„ODS je vnímána jako strana pro bohaté,..."

a abych to doplnil: "což je časti zneužívané klišé". jako každý, i ODS má své protivníky a odpůrce, kteří ji vidí poněkud jinak, než sama ODS. Zcela logicky pak jakákoliv negativní zmínka ke straně samotné, vyvolává jisté oponentní názory či stanoviska, které ne vždy jsou relevantní se skutečností. To je případ ODS, která ač se snaží přesvědčovat sebevíce, v  očích  normálních občanů nemůže být viděna a chápána jinak, než  kromě jiného,strana pro bohaté. Jako příklad či důkaz může sloužit níže uvedený článek.

Pondělní (24.5.2010) BLESK udělal anketu mezi 50ti českými celebritami „Koho budou volit!“. To mne zaujalo natolik, že se k tomu musím vyjádřit.

Nechci na tom nějak zvlášť stavět, Blesk je sice populární, ovšem ne vždy věrohodný a z toho je třeba vycházet. Přesto, či právě proto bych k této anketě měl několik povšechných otázek:

Především, zda skutečně všech 50 celebrit bylo v tomto směru dotázáno. Nejsem totiž osobně přesvědčený o tom, že by každý dotázaný odpověděl tak, jak odpověděl, protože buď jak buď, jedná se o jakési soukromí, které ne každý je ochoten dávat na odiv. Tím spíše, jedná-li se o volby. Nebo, což není také vyloučeno, tito lidé nemají soudnost  a  sdělí to, co je na volbách právě to nejcennější, že totiž v každém člověku-voliči je jisté soukromé tajemno, Od toho jsou také tyto volby tajné čili inkognito. Ještě se nabízí varianta, kdy tito lidé bez skrupulí dávají na odiv tu kterou stranu a kašlou na to, že ta výjimečnost v možnosti tajných voleb přichází vniveč. Může mi být oponováno, že si lidé mezi sebou běžně říkají nejen názory na tu kterou stranu, ale také zmíní, kterou stanu hodlají či nehodlají volit. Tedy že i tak je toto „tajemství“ předem vyzrazeno. Jenže toto všechno zůstává mezi nimi, zatímco anketa Blesku s odpověďmi celebrit zaplaví celé Česko. Takže se lze domnívat, že takto mají zdarma perfektní reklamu nejen z titulu své branže, ale také  případnou vděčnost těch, které hodlají volit. Pravda, není nic stoprocentní, i oni mohou nakonec volit jinak, než zde proklamují, pak je to ale prachsprostá šaškárna a balamucení lidí (což by u Blesku nebyli nic vyjímečného).

Anketa byla provedena mezi 50ti celebritami, jak výše zmíněno. Není podstatné, jaká jména zde figurují, podstatné je to, co si o nich lze myslet. Celebrita není žádná socka, ba ani žádný normální či solidní průměr. Jsou to lidé, kteří přicházejí k penězům tu více tu méně svou prací. Tedy prací, která má pro naši ekonomiku výrazný přínos. Což je jak u koho. Pokud jde o přínosy, pak jsou to však především přínosy na jejich již tak dost tučná konta. Jen namátkou zmíním modelky, zpěváky(čky) sportovce(kyně), různé Miss(ky), moderátoři(rky) apod. Jistě, oni ze svých příjmů platí daně, ale o tom bych se raději nezmiňoval. Stejně tak u některých profesí a jejich ekonomickém přínosu naší společnosti.

Jak by tedy volilo 50 oslovených celebrit?

ODS …………………………………………..12 celebrit

TOP 09 ………………………………………. 10 celebrit

Pravici ………………………………………... 20 celebrit

ČSSD …………………………………………   2 celebrity

KDU-ČSL …………………………………….   2 celebrity

Zemanovi ……………………………………..   2 celebrity

Neví …………………………………………..   1 celebrita

Nepůjde volit …………………………………   1 celebrita

Z tabulky vyplývá, že 41 celebrit z 50ti by volilo… a tady si nevím rady, koho vlastně? 20 celebrit totiž uvedlo, že by volili „pravici“. Co či kdo je pravice, když ne ODS či TOP 09? No lze to také chápat tak, že nejsou dosud rozhodnuti, zda pro jednu či druhou pravicovou stranu, co ovšem nic nemění na faktu, že jen 8 z 50ti celebrit by volilo jinou, než vyloženě pravicovou stranu. Dokonce ani jeden z nich by nedal hlas Věcem veřejným a ta je svým zaměření pravo-středová, ne-li pravicová!  Připočteme-li k tomu ještě 9 jmen dalších celebrit, uvedených v Blesku na stejné straně spolu s oněmi 50ti, jen s tím rozdílem, že jsou zahrnuti do samostatné reklamy ODS „My volíme Petra Nečase!“ je jasné, komu má ODS být ku prospěchu či komu má sloužit. „ODS  je vnímána jako strana pro bohaté, což je často zneužívané klišé“, postěžoval si náš starosta města (a senátor za ODS) v rozhovoru s jedním týdeníkem. Že je opak pravdou, dokazuje výše uvedená tabulka s dodatkem 9 jmen níže. Zkuste ale jemu (či jinému příslušníkovi na vyšší či vysoké úrovni) oponovat, že ODS „je především“ pro bohaté! S nepochopením, ne-li se zlou pochodíte.

Od tohoto konstatování odvozuji, že většina bohatých, či zámožných občanů, tedy vyšší společenská vrstva (třída) inklinuje k pravicovým stranám a její politice.To potvrzuje, byť jen nedostatečně obšírně, i anketa Blesku. Má to své důvody. Sociální cítění těchto stran není jejich prioritou a pokud se zmíní nebo otřou nějakou sociálně zabarvenou rétorikou, není to ani upřímné, a už vůbec ne poctivě myšleno. Zato pro celebrity a jim na podobné úrovni „občany“ je to jistota, že jim bude zachována přízeň, životní úroveň, i nadále budou „poctivě chráněny“ jejich výdobytky, statky, zachovány daně, výnosný byznys, priority, lobby (co by hobby) a jiné vymoženosti, na které se jim ta „nebezpečná a nepřijatelná“ levicová Paroubkova ČSSD (nedej Bože s komunisty) hodlá sáhnout. V tom je také smysl Nečasova strašení s Řeckem. Kdyby se náhodou stalo, že by se mělo šetřit i na těch bohatých, jejich životní úroveň by utrpěla. Co na tom, že budou trpět ostatní, s podstatně nižšími příjmy a životní úrovní, nezaměstnaní či důchodci. Jistý „osvícený“ odeesák dokonce prohlásil, že pokud se jim zvýší daně, nejen že by to bylo popření jejich úspěchů (v podnikání), ale dokonce diskriminace bohatých a varuje před odchodem podnikatelů do zahraničí (už tam na ně čekají, asi stejně, jako na Romy!).

Co k tomu dodat? Občanské jistoty chtějí všichni, ale občanskou solidaritu odmítají bohatí ze zásady. Prý se má každý postarat o sebe, což oni činí. Jakoby ti druzí (až na výjimky) nechtěli totéž. Jenže již tolikrát omílané, že ne každý může být poslanec, senátor, doktor, inženýr, advokát, právník, zpěvák, herec, ale stejně tak podnikatel, bankéř či generální ředitel ČEZ, ČD nebo ČSA apod. pochopit nechtějí. Notabene, ne všichni k tomu úspěšnému podnikání přišli jen poctivou prací. Přej a bude Ti přáno, praví jedno staré české pořekadlo. Ale jak vidět, pro ty úspěšné to neplatí.

Autor: Jiří B a ť a | středa 26.5.2010 12:44 | karma článku: 17,51 | přečteno: 1352x