Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pejsek Míša

Jaký byl  vůbec můj nejlepší pes? Ten největší, nejostřejší, nejvycvičenější,  nebo  ten můj dávný, malý a  zrzavý,  který uměl  okamžitě vše, co se ti velcí musí pracně a často marně  učit ?

Když mi  bylo  9  let, vlítnul nám  Bojar,  šestiměsíční  štěně německého ovčáka  pod auto. Brečela jsem strašně, neustále jsem vyšetřovala, kdo nechal otevřenou branku, nikdo se  samozřejmě nepřiznal. Brečet jsem přestala, až když tatínek přinesl domů  maličké zrzavé klubíčko - štěňátko, o kterém prohlásil, že je to další  německý ovčák.

Na tomto místě je třeba zdůraznit, že pokud má paměť, vyprávění rodičů a starších sourozenců sahala, chovali jsme u nás vždy jen německé ovčáky, jiné psy má matka neuznávala, malé psy už vůbec ne.  Pravdou je, že v té době byli němečtí ovčáci nejčastější chované velké plemeno, jen výjimečně jsem viděla jiné psy velkých plemen. Například boxera -  to ano, ten občas k vidění byl, zejména párkrát na prahu našeho domu, když můj 18-tiletý bratr vzplanul láskou k  jeho o mnoho let starší chovatelce.  Z této události byli naši rodiče, zejména matka, značně traumatizováni, nicméně já byla nadšená:  „Budeme mít doma boxera, co tomu řeknou holky……“ 

A chovatelka se mi také líbila, byla jiná než  tehdejší dívky a ženy, výrazná, hodně namalovaná, úplně nakrátko ostříhaná…. A hlavně! Slíbila mi, že mi bude vyprávět pohádky, kde princezny osvobozují prince !!! To bylo nevídané a neslýchané v té době  a já jsem vlastně  vůbec nevěděla, zda se mi to líbí,  nebo ne!!!  Asi ano, protože samostatná a hrdá jsem už byla jako malá holka, vždyť  mým vzorem byla Ribanna (osudová láska Vinetoua),  ale zase ta touha po princi na bílém koni, ….  ta tam byla taky vždycky….

Asi to byla první, v Československu nezaevidovaná feministka, ta bratrova zvláštní přítelkyně. Ale  nakonec  to  bylo jedno, matka tu „staromladou“ lásku utnula,  spolu s ní zmizel z našeho prahu i  boxer a nebylo co řešit.

Důležité bylo, že se po smrti  Bojara, ano v té době se psům dávala jména  s ruským odkazem, objevil u nás doma zrzavý,  roztomilý pejsek, který sice byl deklarován jako štěně německého ovčáka, ale jak rostl,  bylo čím dál těžší tomu uvěřit.  Zásadní otcův argument, kterým reagoval na pochybnosti matky o rasové čistotě toho drobečka, zněl  „Neboj se, Slávínko, on se vybarví“ …. Tento argument ovšem  časem  slábnul , neboť Míša byl zrzavější čím dál tím víc  a také moc nerostl. Očekávaná černá barva s hnědým pálením  se tedy  rozhodně nedostavovala,   a přes dobrou výživu byl ten pejsek pořád tak nějak  malý,  tedy hodně malý….. 

 „Nezlob se na mě Véno“, pravila maminka  důrazně, ale jemně, tiše a takticky, neboť nebylo jejím stylem řvát na tátu jak protržená, že přinesl  domů jednoho z těch  podvraťáků, které   ona přece tak nesnáší  „ALE TOHLE NENÍ NĚMECKÝ  OVČÁK !!!“   

Strnula jsem.  „Hlavně ať mi ho nevezmou“, bála jsem se  a psí rasy mi byly ukradené.

 „Máš pravdu Slávínko, není to německý ovčák“, řekl otec vážně a tajemně,  „ nechtěl jsem vám to říci hned , protože je to velmi vážná věc, která potřebuje svůj čas -  ale  je to  vodní pes,  pes  Čau Čau ! “

 „To je pes z Číny, zeptala se mamka? Z Čínské lidové republiky ?  No, samozřejmě“,  řekl otec „ ten pes se potápí a chytá pod vodou rybičky “ pravil triumfálně ….. a všichni jsme tomu uvěřili.   Přála bych vám vidět ty  udivené obličeje  spolužáků, když jsem jim, jen tak mimochodem, vysvětlila, že to stvořeníčko, které za mnou všude  běhá, je čínský vodní  pes  Čau Čau, který až dospěje a já mu  dám pokyn, chytne jim  rybku , na kterou si ukážou….

 Jak už to tak chodí, iluze netrvala dlouho. Po sobotním koupání jsem  se těšila na oblíbený pořad o  zvířatech, kde jsme  náhle  všichni,   celá rodina,  viděli  pravého čínského  psa Čau Čau, v celé jeho kráse…..  a bylo to bohužel  úplně jiné zvíře, než náš Míša.

 Dodnes nevím, proč se otec uchýlil k té opakované lži, vždyť  podezřelé bylo už to, že  Míšova sestřička , kterou vlastnili naši sousedé, byla  černobílá. Určitě vím jen to, že mně  tatínek chtěl  novým pejskem udělat radost a k tomu se mu hodila  spřátelená Čína, když už ho někdo napálil „německým ovčákem“.

Zatímco se odehrávaly výše popsané psí rasové peripetie,  pejsek Míša, netuše  nic o nadějích a zmarech týkajících se jeho identity, vyrostl z roztomilého štěňátka do stále roztomilého  a nesmírně chytrého  voříška.  Ano, voříška, neboť  jsme  přestali  tajit, že chováme doma „pouliční směs“, došlo vlastně k takovému  „rasovému coming outu“, což bylo konečně každému jedno.

Co však nebylo jedno, bylo to,  že  se pejsek Míša  stal  nerozlučným parťákem mého dětství a dětství mých kamarádů. S oblibou jsem všude a všem  předváděla  jeho výcvik, který obsahoval jednak  samozřejmosti jako „ dej pac, sedni, lehni, zůstaň, Míša spí“  ale také  aport , lezení po žebříku, skok přes branku  a  šplh přes plot.  Měla jsem ovšem  v záloze i ostřejší  disciplíny : na pokyn   „vem si ho“  vyrazil a chytil dotyčného za tepláky na zadku a tím ho znehybnil.  Je samozřejmé, že pro tuto disciplínu jsem si vybírala jen statečnější kamarády, nebylo to pro každého, nehledě na to, že tepláky to také někdy nevydržely…..

Naše zimní radovánky pak Míša strávil zapřahán do saní, které bez problémů vytáhl na nejvyšší kopce a stydím se přiznat, že někdy po rovině táhl i mě.

V létě pak byla naším rájem řeka Labe, kde Míša sice rybičky pod vodou nechytal, ale koupal se nesmírně rád, plaval v řece s námi, aportoval s nadšením klacky házené mu do vody a věřte nebo ne,  na pokyn „ přeplav“  plaval na druhou stranu.

Těžko dnes někdo uvěří, že to byl pes, který se všechno naučil na první dobrou a s nadšením,  nikdy nebyl nemocný a nikdy nám  neutekl.  Mně samotné to dnes po dalších zkušenostech se psy zní jako fantasy.  A také líto je mi,  že jsem nezabránila tomu, když ho naši tehdy dali na dožití k babičce, kde se určitě neměl špatně, ale….

 Ale já jsem si ho měla nechat, vždyť byl můj…  Věřím, že on už mi to dávno odpustil a prohrabal se  do svého nebe,  ke svému psímu pokladu.

 

Autor: Jarka Jendrisková | úterý 5.10.2021 22:12 | karma článku: 12,21 | přečteno: 235x
  • Další články autora

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma: 29,82 | Přečteno: 2730x | Diskuse| Poezie a próza

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma: 23,40 | Přečteno: 758x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma: 15,00 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ona

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma: 11,90 | Přečteno: 451x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá…

Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si na příští setkání připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi...?

31.8.2023 v 9:16 | Karma: 10,23 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 29,82
  • Průměrná čtenost 709x
Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Seznam rubrik