Muž jménem Ove

Sleduji novinky a nevyhýbám se klasice, čtu literaturu faktu, historické romány, krimi domácí i severské, milovaného Kunderu,  fascinujícího  Iana Mc Ewana  i skvělou Delphine Vigane… Tak  jak mně  mohl uniknout Backman a jeho Ove ???  

 

Kniha : Muž jménem Ove

            Frederik Backman

Film : Muž jménem Ove

Režie: Hannes Holm

Hlavně  hrají : Rolf Lassgard:

Hlavní věc, že neunikl navždy.  Dnes jsem ho dočetla,  potupně brečíc u bazénu, a to prosím nejsem žádná  románová plačka. Toto tvrzení bych stěží obhájila před někým, kdo by mě viděl před týdnem brečet u závěru  stejnojmenného filmu, tentokrát pro změnu doma v obýváku.

Muž jménem Ove ovšem rozhodně není kniha, jejímž  prvoplánovým cílem je vás rozbrečet. To se dostavuje tak nějak nechtěně, jako vedlejší produkt. A možná jen pro nás, pro holky.

Muž jménem Ove je kniha o lásce mezi mužem a ženou tak rozdílnými vzhledem, inteligencí a povahou, jak jen je to možné. O lásce tak velké, že smrt je na ni krátká.  O lásce, která ještě z hrobu řídí kroky toho, kdo miluje.  O lásce, která svými paprsky zahřeje ještě další a další tvory, kteří to potřebují..

Vzhledem k předchozímu odstavci pak možná  překvapí, že Muž jménem Owe  je  podle názorů  obecných  (i mých) puntičkářský,  omezený a  nesnesitelný dědek, který  má jen mlhavou představu  o současném světě a jediné auto, které uznává je SAAB.   

Co tato kniha přinesla a přinese mužům, kromě výjimečného čtenářského zážitku,  netuším….

Ale pro ženy je to úžasný manuál k pochopení mužské podstaty, k pochopení všeho toho pro nás  nesmyslného chování ve jménu boha jménem „princip“. Pokud to pochopíme a přijmeme,  jako to udělala  manželka Oveho  Sonja,  máme vyhráno.  Jinak si do smrti budeme myslet, že vedle nás žije troglodyt.

Troufám si tvrdit, že  F. Backman touto knihou vykonal více práce než psychoanalytici  v manželských poradnách.

Tak nezoufejme nad tím, co nás rozděluje, někdy jen stačí vložit ukazováček tomu druhému do dlaně…

 

Autor: Jarka Jendrisková | pátek 13.5.2022 0:23 | karma článku: 11,22 | přečteno: 291x