdo jim ty peníze přiděluje a rozdává. To si tam, asi schvalují navzájem. Možná v tom mají prsty i ti poslanci. Tak vám nevím, jestli to taky není nějaká velká lumpárna. Něco jako, já bráchovi, brácha mě! Ve staré dobré Anglii, by s nimi asi pěkně zatočili. Tady je asi pěkný nepořádek. Člověk nevěří, co si tady ti naši lidičky nechají všechno líbit. Jen dělají, dělají, dělají, drží hubu a čumí! Jako hodná lidská hovádka. Dřevo by si na sobě nechali lámat. To za první republiky určitě takhle nebylo. Vždyť takové prachy prý nemá ani většina podnikatelů, či živnostníků, kteří se honí za každou korunou a to dělají od rána, až do večera! Ani chlapi z dolů, či hutí a tam jde o život !

                Co s těmi dluhy,

                co ti cápkové nadělali. Prý ty dluhy nadělali právě v té kase, co patří nám všem. Pane Bože, co jsou to za lidi, vždyť oni tu naši kasu vybrali až do dna a ještě nás zadlužili! Prý jim pomáhali i ti poslanci. To nebudou jen dlužníci, to budou asi oúplní defraudanti! To by člověk neřekl, co se tady v té naší maličké republice teď děje. To by náš tatíček, president T.G.Masaryk nepřežil. To bude něco, jako s tím naším velkým zlatým pokladem z první republiky, co nám tady pan tatíček president, nechal pro naší budoucnost. Taky, prý už ho nemůžou najít! Dejte mi pokoj, já přeci s těmi cápky nemám nic společného, já přeci nikomu nic nedlužím! Ty dluhy, co nadělali ti defraudanti, dluží oni nám všem! Všem těm lidičkám, jako jsem já, co tady v té naší zemičce žijeme! Bylo by správné, aby si je taky zaplatili.

                                                          Zaplaťte ty dluhy pánové !

Autor: Jiří Čumpelík | pondělí 28.6.2010 12:03 | karma článku: 22,07 | přečteno: 1442x