ČSSD = trest za schopnosti

ČSSD prohlásila, že uvažuje o progresivním zdanění, a to 10, 20, 30 procent podle příjmů. Kromě toho, že mě jako vystudovaného matematika už několik let zlobí do očí bijící neschopnost něco podobného udělat alespoň jako jednoduchou lineární funkci, tak mi vadí i to, jakým způsobem měli být vybraní lidé trestáni za své vědomosti a schopnosti.

Když se podívám kolem sebe, vidím, že vyšší příjmy nejsou ve většině případů zadarmo. Dělat lékaře, programátora, učitele nebo vést nějaký podnik a starat se o jeho zaměstnance neznamená přijít v 6 do práce, tam si odbýt 8 hodin a pak ve 2 hurá domů, bez starostí, bez myšlenek na práci, bez přesčasů. Většina lépe placených povolání s sebou nese více zodpovědnosti, práci navíc, pokud je to právě potřeba (a to je víceméně pořád), starosti s nevyřešenými problémy, které si člověk v hlavě nese domů a pracuje tak vlastně i doma, často i stres z množství práce, která na člověka čeká, atd. Kdo tohle zvládne, zaslouží si určitě větší odměnu.

Jenže to by ty těžce vydělané peníze mohli schopným lidem ti méně schopní a ambiciózní lidé závidět, a proto je potřeba na ně uvalit pořádnou daň. Nevím, jaké jsou pohnutky pánů z ČSSD, kteří s tímto návrhem přišli, ale určitě kromě omezení čistých příjmů dojde k omezení víc věcí, například:

- Vůbec bych se nedivil, kdyby se lékařům snížila motivace. Představa, že se maximálně snažím, do ordinace mi chodí lidé, které ČSSD utáhla na vařené nudli slibem zrušení 30 Kč poplatku, a že jsou to převážně lidé, kteří jsou v nižších daňových pásmech (ti z vyšších pásem se do ordinace nepohrnou, protože být nemocný se jim zdaleka nevyplatí) a kterým v rámci sociální solidarity přispívám ze svých daní víc než je zdrávo; no nic moc...

- Vůbec bych se nedivil, kdyby někteří schopní lidé dělali načerno. Představa, že dřu od nevidím do nevidím a státu nacpu do chřtánu mnohem víc na daních právě proto, že tak dřu, není moc příjemná. To ze sebe udělám raději totálně neschopného programátora, který vydělá 15 hrubého měsíčně, a zbytek už se nějak pořeší bokem, ne?

- Učitelé můžeme přeskočit, protože ti se moc bát nemusí - za výchovu budoucí generace jim stát dává poměrně směšné peníze, které do nejvyších daňových pásem jen tak nedosáhnou.

Příkladů by se asi našlo víc, ale není skoro nikdo, kdo by chtěl podobné argumenty poslouchat a snažil se je třeba nějak rozumně obhajovat. Jestli v ČR funguje parlamentní demokracie a 40 procent lidí by v současné době volilo ČSSD, znamená to, že 40 procent lidí souhlasí s takovou progresí? Opravdu musí být ti schopnější trestáni?

Autor: Jiří Brada | úterý 25.11.2008 0:08 | karma článku: 26,55 | přečteno: 914x