Yellowstone, trochu jiný western

Kevin  Costner  už netančí s vlky. Kevin Costner je sám vlkem. Starým, ale silným, vášnivým a přesvědčivým. Milujícím svou rodinu, farmu, způsob života a odhodlaným  to vše zachovat a bránit všemi prostředky.

Yellowstone  (2018-2020)

Režie a scénář : Taylor Sheridan,

Hlavně hrají:  Kevin Costner a Kelly Reilly

Tam,  kde leží Montana….., leží i  malá část  amerického národního parku Yellowstone.  Také zde ale leží rozsáhlá farma se stejným názvem, jejímž majitelem je John Dutton. 

Pokud patříme k milovníkům a pamětníkům klasických westernů, cítíme se zde  zkraje jako doma. Ranč, koně, krávy, kovbojové, plavovlasá dcera rančera a předák, který ji miluje.  Brzy ale pochopíme, že tady se ta hra na souboj dobra a zla nebude odvíjet podle zažitých klišé, a bohužel ani podle obecně  platných morálních pravidel. Nový a jiný pohled se  zde také nabízí na indiánskou komunitu, která zde žije, má vlastní samosprávu a rozhodně nehodlá hrát druhé housle v rezervaci.

Najdeme zde vše. Tajemství minulosti,  tíži viny, jak skutečné, tak domnělé, nesmírnou oddanost dětí k otci, ale také zžírající nenávist pramenící z celoživotního pocitu  opovržení.  Ale také  tvrdou současnost : tlak developerů na využití  území patřícího  ranči Duttonů.   Akce stíhá akci a krajina Montany je tak nádherná, že s ní mohou soupeřit jen záběry na koně v jejich veškeré kráse  a na  Kelly Reilly, která je v roli farmářovy dcery  nesmírně  působivá.  Ovšem rozhodně to není ta naše dávná "plavovlasá Maud."

Takže doporučení všem, nejen milovníkům westernů. Pro mě nejlepší seriál roku 2020.

 

Autor: Jarka Jendrisková | středa 27.1.2021 2:47 | karma článku: 9,39 | přečteno: 568x