Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pan Alexandr Tomský a jeho (ne)znalost pojmu slova „solidarita“.

Existuje mnoho exponovaných osobností, které se staví do role "chytrolínů", tedy lidí, kteří dejme tomu na základě svého vzdělání, by chtěli ostatní lidi deklasovat svými osobitými názory a vědomostmi. Že tomu může být i jinak, dokazuje příklad pana A. Tomského.

Už jenom nadpis "Cizí slovo solidarita" blogu pana Alexandra Tomského přivádí člověka v úžas,(http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy)a je vzhledem k výši a úrovni jeho vzdělanosti a širokého záběru působnosti, mírně řečeno zarážející, ne-li šokující. K osobě pana Tomského jen připomenu jeho „vzdělanostní“ úroveň a kvalifikaci: Politolog a nakladatel. Po studiích mezinárodních vztahů na London School of Economics a tomistické filosofie na London Institute of Education pracoval jako politolog v ústavu Už jenom nadpis „Cizí slovo solidarita“ v blogu pana Alexandra Tomského Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě (1980 – 86), od roku 1983 profesor sovětologie a evropských politických dějin.

Pan Tomský ve svém článku bagatelizuje pojem a význam slova „solidarita“ tím nejhůře možným způsobem. To, že polemizuje na toto téma  s vyjádřením exministra vnitra Františka Bublana je v daný okamžik nepodstatné, byť je příčinou jeho, nebojím se říci, slaboduchého postoje a vyjádření k pojmu a významu solidarity. Jednak jako vzdělaný člověk, notabene politolog by měl zvážit, co chce říci, resp. co chce napsat. Jeho pohled na solidaritu je jakoby postoj k novému (tedy cizímu) slovu, k novotvaru, málo a bezvýznamně používanému. Že je to dnes globálně frekventované slovo mu jaksi uniká.

Nebylo by pro něj proto od věci malé ohlédnutí do nedávné minulosti např. do Polska. Pan politolog jistě zaznamenal, že v Polsku cca v osmdesátých letech existovala, významně a aktivně  se prezentovala odborová organizace „Solidarnošč“ (Solidarita) v čele s populárním Lechem Walesou, nositelem Nobelovy ceny za mír,  která se později přetvořila v politickou, vládní stranu. Pokud by tedy pan Tomský-politolog (!) nebyl schopen pochopit význam slova solidarita v podmínkách polského protikomunistického hnutí na význam český, snad by mu, jako vzdělanému a erudovanému politologovi(!) a nakladateli stačilo použít stránky Wikipedie aby seznal, jak lze toto slovo co do významu interpretovat do češtiny.

Abych však uhodil hřebíček na hlavičku nutno dodat, že slovo „solidarita“ pan Tomský nepovažuje za až tak cizí slovo nebýt toho, že se vztahuje především k požadavku opozice a mnohých levicově smýšlejících politiků a občanů k zavedení progresivní daně u vysoko příjmových osob jako prvek solidárnosti bohatých k chudým. K tomu se pan Tomský vyjadřuje slovy:

„Po vyšším zdanění bohatých dnes na pokraji recese volají všude. A samozřejmě, že jde o závist a čistý populismus, jen v nejlepším případě o ignoranci ekonomickou“. Aby toho nebylo málo z osvíceneckých řečí pana Tomského, přidává:

„Protože však u nás po době kožené a železné čeští novozbohatlíci postrádají prestiž dávných průmyslových podnikatelů, jako byli Škoda, Kolben nebo Baťa, kteří zbohatli na šikovnosti, o jejíž poctivosti ve slabém právním státě málokdo pochybuje, je těžké vysvětlit, jak na progresivní dani proděláme. Ta (vyšší daň) jenom přinutí boháče méně riskovat nebo odstěhují kapitál jinam“.

Pokud něco takového vypustí ze svých úst „vzdělaný“ člověk typu pana Tomského, začíná to být na pováženou, protože zcela ignoruje zásadní fakta a argumenty z politiky tolik za příklad dávaného „západu“, kde jen v poslední době a nikoliv pod tlakem subjektivních důvodů vlády, ale naopak objektivním viděním reality ekonomického stavu své země či státu, se sami vysoko příjmoví občané (USA,Francie, Německa), běžně nazývaní boháči či miliardáři, hlásí k potřebě zvýšení svých daní, pociťujíc za svou povinnost pomoci státu, když je toho zapotřebí. Neboť sami přiznávají, že to byl stát, který jim umožnil podnikat a tak se dopracovat ke svému bohatství, že jsou tedy povinováni se státu odvděčit a pomoci v době, kdy to stát víc než potřebuje.

Podobný příměr, jak zvráceně pan Tomský vidí zvýšení daně u bohatých, lze vidět na příkladu severských států. Nechápu, jak je možné, že pan Tomský (že není ekonom jej neomlouvá) neví či nezná, že daňové zatížení občanů Norska, Finska nebo Švédska jsou daně ve výši od 40 do 65 %. A světe div se, není známo, že by jejich boháči byli přinuceni méně riskovat, nebo že by stěhovali kapitál jinam. Naopak, jejich prosperita je nám vzorem (jen škoda, že to vláda, resp. politici jenom proklamují, ale již méně, či prakticky vůbec nepraktikují). Není však žádným tajemstvím, že ani jiné řadové evropské (vyspělé) státy nemají nijak zvlášť nízké daně, avšak rozhodně vyšší, než dosud u nás. Snad by pan Tomský mohl při své obezřetnosti také uvést, v čem naši boháči riskují, resp. kam by stěhovali svůj kapitál.Pokud ovšem nemá na mysli zřejmě i jím samotným, zbožňované bezcelní a bezdaňové ráje na Bahamách, Karibiku či Maledivách. Což už ovšem není otázka podnikání, tím méně zbohatnutí z podnikání, ale záležitost čistě mafiánská – praní špinavých peněz. Pan Tomský ale, kupodivu, také dává radu:

Co takhle zavést ekonomicky přece jen neškodnou „palácovou daň“ z rezidenčních sídel a pozemků, aby uklidnila závistivce, i když do státní kasy mnoho nepřinese? (Pan Tomský to má zřejmě spočítané) A místo řečí o solidaritě trestů, likvidovat především přebujelý státní aparát, jen na ministerstvech máme nesmyslných 500 oborových ředitelů, a hlavně nezvyšovat daně (DPH) chudým! Pan politolog zapomněl dodat, ale že také nezvyšovat daně bohatým! Opravdu svérázný pohled na tuto problematiku. Jeho neškodná palácová daň a uklidnění závistivců snad ani  není hodna komentáře. To se pan Tomský propadá opravdu hluboko do ideologického bahna konzervativní pravicové ekonomické utopie, byť kupodivu, jeho několik posledních slov (zřejmě si neuvědomil, co říká) mají mnoho reálného a pravdivého. Má totiž výjimečně pravdu v tom, že máme přebujelý státní aparát, nesmyslných 500 oborových ředitelů a dokonce (což pan Tomský řekl asi omylem), zmínil rovněž nezvyšování daně (DPH) chudým!

V příměru s tím, co zmínil výše se mi to jeví jako by se náhle a nechtěně nadýchnul pravého českého vzduchu z pravé české reality, protože jeho výše uvedené „bonmoty“ mi připadají jako psané člověkem zcela od  této reality odtrženého. Že to ale napsal Alexandr Tomský, jinak politolog (!), nakladatel, kromě jiného i profesor sovětologie a evropských politických dějin (!) , což mu v daném případě jistě neslouží ke cti, mi hlava nebere.

 

10.10.2011                                                                                                             Jiří  B a ť a

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | pátek 14.10.2011 12:13 | karma článku: 15,67 | přečteno: 1989x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říší, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik