Krátká nedělní modlitba - ad manus

  Lidská ruka se skládá z 29 kostí a stejného počtu hlavních kloubů. Kosti jsou připojeny ke 123 šlachám a jsou ovládány 35 silnými svaly, jejichž činnost kontroluje 48 nervů. Celou tuto soustavu zásobuje krví 30 tepen. Lidskou ruku lze prohlásit za nejdokonalejší nástroj, jaký lze v přírodě najít. Aristoteles ji dokonce nazval "nástrojem nástrojů".  

  Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká úžasná „věc“ je vlastně taková ruka ?  Obyčejná ruka, které si většinou ani moc nevšímáme, protože jí bereme jako samozřejmost ? Většina z nás se téměř bezvýhradně soustřeďuje na to co nosíme, jaké máme vlasy, oči, zuby, jak chodíme, mluvíme, zkrátka jak se jevíme okolí, ale už ne tak jaké máme ruce, co všechno s nimi dokážeme a málokdy si uvědomujeme, co všechno pro nás znamenají a jaký by to byl bez nich život.
  Můžeme s nimi stejně tak stavět velkolepé chrámy jako nejniternější hodinové strojky, můžeme díky nim orat, vláčet a sít, můžeme jimi hladit, trestat, krmit se, můžeme jimi kreslit, psát, někteří z nás se ani při počítání bez nich neobejdou, pomocí nich se můžeme i dorozumívat či se s nimi podrbat na zadku (což je někdy k nezaplacení), s rukama se dá prostě dělat tisíce věcí, které ovlivňují a formují nás samotné i ostatní svět kolem.
  Symbol ruky je také často používán ve všech kulturách, i v těch prehistorických, jako symbol pomoci či tajemna (a to svým způsobem ruce také tajemné jsou), z rukou se dá vyčíst jak jsme staří, jakou vykonáváme práci, z rukou se dá vyčíst nemoc a snad i budoucnost a na jediném pohybu ruky leckdy závisí i celý náš život.
  Kdysi jsem v jedné své písní napsal, že: „Ruce jsou ten nejvzácnější dar, někdy můžou víc, než slova říct.“ a za tím si stojím, protože naše gesta často mluví jasněji a výstižněji, než naše ústa…   
  …a v refrénu té písně pak stojí: „Tak dej mi svou ruku, já svojí Ti dám, dvě ruce spolu než jedna jsou víc.“
  Pojďme si tedy na chvíli podat ruce, abychom si dokázali, že umíme stát při sobě, že si jeden druhého vážíme a že podání ruky nemusí být jen plytkým ušlechtilým postojem v rámci slušného společenského chování, ale že je to také výraz přátelství, upřímnosti a vzájemné sounáležitosti.
  Přeji tedy vám všem láskyplný, vřelý, upřímný a pevný stisk.
Amen.

Autor: Jiří Babor | neděle 3.5.2015 8:00 | karma článku: 16,60 | přečteno: 533x
  • Další články autora

Jiří Babor

Co mi přinesl stav nouze

23.5.2020 v 6:00 | Karma: 11,18

Jiří Babor

Co je to ?

11.5.2020 v 5:38 | Karma: 4,49

Jiří Babor

Bylo, nebylo...

2.5.2020 v 6:29 | Karma: 6,63

Jiří Babor

Zase bude

24.4.2020 v 6:30 | Karma: 5,65

Jiří Babor

Už zase ve formě

22.4.2020 v 6:47 | Karma: 9,44