Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo se bojí klasiky ....

  Zkrocení zlé ženy.  Proč je třeba krotit ženu?  Komu to prospěje?   Děje se to ještě dnes?  A dovolí si nějaké divadlo uvést v současnosti  tuto hru na scénu ?

The Taming of the Shrew, režie Franco Zefirelli

V hlavních rolích hrají ti, co si na nic nehrají:  Elizabeth  Taylor  a Richard Burton.   Oba se prý srdečně zasmáli, když druhý den po světové premiéře v Daily Mirror vyšla kritika s palcovým titulkem „Zkrocení zlé ženy, jeden den u Burtonových“.    

Ve filmové adaptaci hry  Wiliama Shakespeara  je  „zlá“  žena  v podání nádherné Elizabeth Taylor  ponižována tak, že to muselo být přes čáru jak v době Shakespearově,  tak  v roce 1967, kdy  Franco Zefirelli natočil  film, který má na ČSFD k dnešnímu dni 83 %.   Nedovedu si představit, že  by tento film mohl být stejně natočen dnes. 

Otázka zní: Proč se to stále  tak líbí   a líbí se to  snad jen mužům?   Vzhledem k vlastnímu diváckému zážitku, musím přiznat, že se to líbí i ženám. A to nejen proto, že Richard Burton  patřil k povedeným exemplářům svého rodu.  Že by to bylo aktuální i dnes?   Bingo, vždyť je to klasika!

Nemohu tvrdit, že mě bavilo, když Kateřině bylo odpíráno jídlo a spánek ve chvíli,  kdy byla hladová jak vlčák  a k smrti unavená.  Zamýšlela jsem se  v této souvislosti nad  současným chováním mužů k ženám, které bychom jen těžko nazvali krocením, nicméně  jak se zpívá ve známém hitu -    „ jistá paralela by tu byla....."

Dnešní muži nám jídlo  ani spánek většinou neodpírají, naopak, povzbuzují:   „Vezmi si ještě houstičku, miláčku (ale chraň tě pán bůh přibrat v pase)“.  „Běž už spinkat zlato, jsi unavená (ať se mohu koukat na fotbal nebo na porno..) "  To bych jim ale  prominula.  Muži chtějí, abychom  hodně jedly a  zůstaly  štíhlé  a  hodně pily, když zrovna oni pijí  a zůstaly střízlivé. Tak to je, s tím nic nenaděláme. A že potřebují být u televize nebo  notebooku někdy sami, také chápu.

 Mě zaujal postup   Petruccia, který krotil Kateřinu také tím, že z ní s prominutím „dělal vola“. Jedná se o scénu, kdy jedou na svatbu Kateřininy sestry, potkají  pocestného, o kterém Petrucio Kateřině tvrdí, že se jedná o krásnou mladou dívku.  Samozřejmě poté, co mu již zlomená,  či zdánlivě zlomená Kateřina  ten zjevný nesmysl odsouhlasí, se jí vysměje  a vysvětlí  jí, že se  zmýlila.  A tady jsem tu podobnost našla!

 Vždyť  jak často se stává, že naši  muži něco tvrdí a když  my s nimi souhlasíme (ať už opravdu , nebo většinou  abychom měly pokoj), tak to okamžitě obrátí, protože oni to chtějí  j i n a k…… Hlavně  jinak, aby se mohli vymezit, zviditelnit   a hlavně nás opravit…..No, to jsem odbočila. Vraťme se ke Kateřině.   Jaká ona vlastně byla? Bohužel musím vycházet pouze z filmu, protože   na jevišti jsem neměla tu čest  hru vidět, ale předpokládám, že divadelní předloha byla plně respektována.  Kateřina ovšem přece  nebyla  „ zlá“  spíš hysterická, až bláznivá.  Určitě nám pomůže  k pochopení ten anglický výraz  Shrew v názvu originálu,  který sice znamená semetriku, ale také   zvířátko rejska, které vydává vysoké, pronikavé zvuky.

Takže Kateřina křičí, řádí, ubližuje..... protože je nespokojená, ale také  se  asi bojí, jako ten rejsek, když se cítí ohrožen.  Bojí se, co  jí život přichystá, co s ní  ve světě bude. Evidentně sama neví, co  se s ní děje,  co vlastně chce, ale lásku chce určitě, to je zřejmé. Takže když je Kateřina postupem  používaným při krocení  dravých ptáků  konečně „dána do latě",  můžeme si vychutnat závěrečnou scénu, kdy ona sama  kárá ženy za  manželskou neposlušnost a poučuje je o  nutnosti jejich podřízenosti  mužům.    Otázkou je, zda jí to máme věřit.  Osobně si myslím, že Kateřina  nebyla „zkrocena“, ale vyhrála sama nad sebou a pochopila, že svého cíle nedosáhne  ukřičenou agresí, ale  přijetím své ženské role, ať už skutečně,  nebo naoko.  Vždyť pak se jí otvírají neomezené možnosti, jak svého muže a  dění kolem sebe ovlivnit tak,  aby se cítila spokojená.  A že se v průběhu krocení zamilovala do svého krotitele je  dobrý bonus, jestli ovšem nešlo o   Stockholmský syndrom.

 

 

Autor: Jarka Jendrisková | pátek 28.8.2020 10:36 | karma článku: 10,28 | přečteno: 443x
  • Další články autora

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma: 29,82 | Přečteno: 2730x | Diskuse| Poezie a próza

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma: 23,40 | Přečteno: 758x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma: 15,00 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ona

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma: 11,90 | Přečteno: 451x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá…

Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si na příští setkání připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi...?

31.8.2023 v 9:16 | Karma: 10,23 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Západ má strach z ruské porážky stejně jako z té ukrajinské, soudí Zelenskyj

18. května 2024  8:46

Sledujeme online Západ se bojí porážky Ruska stejně jako porážky Ukrajiny, což je absurdní. Řekl to v pátek...

Klimatičtí aktivisté ochromili letiště v Mnichově, vybrali si rušné svátky

18. května 2024  8:34

Letiště v Mnichově dočasně přerušilo provoz v důsledku protestu klimatických aktivistů z hnutí...

Kvůli nehodě kamionu je uzavřena D35 u Olomouce ve směru na Mohelnici

18. května 2024  7:39,  aktualizováno  7:45

Kvůli nehodě kamionu byla dnes časně ráno uzavřena dálnice D35 u Olomouce-Nemilan ve směru na...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 29,82
  • Průměrná čtenost 709x
Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Seznam rubrik