Ústava je novým toaletním papírem prezidenta

Miloš Zeman se rozhodl jít proti parlamentní demokracii a de facto zde zavádí poloprezidentský systém. Je to paradoxní, protože Zeman o sobě prohlašuje, že je bytostný demokrat. Bohužel jmenování svých přátel do vlády ze strany, kterou nikdo nevolil, moc demokratické není.

Miloš Zeman je zvláštní druh člověka. Na jednu stranu se zaklíná odborníky a ohání se jimi kde může, na stranu druhou, pokud se mu jejich názory nehodí, tak je vyzývá, aby vrátili diplomy. Je docela úsměvné žádat vrácení diplomů po docentu Kyselovi, profesoru Pavlíčkovi či doktoru Wintrovi. A ještě daleko úsměvnější je, když vědeckým kapacitám z PF UK dává lekce z ústavního práva inženýr prognostik.

Prezident při jmenování Jiřího Rusnoka řekl, že plní slib svým voličům. To docela jistě dělá, nadruhou stranu po zvolení prohlašoval, že je prezidentem "všech" občanů, tedy i té většiny, která dala v roce 2010 hlasy současné koalici. A současná koalice vládu složit může.

Prezident své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že vládě již "nikdo nevěří" a všichni si přejí její odchod. Čerpá pravděpodobně z průzkumů sociologických agentur. To jsou ty spolehlivé instituce, které předpověděly drtivé vítězství Jiřího Paroubka v roce 2010. 

Volební období je na 4 roky. O složení sněmovny či politické orientaci rozhodují občané ve volbách. Nerozumím tomu, proč se "bytostný demokrat" Miloš Zeman odvolává na sociologické průzkumy. Ty o ničem nevypovídají a mnohdy jsou úplně mimo.

Rusnok tedy skládá vládu odborníků. Odborníci je relativně silné slovo, protože to jsou spíše vysloužilé kádry ze Zemanovy, respektive Fischerovy vlády - žádní "větší" odborníci, než současní ministři to nejsou a paradoxně na mnoha ministerstvech to vypadá, že to budou spíše amatéři oproti současnému stavu.

Je jasné, že Zeman sleduje několik věcí - propagace SPOZ před volbami, možnost přihrát zakázku na dostavbu Temelína Rusku, políček současné vládní koalici a také opojná chuť moci.

Kdo by si před rokem pomyslel, že se slzou v oku budeme vzpomínat na ohybače Ústavy Václava Klause. Zeman Ústavu neohýbá, on si s ní rovnou utírá pozadí.

 

Autor: Jeroným Hruška | středa 26.6.2013 14:26 | karma článku: 28,20 | přečteno: 958x
  • Další články autora

Jeroným Hruška

Sobotko, nedej se!

28.10.2013 v 9:11 | Karma: 33,66