Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Václav Havel má zákon. K čemu nám asi bude dobrý?

Na světě se dějí různé věci, dobré, špatné, divné, logické i nelogické. Mezi ty poslední řadím „velký počin“ naší korupční, proti občanské a  profláknuté vlády a jejich partajních nohsledů v poslanecké sněmovně, když na světlo Boží vytáhli a urychleně v PS schválili nový zákon pro zesnulého Václava Havla: „ Václav Havel se zasloužil o svobodu a demokracii!“

Jsem z toho na větvi. K čemu nám bude dobrý tento zákon?  K čemu bude samotnému V. Havlovi? Je jasné, že se páni ve vládě, resp. ti pokrytečtí politikové, tvářící se tak dojatě nad smrtí V. Havla, snaží zachovat konsensus s uznáváním osobností v historii našeho státu, aby tak navázali na vyhlášení zákona na počest T.G.Masaryka, E.Beneše, M.R.Štefánika a naposledy tedy zesnulému V. Havlovi.  Ale když už tak učinili, bylo to nutné tak brzy?
Václavu Havlovi se dostává různých poct v zahraničí. Jistě k tomu mají své důvody, nicméně, znají V. Havla natolik, aby alespoň trochu nepocítili nějakou nejistotu, zda je opravdu tím, za co jej pokládají? Nejspíše ne, protože si neuvědomují, jak se V. Havel rozcházel (především doma, v ČR) mezi svými slovy a činy. Slova zapadly, činy převažují. Nikoliv však pro dobro či blaho českých občanů, protože cizina si jej oceňuje především a jen z titulu, že byl v čele nenásilné listopadové, klíči zvonící revoluce, kterou byla skončena éra vlády komunistické totality. Pravda, počin nemalý, záslužný, ale opravdu jen jeho? Nejspíše ne a proto mu tlaskají a vyjadřují úctu, že naplnil představy jistých mocností, jak uplatnil jejich dlouho plánované zájmy. Proto ten slogan: „Zasloužil se o svobodu a demokracii“. To mohou v cizině také jen ocenit a vládní garnitura má další znaménko plus k dobru. I to se počítá na mezinárodním politickém kolbišti, kde se naplňují ne zájmy občanů, ale zájmy mocných. A Havel byl mezi ně zařazen, svět mocných na něj nezapomene!
Nezapomenou však ani občané České republiky. Ani uznání premiéra Nečase, že „Havel patří mezi nejvýznamnější osobnosti v českých dějinách. Zasadil se o pád komunistického režimu, prosazoval myšlenky demokracie, svobody a humanismu a dosáhl uznání v zahraničí,", není přesvědčující. O uznání již byla zmínka, nyní jen stačí vyzdvihnout Havlovo prosazování humanity, např. jeho „ humanitární bombardování Jugoslávie“! To nelze považovat za uznání vhodné, protože to byl počin zavrženíhodný. Jenže podle pana premiéra to „neocenit“ jako humanismus by byl hřích! Ani toto mu občané nezapomenou na rozdíl od těch venku, kteří naopak jeho bombardování považují za akt vrcholného politického činu! Jaký paradox, že? Není také od věci si připomenout, jak se V. Havel zasloužil o demokracii v ČR, zde (výňatky z Havlova projevu):
„Komunisté vás budou strašit nezaměstnaností. Není to pravda, ničeho se nebojte. Dvacet let tvrdila oficiální propaganda, že jsem nepřítelem socialismu, že chci v naší zemi obnovit kapitalismus, že jsem ve službách imperialismu, od něhož přijímám tučné výslužky, že chci být majitelem různých podniků. Byly to všechno lži, jak se záhy přesvědčíte, protože tu brzy začnou vycházet knihy, z nichž bude zřejmé, kdo jsem a co si myslím….“
„Za třetí svůj úkol považuji podporu všeho, co povede k lepšímu postavení dětí, starých lidí, žen, nemocných, těžce pracujících, příslušníků národnostních menšin a vůbec občanů, kteří jsou na tom z jakýchkoliv důvodů hůře než ostatní. Žádné lepší potraviny či nemocnice nesmí být výsadou mocných, ale musí být nabídnuty těm, kteří je nejvíce potřebují….“
„Připravujeme koncept důkladné ekonomické reformy, která nepřinese sociální stresy, nezaměstnanost, inflaci, ani jiné problémy, jak se někteří z vás obávají. Svádět všechno na předchozí vládce nemůžeme nejen proto, že by to neodpovídalo pravdě, ale i proto, že by to mohlo oslabit naši povinnost samostatně, svobodně, rozumně a rychle jednat….“
„Jsou lidé, kteří kalí vodu a panikaří, že se bude zdražovat. Dávejte si na ně pozor. Ptáte se s údivem, jestli bude inflace, jestli bude zdražování? Mnohokrát a jasně vláda řekla ve svém programovém prohlášení včetně dalších dokumentů a ministři na tiskových konferencích, že jejich úsilím je, aby přechod od neekonomiky k ekonomice byl pokojný, bez sociálních aspektů, bez návaznosti, nezaměstnanosti, bez jakýchkoliv sociálních krizí nebo podobně. Jestli se semtam pohne cena cigaret nebo něčeho, to v téhle chvíli nevím. Zatím je snaha, aby se nehýbalo nic, alespoň v nejbližších měsících. Žádné gigantické zdražování nebo dokonce nezaměstnanost, jak to panikáři systematicky šíří, nic takového nepřipravujeme….“
„Již nikdy do žádného paktu nepůjdeme. Podle mého mínění nesmí náš stát šetřit na investicích do školství a kultury. Také náš mnohokrát deklarovaný úmysl provést reformu tak, aby nevedla k velkým otřesům, velké inflaci, nebo dokonce ke ztrátě základních sociálních jistot, musí naši ekonomové přijmout prostě jako úkol, který byl zadán. Zde neplatí žádné nejde to."
Bylo toho víc, ba hodně,co a kdy řekl a napsal a není toho málo, co zůstalo jen u slov. Vývoj ve společnosti se ubíral nikoliv v intencích Havlových slov, ale v potřebách politiků, jak jim byla nastavena či dána možnost po r. 1989 uchopit se moci, kterou si sami navrhli, schválili a praktikovali. Že to bylo pro občany ČR špatné, není třeba zdůrazňovat, že tomu V. Havel nikterak nebránil z titulu svého postavení (prezidenta, později svého vlivu a jména), rovněž není potřeba připomínat. A v tom je ten problém, neboť tím se stalo, že silná, pro mnoho občanů  nadějná a slibující lepší budoucnost, tedy slova V. Havla splaskly jako mýdlové bubliny. Zůstalo u slov a činy, které se konaly, byly ve zcela opačném gardu, než V. Havel občanům sliboval. Jinými slovy, šly právě proti občanům!
Nezbývá mi než se znovu zeptat: k čemu nám, občanům, je dobrý tento zákon? Pokud by měl ve svých důsledcích ovlivnit život občanů a celé společnosti, pokud by měl rozhodným způsobem způsobit  změnu politiky, vylepšit ekonomickou situaci státu atd., pak bych nějaký rozumný důvod k takovému zákonu našel. Ale takhle?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | pátek 3.2.2012 11:47 | karma článku: 24,98 | přečteno: 1072x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  11:01

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji, obětí už je přes 670

26. května 2024  10:25,  aktualizováno  10:50

Přes 670 lidí zahynulo při rozsáhlém sesuvu půdy v Papui Nové Guineji v provincii Enga, odhaduje...

Hulení už má v USA tradici. Kuřáků marihuany je poprvé víc než pijáků alkoholu

26. května 2024  10:47

Ve Spojených státech je poprvé více lidí, kteří skoro každý den užívají marihuanu, než těch, kteří...

Fiala pozval lídry zemí EU do Prahy, budou jednat o pomoci Ukrajině

26. května 2024  10:15,  aktualizováno  10:31

V úterý přijedou do Prahy na pozvání premiéra Petra Fialy lídři některých zemí Evropské unie....

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik