Komunisté pod vrcholem moci

Dnes jsem si na strankách SANEPu přečetl, že ČSSD permanentně ztrácí a KSČM naopak posiluje. Momentálně tyto dvě strany dělí pouhé 2%. Jinak řečeno, ČR je dvě procenta od historické chvíle, kdy bude podle průzkumů nejsilnější stranou v zemi KSČM. Těch důvodů je určitě mnoho, přesto mě jistá iracionalita voličů zaráží.

Přestože průzkumům dlouhodobě nepřikladám nijak důležitý význam, tak je určité dobré se mít před výše popsaným trendem na pozoru. Už delší dobu si sice všímám, že pravicové strany jsou v průzkumech podhodnoceny (TOP 09) či úplně vypuštěny (SSO), ale překvapivě u komunistů se zatím agentury často trefují poměrně přesně (alespoň co se týče následných volebních výsledků).

Jistě, naše vláda není perfektní. Svých chováním je možná dokonce jedna z nejhorších. Svými činy je až na úlety (restituce, zvyšování daní) naopak docela dobrá jakkoliv to může znít jako vtip. Když už nic jiného, tak protikorupční program, zmrtvýchvstání policie a probuzení justice jsou ohromná pozitiva, která se ovšem projeví až v budoucnu.

ČSSD (stejně jako SPOZ či NS-LEV) jsou aktivní opozicí, je sice možné, že poněkud nevýraznou, ale určitě se nedá říct, že by nic nedělali. Proto se nabízí otázka, co žene tolik voličů do náruče KSČM? Podle mě je to směsice nostalgie spolu s jakýmsi nepromyšleným protestem proti současnému systému.

Je možná škoda, že se voliči, kteří vidí v soudruzích Filipovi či Dolejšovi bílé rytíře, trochu více nezamyslí. Argument, který často čtu zní "Oni nikdy nic neukradli". To je poměrně komické tvrzení, ono z opozičních lavic se krade poměrně těžko. Ovšem málokdo z nás může zapomenout na aférku Jiřího Dolejše s fingovaným úplatkem. A to je pravděpodobně jejich budoucí styl vládnutí.

Dále je určitě zneklidňující jejich kvalifikace. Nechci říkat, že máme ve vládě skvělé odborníky, ale pořád se mi jeví schůdnější, než komunisté, kteří v mnoha případech žijí názorově v perestrojce, čemuž odpovídá také jejich věkový průměr. Čest výjimkám, házení do jednoho pytle by určitě správné nebylo.

Komunisté neslibují blahobyt, přesto chtějí v mnoha věcech udělat pořadný skok zpět. Lidé, kteří straší návratem fízlování, frontami na banány či májovými průvody straší zbytečně. Není tu žadný Sovětský svaz ani Varšavská smlouva a jsme pevně zakotveni jak v EU tak v NATO. Takže tyto věci nehrozí.

Hrozí věci jiné. Především komunisté natěšení na koryta pravděpodobně budou krást daleko více, než současní politici. Dále mohou velmi poškodit české hospodářství, protože mám pocit, že oni dají daleko radši peníze na štědré sociální dávky, než do vědy a inovací. A za poslední mě napadá: Co si pomyslí zahraniční investoři nebo ratingové agentury ve chvíli, kdy po pětadvaceti letech od revoluce jsou komunisté opět na vrcholu moci?

Pravděpodobně sbalí továrny a přestěhují je na Slovensko. Tam totiž po komunistech už 20 let není ani památky.

Autor: Jeroným Hruška | sobota 18.8.2012 21:27 | karma článku: 22,31 | přečteno: 1899x
  • Další články autora

Jeroným Hruška

Sobotko, nedej se!

28.10.2013 v 9:11 | Karma: 33,66