Slované

Co je třeba, aby vznikl  dobrý historický film nebo seriál ?  Slavní herci, neomezené  finanční zdroje,  atraktivní prostředí ?  Někdy   stačí   dát  šanci   dobrým  hercům  v  dobrém  příběhu.  Slováci  a Ukrajinci  to v seriálu  Slované zkusili. 
Vesna a Morana

Slované 

(2021, 12 episod )

Režie: Peter Babjak, Michal Blaško, Serhji Sanin, Oleg Stahursky

Scénář: Josef Koleják, Ján Luterán, Veronika Kolejáková

Hlavně hrají: Juraj Loj, Tomáš Maštalíř, Polina Nosykhina a Jana Kvantíková

Odvaha, kterou slovenští a ukrajinští tvůrci projevili, když se rozhodli natočit seriál Slované, je obdivuhodná a s trochou smutku i závisti musím konstatovat, že by ji Češi na něco takového   pravděpodobně  neměli.  Pokud se mýlím, budu jedině ráda.

V roce 1974 natočil Jiří Bělka podle scénáře Oldřicha Daňka film Břetislav a Jitka, který dodnes považuji za nejlepší ztvárnění  příběhu  českých  dějin i pověstí. Titulní dvojice  v podání Břetislava Slováčka a nesmírně půvabné Elišky Balcerové  zde zazářila  tak, jak nebývá v historických kulisách obvyklé  a Zdeně Řehoř byl v roli žebravého  mnicha jednoznačně roztomilý.

Dalším  počinem českých tvůrců o  době „ šerého dávnověku“,  na který  ráda  vzpomínám  byla trilogie Na Veliké řece, Osada Havranů a Volání rodu  z roku 1977.  Ačkoliv je dnes  toto  volné zpracování knih  mou generací milovaného  Eduarda  Štorcha  hodnoceno jako popisné a naivně dobrodružné,  líbilo se  a líbí se dodnes.  Nám děvčatům  se tehdy kromě  atmosféry trilogie,  která  vzdálenou oblíbenou dětskou  četbu  vystihla,  samozřejmě velmi líbil  také tehdy třicetiletý  Jiří Bartoška, který byl jednoduše k pomilování.

V době současné, kdy se evropská a americká filmová studia a televizní stanice předhánějí ve zpracování historických témat, často s prvky fantasy, stojí česká kinematografie stranou. 

Tvůrci  a sponzoři mají určitě  zato, že  zpracovat  dějiny a mýty dávnověku by bylo  finančně náročné (rozpočty HBO nebo Netflixu  skutečně nelze srovnávat s rozpočtem České televize)  a ve výsledku divácky neatraktivní. Že tomu tak být nemusí, lze demonstrovat na  výše  zmiňovaných  českých  titulech, zde však můžete namítnou, že  se jedná o projekty  o  „šerém dávnověku“,  natočené  také v  „šerém dávnověku“, kterým pro mnohé 70-léta určitě jsou.  

Takže příklad hledejme jinde, a to  v současnosti a na východ od našich hranic.  Seriál Slované, který  se nás snaží  přenést  do hradišť slovanských kmenů  7. století n. L., určitě kinematografie Slovenska a Ukrajiny   finančně  nezruinoval.  Zhlédla jsem zatím 10  z 12 dílů a děj se odehrává v lesních exteriérech, kterých mají obě země na rozdávání.  Jednoduché stavby slovanských hradišť se svými sruby a dalšími přístřešky také nemohly stát ani setinu ceny jednoho dílu Hry  o trůny.  Totéž lze říci o kostýmech, hlavní hrdina (Juraj  Loj)  dokonce stále chodí a bojuje v odrbané haleně a charisma mu to neubírá.  Tolik mým laickým pohledem k nákladovosti podobných projektů. Prostě jak by řekla moje babička : „Nemusí to stát majlant!“ 

Základem úspěchu každého seriálu je bezesporu příběh, který je zde vyprávěný s tou správnou směsí romantiky, dobrodružství, tajemna a mystiky, což k danému u tématu patří. Největším kladem jsou pak herci, a to jak slovenští, tak ukrajinští, kteří jsou docela (až na výjimky)  přesvědčiví, což  si myslím, že je u historických rolí dost obtížné.

Po přečtení  diváckého hodnocení seriálu na stránkách ČSFD  jsem však zjistila, že většina recenzentů  moji spokojenost nesdílí!  Jedná se hlavně o hodnotitele slovenské, kteří  nešetřili kritikou na  tento, dle mého soudu, záslužný počin a nepokrytě  až  sarkasticky se mu vysmáli …. Jistě, seriál  zdaleka nedosahuje  kvality a  atraktivity  Vikingů   nebo  Říma  a  také je pravdou, že ta výjimka mnou výše zmiňovaná, tj. postava slovanského žrece (něco jako keltský druid), která měla ztělesňovat zlo, touhu po moci a manipulaci, byla chvílemi skutečně spíše k smíchu. Ano, přiznávám, to se nepovedlo.

Ale jinak se nebojím tvrdit, že Slované jsou  srovnatelní s německým  seriálem Barbaři  a mně se  dokonce líbí i víc než oceňovaný americko-britský seriál Britannia, na který jsem se vydržela dívat hlavně proto, že byl z větší zčásti natáčen v Českém ráji a hrála tam má oblíbená Kelly Reilly,  jinak  to bylo značně nepřehledné, figurovalo  tam nadměrné množství usekaných hlav,  a ta mystika   byla  chvílemi již na hranici  snesitelnosti. 

Otázka zní, zda je nutné stále něco s něčím srovnávat. Když kdokoli cokoli vytvoří, téměř vždy lze říci: To už tady bylo a lepší, atraktivnější, atd…..   Dovedeno do krajnosti by pak už v současné době nebylo nutné tvořit nic, protože všechno už vytvořeno bylo.  A to je samozřejmě nesmysl. Faktem je, že obecně o slovanské historii a mytologii víme méně než o historii a mytologii starých Řeků a Římanů, Keltů a Vikingů. Proto vítejme každý pokus tuto oblast  přiblížit, třeba touto formou,  možná  to v nás probudí hlubší zájem, kdo ví….

Takže, kdo má rád historii a mýty, ať si spolu s tvůrci alespoň představí, jak  to třeba  mohlo  vypadat  za „úsvitů slovanských  věků“,  dá seriálu Slované šanci a posoudí sám.

Všem kritikům, oprávněným i neoprávněným, laskavým i sarkastickým pak připomínám slavnou hlášku  Jacka Nicholsona  alias Mc Murhyho ve Formanově  Přeletu nad kukaččím hnízdem: Aspoň jsem to zkusil, proboha, aspoň jsem to zkusil ….

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jarka Jendrisková | středa 12.5.2021 19:30 | karma článku: 15,34 | přečteno: 508x