Roční práce v hajzlu

Pokud vykonáváte svědomitě funkci starosty a naučíte se naslouchat lidem, velmi brzy pochopíte, co vaše obec nejvíc potřebuje. Nejvíce totiž lidi drtí nezaměstnanost, která ničí ve městě vše a nic pak nefunguje. 

To jsem pochopil i já a ze všech sil se snažil přivést do obce investora, který rozšíří nabídku pracovních míst. Pokud totiž máte v městě nezaměstnanost dvanáct procent a víc, začíná se vše umrtvovat.

Začal jsem shánět někoho příhodného a obrátil svou pozornost na Čínu. I když jsem na zastupitelstvu slyšel názory s rudou Čínou nikdy, nenechal jsem se odradit, neb světové ekonomiky hovoří jasně a Čína je už dávno úspěšný ekonomický drak. Podařilo se mi dostat do přízně čínské velvyslankyně a po několika návštěvách akcí na ambasádě jsem byl pozván na soukromý rozhovor. Velmi přátelsky jsme si popovídali, neb paní velvyslankyně hovořila plynně česky a já jí poprosil o pomoc s hledáním investora. Netrvalo to ani měsíc a byl jsem opět pozván na ambasádu, paní velvyslankyně mi oznámila, že má vhodného investora a já dostal kontakty.

Jednalo se o výrobu mikrobusů (žádná montovna,trvalá investice), neb Číňané zjistili, že je lepší vyrábět zde, než je dovážet z Číny.

Měla se vybudovat nová továrna, která by zaměstnala 800 lidí a k ní i obytná zóna pro vedení firmy.

V ruce výrobní program a záměry firmy, vyrazil jsem na Czechinvest. Myšlenka se líbila a byla mi přislíbena spolupráce s vybudováním infrastruktury, další cesta na ministerstvo průmyslu a obchodu a opět zelená a přislíbena pomoc. Mezi tím mě už navštívili manažeři a prohlédli si pozemky, které se jim líbily. Byl jsem upozorněn, že by bylo dobré zjistit názor ruské a americké ambasády. Osobně jsem promluvil s velvyslancem Ruska v Karlových Varech a neměl nejmenší problém. Přes jednoho známého se mi podařilo zjistit i názor americké ambasády, nebyl problém.

Podotýkám, že to vše trvalo rok, návštěv ministerstva a všech možných institucí bylo mnohem více.

Každopádně po roce byl projekt připraven ke spuštění........................a pak přišly volby, ve kterých ODS neuspěla.

Asi měsíc po volbách, mi volali manažeři, že dostali informaci, že naše obec už nemá o investici zájem, pak už jen telefonát čínské velvyslankyně, že pro nezájem posílá investici jinam.

Zní to jako pohádka?? Bohužel je to surová pravda.

Autor: Jindřich Mareš | čtvrtek 18.10.2012 18:04 | karma článku: 10,56 | přečteno: 1511x
  • Další články autora

Jindřich Mareš

Odlehčení

11.10.2012 v 19:51 | Karma: 5,27

Jindřich Mareš

Kormidlo se otáčí doleva

5.10.2012 v 15:47 | Karma: 20,64

Jindřich Mareš

Škatulata hejbejte se

3.10.2012 v 18:56 | Karma: 17,54