(R)evoluce v české politice

Události posledních dní ukazují, že se věci v zatuchlém politickém rybníčku ČR konečně začínají hýbat. Nejlepším důkazem je především mimořádná kadence nedůvěryhodných vystoupení vládních politiků a kontroverzní skoro až "zametací" kroky jednotlivých vládních představitelů.

Česká politika opravdu zažívá revoluci. Nejdříve duo Bárta-Škárka z tragických VV před soudem (byť rozsudky nejsou pravomocné, tak je to ohromný posun oproti dřívějším letům), poté chycen David Rath při korupci a vydán stejně jako Otto Chaloupka. Z vrchního státního zastupitelství odešel Rampula s Grygárkem. Škarohlídí začali tvrdit, že je zde hon na opozici. Policie a justice důrazně odpověděli žádostí o vydání Vlasty Parkanové. A ejhle, válec se zasekl.

Je to trochu smutné, ale nyní se heslo "padni komu padni" Petru Nečasovi do krámu příliš nehodí. Vládní politici se vymlouvají a vykrucují, přestože je zde jasný požadavek nejen policie, ale i veřejnosti, ať je Parkanová vydána. Tady se totiž hraje o daleko víc. Jelikož má Parkanová imunitu, tak by její nevydání znamenalo, že už nebude stíhána nikdy. A to by byla určitě škoda. (Je paradoxní, že vláda na jednu stranu horlivě ruší imunitu a na stranu druhou jí teď mileráda využívá).

Podle velmi nervózního vystupování ministra Kalouska a dalších "starých struktur" je jasné, že zde Policie trefila do černého. Strach z toho, že by Vlastička mohla policii zpívat (a ne jen o americké vlajce), je na politicích opravdu evidentní. A taky se sebevíc snaží chránit své zájmy - bleskové odvolání Pospíšila, snaha o nevydání Parkanové atd.

Jsem optimista a věřím, že zachování starého systému rozkrádání je prakticky neudržitelné. To co teď rozjela policie a justice by mohli občané dokončit za dva roky ve volbách. Možná se ČR konečně blíží ke standartní demokracii. I kdyby se staré kauzy nikdy nevyšetřily, tak jsou případy výše vyjmenovaných politiků především zdviženým prstem pro budoucnost a je možné, že když už nic, tak se tady aspoň bude krást méně.

Autor: Jeroným Hruška | neděle 8.7.2012 13:39 | karma článku: 23,61 | přečteno: 1206x
  • Další články autora

Jeroným Hruška

Sobotko, nedej se!

28.10.2013 v 9:11 | Karma: 33,66