Nedělám si iluze, přesto…

Špatně vidět je stejné jako se špatně najíst. Mám šestadevadesátiletou matku, která je trvale upoutána na lůžko, tzv. nechodící, jako klient Domova seniorů. Na tom není samozřejmě nic zvláštního, problém je v tom, že má špatný zrak, přesněji špatně vidí na blízko. S tím se už nedá prakticky nic dělat, věk je věk, ovšem jakkoliv ještě relativně dobře vidí na dálku, např. na  televizi, horší je to se čtením. Ráda by četla, ale prostě nemůže, protože číst se silnými brýlemi a ještě s velkou lupou není zrovna příjemné. Nicméně, když už se dívá na televizi, chce znát i programy různých TV stanic, což je ovšem problém. Prostě to nepřečte a pokud ano, pak s velkými obtížemi.

Vyzkoušel jsem řadu tzv. příloh různých novin, kde v přílohách (obyčejně v pátek) jsou i programy všech TV. Marné, všechny jsou psané natolik drobně, že snad i člověk se zdravým zrakem si to může přečíst, aniž by tomu nevěnoval více pozornosti, jako běžnému tisku.

Televizních stanic, potažmo jejich programů, je přehršel. Každá z nich chce, samozřejmě, své diváky nejen informovat, ale také získat ke shlédnutí svého programu. Leč k tomu všemu jsou vyhrazeny jen max. dvě stránky na každý den a ještě se tam musí vejít nějaké ilustrační či doprovodné foto k některému z programů  a reklama, bez toho by to nebylo to pravé ořechové. Potom na samotný přehled zůstává minimální prostor, takže písmena jsou tak drobná, že jsou ztěží čitelná. A to ještě bývá program zkrácen třeba o dopolední vysílání, nebo vysílání v pozdních nočních hodinách.

Je to stejné, jako s údaji na výrobcích, nebo na různých finančních smlouvách, kde čím menší písmo, tím menší přehlednost, ale také větší možnost nepřečtení či přehlédnutí psaného textu, pohříchu velmi důležitého. Zvláště u těch zmíněných finančních smluv. Nelze podezřívat vydavatele TV programů, že sledují tytéž zájmy, ale rozhodně tím starým lidem, potažmo lidem s vadou zraku nijak nepomohou, naopak.

Nabízí se tedy otázka, zda by se našel vydavatel, který by vydával speciální výtisk TV programů pro potřeby krátkozrakých či s vadou zraku. Podobně, jako to udělali výrobci mobilních telefonů, kdy se displejem a klávesnicí přizpůsobili potřebám starých lidí, jimž obsluha běžných mobilů činila značné potíže. Myslím si, že by to nebylo nic mimořádně náročného, když by se vytiskly TV programy s větším písmem a přehlednějším uspořádáním. Jsem přesvědčen, že by to uvítala řada našich starých, starších nebo zrakově postižených spoluobčanů. Najde se někdo takový?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | čtvrtek 29.3.2012 16:10 | karma článku: 12,27 | přečteno: 822x