Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kdo se bojí klasiky

Božena versus Ema.  Obě žily v polovině 19. století, obě  byly krásné,  vdané, obě byly  matkami, obě byly  nevěrné, obě byly   milované a milovaly  -  skutečně obě někoho milovaly ?

Přiznám se, že ponořit se dnes znovu do  Madame  Bovary  by mě samotnou nenapadlo. Knihu jsem začala  podruhé číst z podnětu mé přítelkyně, která  řekla, že už ji nebaví  neznat dílo, na které všude  slyší odkazy. (Tak tomu já rozumím, to byl  jeden z důvodů, proč jsem se začala zajímat o bibli…)

Náhoda tomu chtěla, že jsem Madam Bovary  začala číst (po více jak  30 –ti letech, takže skoro jako poprvé) v době, kdy ČT začala dávat minisérii Božena. To znamená, že jsem  oba tyto  příběhy  krásných a nevěrných žen, které se  odehrály  v přibližně ve stejné době, mohla vnímat zároveň, porovnávat a neubránit se tak  vlastnímu hodnocení jejich osudů a charakterů.

Současné televizní zpracování příběhu Boženy Němcové vystihlo,  nebo alespoň nemohlo  rozmazat  obraz, který si  já si o této „ české George Sandové  “v sobě celý život nesu : Krásná, nadaná, vášnivá,  neústupná, o míle napřed  před svou dobou, možná i před každou dobou, neboť  např. její přístup k vedení domácnosti by ve většině případů neprošel ani dnes.  A hlavně milovaná, milovaná mužem svým, muži jinými a hlavně také  muži, avantgardními umělci,  dlouho po své smrti, ve 20. století.  Když jsem  jako 17-ti letá studentka přednášela  básně  věnované jí  Nezvalem, Halasem  a  Seifertem , věřte nevěřte,  bavilo mě  to,  snad i něco víc…. 

Madam Bovary jsem poprvé  četla přibližně ve stejné době, takže mi tehdy vůbec nepřišlo divné, co mě šokovalo nyní – Emu prakticky vůbec nezajímalo  její dítě – jediná dcera Berta. Na rozdíl od ní byla Božena matkou svých čtyř dětí  milující, které velmi záleželo na jejich osudu, hlavně  na vzdělání.

Ema ani Božena se nevdaly z lásky.  Ema si ale  brát lékaře Bovaryho nemusela, byla to čistě její volba. Boženy se početná  rodina  chtěla zbavit, sňatek s Josefem Němce  byl pro mladou dívku menší zlo než  jiní  nápadníci.

Obě bytostně toužily po lásce, ale Boženino toužení je mi nesrovnatelně  bližší. Tam cítím pravou vášeň, která se v milostném objetí přetváří a přetavuje do něčeho většího, co nás přesahuje, do touhy, která náš žene nad horizont, do míst,  o kterých  všichni  sníme  a nikdy je nepřestaneme hledat.

Emino toužení je toužením čtenářky romantických příběhů, ona hlavně  chtěla prožít, o čem četla, hlavně nežít tu svou zoufale nudnou  realitu, která  by ovšem podle mě  vůbec nudná být nemusela.  Stačilo by přijmout svůj úděl: dobrovolně zvolený  manželský svazek, dobré živobytí  milované manželky vesnického lékaře a hlavně matky. Jenže touha po lásce může být a je  zničující….

Pokud Boženu  také její vášeň zničila, což  tak zcela doloženo není,  rozdíl  je oproti Emě  v jejím konci  stejný,  jako v životě.  Ema si stvořila  svůj sen o lásce ve své mysli a  ve jménu toho snu zlikvidovala sebe i svou rodinu,  jak morálně tak materiálně.   Božena přetavila svůj sen o lásce a svou vizi v lepší příští do nádherných, a nám všem drahých  příběhů, které jsme si  všichni přivlastnili.   Příběhů  o všech našich milovaných babičkách (i o tobě, babičko Terezo),  o krásných a divokých holkách (kdo z nás kdy  nechtěl být Divou Bárou).  A také do pohádek , kde  dobrá  naděje  vítězí nad zlou beznadějí, a bez kterých by se nám žilo hůř.

Takže je asi už  zbytečné uvádět, která  hrdinka  to u mě vyhrála, a proč je lepší být Boženou než Emou.  Jediné, co měly společné, bylo dle mého soudu to, že předmětem jejich lásky nebyl muž (ani Rudolf, ani Leon, ani Bolemír, ani  Hanuš), ale láska  sama.

 

 

Autor: Jarka Jendrisková | úterý 9.2.2021 23:41 | karma článku: 14,29 | přečteno: 358x
  • Další články autora

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma: 29,82 | Přečteno: 2733x | Diskuse| Poezie a próza

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma: 23,40 | Přečteno: 760x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma: 15,00 | Přečteno: 332x | Diskuse| Ona

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma: 11,90 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá…

Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si na příští setkání připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi...?

31.8.2023 v 9:16 | Karma: 10,23 | Přečteno: 219x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

Psa, který připomínal kostru, nalezli u chatky. Případů týrání zvířat přibývá

1. června 2024

Premium Počet brutálních případů týrání zvířat roste. Lidé z útulků říkají, že tak hrozné zacházení nikdy v...

Levné a vyrobené „na koleni“. Drogy dorazily i na Kubu, narkomafie zatím ne

1. června 2024

Premium Na Kubě, jak známo, hezky svítí sluníčko, často tam prší, takže tam dobře rostou rostliny, tedy i...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 29,82
  • Průměrná čtenost 712x
Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Seznam rubrik