Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pročpak -Hoří má Panenko? Aneb: Zavedli k nám elektriký proud...

Pana Petra Nováka neznám, on nezná mne. Jenže jeho článek, resp. pojednání, jak s námi "vydr....." vláda a prodejci elektrické enregie, považuje za nutné, tento článek zde zveřejnit. Snad se na mne pan Novák nebude zlobit a promine mi, že jsem tak učinil bez jeho souhlasu, ale bohužel,nemám na něj kontakt. Věřím, že jej nikterak nepoškodím, jeho jméno je zachováno, ale co hlavní, mnoha občanům se tím úplně, ale úplně zdarma "rozsvítí", aby poznali, jak to s námi naše profláknutá vláda dobře myslí. A nejen oni. Jestli si i my, občané, na ně posvítíme, už záleží jen na nás.Čtěte:

Pročpak - Hoří má panenko?
2011 Petr Novák

Zavedli k nám elektrický proud…
Vy máte doma elektrický spotřebič. Neříkejte, že ne, každý ho má, dokonce ne jeden, ale celou spoustu. Ale zůstaňme u toho jednoho. On je sestrojený tak, aby v širokých mezích kladl stejný odpor protékajícímu proudu, a navíc funguje nejlépe při určitém napětí. Bejvávalo, že parametry napětí v naší síti byly v hodnotách 380/220V.Teď už ne.Nápadeček se zrodil v Německu, protože
šlo o spolehlivé vykrádání peněženek občanů, vláda ho uvedla roku 1987 úplně potichoučku i u nás do praxe a změnila parametry sítě na 400/230V a navíc rozšířila toleranci z dřívějších 8% na 10%, takže dodavatel se může pohybovat v mezích od 360/208 do 440/254V. Je jasné, že pravda vadí, a když se jí dopouštím, mnozí se budou snažit usvědčit mne ze lži. Mají na to peníze a sluhy od tajných služeb po kohorty právníků, také noviny, rozhlas a televizi, mají zkrátka všechno – kromě pravdy.

Takže já bych začal něčím zdánlivě nepatrným a nedůležitým a zvolím něco, co si každý z nás může kliďánko ověřit. Multimetr mám na dosah ruky, nastavuji. Je 18.12.2010, čas 20.20. Měřím a napětí v zásuvce činí 235V. Multimetr si může opatřit každý a měření je snadné. Naměřená hodnota není vysoká, když si prohlížím záznamy o sérii 18-ti měření z intervalu 27. 9. 2009 až
12. 2. 2010, je průměrné naměřené napětí 238,5V v rozpětí od 231 do 245V. Nenudím vás? Viďte, že ano? Tak já s tím přestanu a začnu o něčem ještě horším.

Teď k principu fintičky: Lidé měli spotřebiče, které jsou hospodárné při 220V a když do nich pustíte v průměru 230V, sežerou navíc (zbytečný) výkon o velikosti 9,3%, takže aniž by vláda hnula prstem, zdražila lidem elektriku o 9,3% - a neinformovala je o tom. Navíc jsou spotřebiče stavěné na určité parametry a dlouhodobé přepětí nevydrží, shoří a občánek maže do krámu
a koupí si za své penízky nový spotřebič. To je tedy vláda za všechny (naše!) prachy, že ano?     
Od roku 2009 vstoupila v platnost norma ČSN 330121 a  i v naší síti napětí poskočilo stejně, jako v Německu. Samozřejmě potichoučku, přece nebudete lidem vykládat, že jim zdražíte elektriku v průměru o 9,3%? No ale podívejme se na některé technické důsledky. Řekněme, že máte někde žárovku 100W - a ona najednou spotřebuje v průměru 109,3W a navíc, na takové nominální zatížení není sestrojená a brzy zkolabuje (při průměrném naměřeném napětí 238,5W vás vláda okradla o 17,5% platby a žárovka shoří ještě dřív).
Podnikáte? Tak podnikejte. Koupil jste jeden provoz a máte v něm sklad nebo dílnu. A jste úspěšný, takže začínáte pěkně štvát bolševika, který dělá totéž, protože mu to soudruzi po převratu přiklepli. Zvedne tedy telefon a do sítě vašeho nového provozu, která je konstruována na 380/220V, najednou  proudí o 32% větší výkon - a už hoří, plameny šlehají do výše, hasiči houkají, voda teče nebývalým proudem! Všimněte si, že u nás pořád někde hoří. I trolejbusy nějak záhadně víc než kdy často hoří. Vyšetřovatelé dospějí k názoru, že chyba byla v rozvodné síti - a nic! Pojišťovna se na vás následně vybodne (kulantně řečeno) a  nic vám nedá.
Když naši vládnoucí filutové viděli, jak jsou lidé hloupí a nechají se v oboru energie okrádat jako jehňata, jejich sebevědomí se zvedlo a vymýšleli dál. Využili povolenek na emise (o tomhle podfuku byste měli vědět, a jestli ne, později si o něm počtete) a darovali spřáteleným firmám 100 miliard vašich penízků ve formě povolenek. Nejspíš docela nezištně, jak jinak, že? A prošlo jim to, takže pokračovali. Ve fotovoltaice. Dostali vás do situace, že budete zase platit víc, bude to něco pod pět procent. Poslancové se k tomu při veřejných projevech staví jako vyjevení jelimánci, ale nevěřte jim. Oni totiž, pokud jde o vykrádání vašich kapes, pracují v naprosté
shodě, tak říkajíc napříč politickým spektrem. Nejprve tedy sehráli hru,jako že hnusní fotovoltaici je oklamali a zdraží se o 10%, ale oni, hrdinové, zasáhnou a zdraží se jen o 5%. No nejsou k zulíbání? A to ještě mají v záloze excelentní lupičský nástroj jménem arbitráž a může se stát, že budeme všichni ronit krvavé energetické slzy.
Mohu uvést příklady i z jiných oborů, ale myslím, že tenhle stačí. Budete platit za elektriku a jiné komodity jako mourovatí a pokud jde o popsaný elektrický podfuk, opravdu si ho můžete snadno ověřit. Chce-li někdo měřit a hrát si s  číslíčky, pak tedy výkon se změní podle vzorečku   P = P0 x (U: U0)2. A právě druhá mocnina podílu napětí ukazuje, o kolik víc zaplatíte. Při přechodu z 220 na 230V odebere váš spotřebič o 9,3% výkonu víc a vy to zaplatíte. Fakt, nevymýšlím si.

Když jsem byl kluk a vlastnil krystalku a později i jednoduchý tranzistorák a další hračičky, měl jsem starý voltmetr, z Metry Blansko. Neměl izolované kontakty a každou chvíli mne praštil, ale byl dost přesný. A tak vím, že tenkrát bylo v síti podpětí. Norma umožňovala výrobci jít až na 202,4V, ale tak daleko to nikdy nedošlo. Mez byla někde na 215V, ale tehdejší spotřebiče,
třeba první televizory, byly na podpětí citlivé a tak si lidé kupovali ještě stabilizátory napětí. Občas dnes měřím a v síti jsem zatím nikdy nezjistil podpětí, vždycky jenom přepětí. A přepětí znamená, že spotřebiče polykají více elektřiny a ta se musí vyrobit a zaplatit a výroba se neobejde bez devastace  prostředí. Proto také dnes mnohé firmy nabízejí stabilizátory proti přepětí, protože všechno, co je dnes na elektriku je deklarované na již zmíněných 380/220 V. Protože to ale není pravda, shoří vám tu žárovka, tu rychlovarná konvice, občas vypadnout jističe, ale také, vám může shořet celý dům. A jak již bylo řečeno, vyšetřovatelé dospějí k názoru, že chyba byla v rozvodné síti! Pojišťovna se na vás velmi taktně vybodne (kulantně řečeno) nic vám nedá a ještě můžete být obviněni z veřejného ohrožení z nedbalosti. Stačí?

(c)2011 Petr Novák

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | středa 1.2.2012 21:02 | karma článku: 18,53 | přečteno: 1059x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  11:01

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

Obří sesuv půdy pohřbil vesnici v Papui Nové Guineji, obětí už je přes 670

26. května 2024  10:25,  aktualizováno  10:50

Přes 670 lidí zahynulo při rozsáhlém sesuvu půdy v Papui Nové Guineji v provincii Enga, odhaduje...

Hulení už má v USA tradici. Kuřáků marihuany je poprvé víc než pijáků alkoholu

26. května 2024  10:47

Ve Spojených státech je poprvé více lidí, kteří skoro každý den užívají marihuanu, než těch, kteří...

Fiala pozval lídry zemí EU do Prahy, budou jednat o pomoci Ukrajině

26. května 2024  10:15,  aktualizováno  10:31

V úterý přijedou do Prahy na pozvání premiéra Petra Fialy lídři některých zemí Evropské unie....

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik