Už je těch atomových zbraní moc !

            Atomových bomb je tolik, že až to začne padat, tak skutečně nebude kam utéct. Nepomůže nám ani, když zalezeme do podzemí. Ozón se ztratí, teplota stoupne o desítky stupňů, moře napřed zalije většinu pevniny a pak se vypaří. Ze skutečné katastrofy se Země, již nevzpamatuje. Stane se planetou bez atmosféry a jakéhokoliv života. Hnědá Země, bez kyslíkové atmosféry, se spoustou kráterů.

Proti téhle lidské sebevraždě, jsou nynější Kodaňská jednání, pouze drobným krokem k ochraně životního prostředí.

Hlavní atomové mocnosti jsou USA, Rusko, Francie, Anglie a Čína. Následují menší vlastníci atomových zbraní, jako je Indie, Izrael, Pakistán a Severní Korea. Potom je spousta dalších států, včele s Iránem, kteří o atomovou bombu usilují.

Naprostou převahu mají státy, které akceptují úmluvu o nerozšiřování atomových zbraní, protože si jsou vědomi nebezpečí světové katastrofy a nemají žádné válečné ambice.

            Určitou záruku nerozšiřování atomových zbraní v minulosti představovaly USA, v pozici největší světové mocnosti. USA již poznaly, že nejsou sami schopni zabránit dalšímu rozšiřování atomových zbraní. 

           Potvrzují to slova, které nynější president USA, „Barack Obama“, pronesl na Pražském hradě, kterými vyzval svět k likvidaci atomových zbraní.

           K tomu, ale vede dlouhá cesta!

           Proto je velmi naléhavé, usilovat o svolání, „ Světové konference hlavních atomových mocností“!

            Je nezbytné,

aby tato konference přijala závazky k snížení počtu atomových zbraní !

Je nezbytné,

aby se tyto státy, vzájemnou a veřejnou úmluvou, zavázaly k vyloučení použití atomových zbraní proti státům, které tyto atomové zbraně nevlastní, nebo o jejich vlastnictví neusilují a umožňují spolupráci a kontrolu dle požadavků, „ Mezinárodní agentury pro atomovou energii“ !

            Je nezbytné,

aby tato konference dála na vědomí všem ostatním státům, které jsou vlastníky atomových zbraní, nebo usilují o získání atomových zbraní, že hlavní světové atomové mocnosti v případě války, nebudou váhat s použitím atomových zbraní proti těmto státům, pokud se tyto státy účastní války, bez ohledu na vzniklé následky a lidské ztráty, vyplývající z použití atomových zbraní !

            Je nezbytné,

aby tato konference zároveň vyzvala tyto státy, které jsou vlastníky malého množství atomových zbraní, nebo o atomové zbraně usilují, aby se zřekly vlastnictví atomových zbraní, či usilování o získání atomových zbraní a realizovaly likvidaci těchto zbraní a zařízení použitelných k jejich výrobě a plně se podřídily dohledu a kontrole, „ Mezinárodní agentuře pro atomovou energii“, a tím se vyhnuly v případě války, nebezpečí útoku atomovými zbraněmi na své území !

Je nezbytné,

aby státy zúčastněné na této konferenci se zavázaly, že znemožní jakékoliv mezistátní války s tím, že veškeré mezistátní spory mohou být řešeny pouze jednáním, či usnesením OSN, popř., rozhodnutím mezinárodního soudu !

            Je nezbytné,

aby se světové atomové mocnosti zavázaly, že se neúčastní žádné, ani konvenční války proti třetím státům, pokud nebudou napadeny, bez souhlasu OSN a všech států zúčastněných na konferenci. Nejde o zbytečnou duplicitu s OSN, ale doplnění druhého závazku, vyplývajícího z držení a vlastnictví atomových zbraní !

Je nezbytné,

aby státy zúčastněné na této konferenci se zavázaly k odpovědnosti za udržení míru a k mírové spolupráci s tím, že veškeré spory budou řešit společným jednáním a že žádný ze zúčastněných států nepoužije, proti druhému ze zúčastněných států, atomové zbraně !

            V situaci, kdy hrozí další, téměř nekontrolovatelné rozšiřování atomových zbraní, nestačí pouze uzavření dohody mezi Ruskem a USA.  Je nezbytná součinnost a jednání, všech světových atomových mocností, které povede k zastavení rozšiřování atomových zbraní do dalších států a k získání dalších států, které se dobrovolně zřeknou vlastnictví a usilování o získání atomových zbraní.

            Tato věc se týká nás všech.

            Vyzývejme proto všechny světové organizace usilující o mír, o zachování života na zemi a o udržitelnost životního prostředí, aby usilovaly o snížení počtu atomových zbraní a společným tlakem donutily světové atomové mocnosti k odpovědnosti a uspořádání, „ Světové konference hlavních atomových mocností“, která by projednala uvedené požadavky !

Autor: Jiří Čumpelík | sobota 19.12.2009 10:29 | karma článku: 7,55 | přečteno: 1155x