Televize pro seniory, nebo pro blbé?!

Ti, co mě znají, se teď budou určitě divit, protože je o mně známo, že jsem velkým příznivcem veřejno-právního kanálu a protože tenhle kritický článek se týká právě České televize.

Je různými odborníky dokázáno, že naše populace stárne a že média se tomu budou muset dříve, či později přizpůsobit. Zdálo se mi, že právě Česká televize už s tímto novým trendem začala, což by u veřejně-právního média bylo zcela v pořádku. Ovšem teď nevím, jestli se skutečně jedná o vstřícnost vůči seniorům, nebo spíše vůči těm,co rychle zapomínají.

Tak vezměte si třeba seriál Vyprávěj. Můžeme případně prominout, že tento seriál je natočen dost amatérsky (čímž ovšem urážím mnoho amatérských filmařů) a tak zvaně prvoplánově, což je právě projev amatérismu, ale určitě bychom se měli pozastavit nad reakcí velké části těch seniorů, kteří tak lehce nezapomínají. Ti totiž vždy po odvysílání některých částí tohoto seriálu tvrdili, že v tom minulém století žili asi někde jinde, než ti seriáloví hrdinové. A když vezmu v potaz kolikrát je tento, tvůrci tak opěvovaný seriál, v televizi opakován, tak bych skoro řekl, že tohle dílo plní stejné ideologické poslání,  jako tehdejší Major Zeman,(přesvědčit diváky, jak před tím bylo všechno špatné a teď jak je to všechno ideální), i když je nutno říci, že Major Zeman byl umělecky mnohem  povedenější. (Ano, a to se ani nezmiňuji o diletantských výkonech představitelů vedlejších rolí, jako třeba babičky, či syna)

Ano, to neustálé opakování tohoto paskvilu, pokud tedy nejde o ideologii a propagandu, může mít jediné opodstatnění. Televize asi má mizerné mínění o kvalitě svých diváků a je přesvědčena, že si nic nepamatují a že je tudíž nutno opakovat, pakovat a opakovat. Neboť, jak kdysi prohlásil jeden z největších ideologů, stokrát opakovaná lež se stává pravdou.

Jistým záměrem, jak ovlivnit starší posluchače, může být i cyklické opakování tak asi tuctu scének z různých zábavných pořadů z doby, kdy televize ještě dokázala posluchače bavit. Možná tím záměrem je znechutit těmto posluchačům formu zábavy, která je podle názoru odpovědných a vedoucích pracovníků televize nízká, nekulturní a přízemní. Vždyť vidět každý týden, a to už víc jak tři měsíce za sebou, stále ty samé scénky je skutečně pro diváky ponižující a urážející. A při tom Česká televize má určitě velmi bohatý archiv, pokud ho některý moderní MBA manager nezrušil jako pozůstatek totality.

Nezlobte se, ale připadá mi, že Česká televize mele z posledního, protože i jiné zahraniční seriály opakuje a opakuje a opakuje.  A pokud uvede něco nového, jako třeba štědrovečerní pohádku, může na to stejně kukat jen člověk s poruchou paměti, protože to nemá děj, to nemá zápletku, není jasné, kdo je zlý a kdo dobrý, často ani nevíte kdo je kdo, neboť půl inscenace je v šeru, nebo i po tmě.

Snad se jednou stane, že naše kocesionářské poplatky nevudou sloužit jen ke krytí mezd a odměn televizního managmentu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiříbrabec Brabec | čtvrtek 15.1.2015 18:37 | karma článku: 36,31 | přečteno: 2691x
  • Další články autora

Jiříbrabec Brabec

Demagogie pana Kalouska

18.2.2015 v 22:29 | Karma: 34,36

Jiříbrabec Brabec

O počasí. /fejeton/

21.11.2014 v 21:16 | Karma: 7,86