Bota ODS s okovanou špičkou

Vláda činí různé kroky, jak uspořit miliardy. Jejich entuzianismus nezná mezí a ztrácí na sebekontrole a logickém uvažování. Tam, kde by bylo záhodno šetřit nešetří, kde je tak na úkor něčeho nebo někoho, dávají zeůenou a ještě si poklepávají na ramena (místo na hlavu), jak jsou geniální. Posuďte sami:

To, že ODS je představitelkou a zastáncem vyšší společenské třídy, mj. podnikatelů a zaměstnavatelů, víme dávno. Čest výjimkám! Avšak to co navrhuje ODS, bezpochyby s  podporou samotného předsedy ODS a současného premiéra Nečase a svého vládního kolegy Drábka, je bezpochyby, slušně řečeno, úlet na entou. Pokud by se podle jejich představ měla řešit nezaměstnanost pak není pochyb, že výsledek bude buďto zcela negativní, nebo v opačném případě, lidé  sice budou zaměstnaní (nebo také ne) ale v podmínkách nádenické a vykořisťovatelské práce. Protože podle ODS:

„Kdo se přihlásí na Úřadu práce, dostane do měsíce práci na plný úvazek“. To je totální nesmysl, demagogie, srovnatelná s komunistickými hesly z dob totality, kdy se také proklamovaly hesla podobného typu, asi jako: Buduj vlast, posílíš mír! Práce šlechtí člověka! Závěry (ixtého) sjezdu KSČ splníme a překročíme! Socialismus je světlo budoucnosti! atd.

Výše uvedený návrh však pokračuje, neboť podle ODS: to může být (prý) práce buď ve formě rekvalifikace, dalšího vzdělávání nebo veřejně prospěšných prací!“ Na reálnost, či spíše nereálnost zmíněného návrhu (zřejmě fundovaných poradců ODS)  se však podívejme poněkud blíže:

a) Rekvalifikace je sice věc racionální, nicméně v tomto případě realizačně velmi omezená. Především to znamená, že rekvalifikace je reálná pro lidi mladšího či středního věku, kdy rekvalifikace má pro daného člověka perspektivní význam. Jejich možnosti jsou, ve srovnání s lidmi ve věku 50ti a více let přece jen mnohem větší a i předpoklad získání jiné profese či druhu práce může být i motivující. Záleží však nejen na práci samotné, ale také na jiných faktorech, např. pracovním prostředí, kolektivu, přístupu vedení, místa výkonu práce, nutnosti či potřeba dojíždění, mzdovém ohodnocení a v neposlední řadě záruce práce na dobu neurčitou, tzn. perspektivně na dlouhou či delší dobu. Z praxe však jsou poznatky méně optimistické, neboť po rekvalifikaci ne každý má zaručenou pracovní smlouvu na dobu neurčitou, tedy dlouhodoběji perspektivní (o dalších peripetiích ani nemluvě) Takže to nelze  považovat za jednoznačně výhodný postup, jak se dopídit práce, notabene přijmout tuto podmínku pro další existenci těchto (v daný moment nezaměstnaných) lidí.

b) Vzdělávání je na tom stejně, jako rekvalifikace. I zde neplatí paušální možnosti pro každého nezaměstnaného. Nejvíce pak jsou či budou postižení lidé středního a vyššího věku. Jednak s ohledem na fyzické, ale hlavně psychické možnosti a intelekt. Nemíním tím skutečnost, že každý takový člověk musí být hloupý či neschopný se něčemu naučit (tato možnost totiž platí i v případě rekvalifikace), ale fakt, že schopnosti učit se v pokročilém věku je i vědecky dokázáno jako obtížné. Klást na lidí (nikoliv jedince) požadavky na získání vzdělání na úrovni maturity či vyššího typu vzdělání (VŠ) je nereálné (až na výjimky studijního typu). Zkrátka, požadovat po 50ti letém člověku 4 nebo 5 let studovat, aniž má jakékoliv záruky jednak z pozdějšího, vzdělání odpovídajícímu zaměstnání (je zcestné se domnívat, že po 5ti letech studií na něj budou čekat zaměstnavatelé s nabídkou na práci) a je rovněž otázka, zda se naše ekonomika, potažmo politika dostane do situace, aby odpovídající práci takovému člověku zajistila, resp. zda politická situace bude taková, aby byla schopna realizovat dnešní demagogické sliby (kdož ví, jaká bude politická situace za 5 či více let). Lze tedy konstatovat, že z řad nezaměstnaných na tuto možnost přistoupí jen relativně málo lidí z čeho vyplývá, že efekt, v podobě získání zaměstnání na základě vzdělávání, bude jen rovněž jen minimální.

c) Veřejně prospěšné práce jsou také jen částečně realizovatelné, ale spíše nereálné. Pánové z ODS to zřejmě vidí poněkud  růžovými brýlemi. Jinak by jim asi nemohlo uniknout, že jestliže vláda provádí škrty na všech úrovních ad hoc, pak o peníze budou kráceny i městské a obecní úřady a vůbec neuvažují, kde tyto orgány na zaplacení lidí, provádějících veřejně prospěšné práce, vezmou peníze.. Nemluvě o tom, že jestliže je v některém místě nezaměstnanost  v průměru cca 10% všech práceschopných obyvatel a za předpokladu, že většina z nich (byť by to bylo jen 5-6% nezaměstnaných) nepodstoupí rekvalifikaci či další vzdělání, pak tato zbývající část nemá šanci od městského či obecního úřadu veřejně prospěšnou práci dostat.

Budu-li vycházet z podmínek města s cca 10 tisíci obyvateli, z nichž je tisíc nezaměstnaných, pak nelze věřit bludům ODS o tom, že zmíněná většina (5-6%) nezaměstnaných, tj. 500 až 600 lidí dostane do měsíce od úřadu proklamovanou práci. Jednak, tento počet tvoří malou „armádu“, možná, že by se i pro ně jakás takás práce našla (spíše však ne), otázka je, kdo či z čeho je zaplatí! Nebo by měli tito nezaměstnaní pracovat už jako „zaměstnanci“ toho kterého úřadu  tzv. za „hubičku“? Či za nějakých usr…10-20 korun na hodinu? No chápu, že by se to těm chytrolínům  hodilo, nejlépe pak vůbec bez mzdy, zaplatit za ně (spíše ne) nutné poplatky a šmytec! Tak to bychom se vrátili někam hluboko do 19 století! Zkrátka, pod sdělením: Kdo takovou možnost odmítne, bude vyřazen z evidence, nebude mít nárok na sociální dávky a navíc, stát by za něj přestal platit sociální pojištění a ani by mu nebyla započítávána  tzv. náhradní doba do důchod, nelze nevidět nic jiného, než vyhrožování. Dělej člověče, co umíš, co neumíš, na to se rekvalifikuj nebo se běž učit! Tečka.

Již mnohokrát jsem slyšel od předních politiků, že se nenechají vydírat, že odmítají vyhrožování či případnou neposlušnost např. od odborářů apod.V tomto případě však buďto neslyší, co sami říkají, nebo po sobě nečtou, co napsali. V opačném případě (s jistou dávkou sebekontroly) by zjistili, že to, co si od  jiných nepřejí, sami jiným činí. Celé jejich řešení nezaměstnanosti je trapné ohlupování lidí, ale kromě toho to lze považovat za nemorální vyhrožování. Tak jako v jiných případech, tak i v tomto se vůbec neobtěžují zvážit své plány, zda náhodu neodporují zákonům, Ústavě ČR, event. Listině základních lidských práv a svobod. Prostě je jim to šuma fuk. Oni vládnou, mají moc (a beztrestnost) a nějaké city se nenosí, ty jsou „out“. Pro ně platí zásada, že peníze jsou přednější, než nějaké úzkoprsé ohledy na lidské osudy. Vždyť si za to mohou sami, že ano!

Pokud shrneme, zvážíme či posoudíme návrh ODS nutně musíme přijít k závěru, že tento návrh, jakkoliv pro ODS (včetně koaličních partnerů) výhodný, je na druhé straně abstraktně nereálný a nemorální. Jejich teoretické uvažování je sice na míle vzdáleno praktickým možnostem realizace, takže bychom se nemuseli zas až tak obávat jeho uskutečnění. Nicméně zkušenosti ukazují, že politici jsou schopni všeho, nesmyslů, podrazů a nereálných věcí včetně. Pokud by to neškodilo (v tomto případě právě lidem nezaměstnaným), bylo by možné nad tím mávnout rukou.

Jenže ono to může mít, při jejich nekritické krátkozrakosti a omezenosti, dalekosáhlé následky. Což ovšem jejich hlavy zase nejsou schopny domyslet. Je to stejné, jako se zastavováním výstavby dálnic, paušálním krácením platů o 10% všem státním zaměstnancům, škrty, (ne)promyšlenými úsporami atd. Je to až s podivem zvláště když víme, že v řadách špičkových politiků se to vysokoškoláky, či lidmi jinak fundovanými a zkušenostmi (prý) otřelými, jen hemží. A těch poradců! Ze strany ODS je to další bota, tentokrát však s okovanou špičkou. Nakopáno by měli dostat ti, kteří za nic nemohou: nezaměstnaní. Jako by si oni usmysleli, že nebudou chodit do práce a jen si budou chodit pro státní podporu, která jim umožní bezstarostný (snad i nadstandardní) život třeba i pro celou rodinu. Zřejmě tak nějak to vidí ti z ODS.

Tak teď opravdu nevím, zda tak hluboce klesli politikové ODS, nebo ti ubozí nezaměstnaní.  Nejspíše to bude tak, že morálně klesli politici, materiálně nezaměstnaní. Důvod je prostý: politická úroveň našich vlád v poslední době prudce klesá a tomu odpovídají i současné (nezodpovědné a nemorální) kroky dnešních politiků (z ODS a TOP 09 zvláště), potažmo celé vlády!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří B a ť a | sobota 11.9.2010 18:56 | karma článku: 23,20 | přečteno: 1454x