Kdo se bojí klasiky ....

Po  nadšení z Egypťana Sinuheta  a   zklamání z  Obratníku Raka  se zamyslím nad tím, jak je kruté zabít ptáčka...

Harper Lee  -  Jako zabít ptáčka    (To killl a Mockingbird)

Toto  dílo moderní americké klasiky oceněné  Pulitzerovou cenou  k mým čtenářským restům nepatřilo. Nestydím se přiznat, že jsem o jeho existenci  dlouho neměla ani ponětí.  Důvody jsou jako vždy neznámé a dnes už těžko zjistitelné. Jedno vím jistě, tento příběh ve  školních osnovách  v   70  tých  letech  nefiguroval.  Možná to bylo nepružností systému - kniha byla vydaná v roce 1960, spíše  tam  ale něco navzdory  boji pri rasové nerovnosti  režimu vadilo, ale  tehdy se  americké klasice ze zřejmých důvodů   prostor  stejně moc nedával - Hemingway,  Steinbeck,  Draiser   a pro jistotu ještě Whitman,  aby se neřeklo,  a tím to končilo.  

Ale to teď není důležité. Důležité je, jak jsem se ke knize dostala  Nikdo z mých sečtělých přátel ji  nečetl, nikdo mi  ji  nedoporučil. Bylo to přes americké  filmy a seriály, kde nebylo možné si odkazů a zmínek na toto dílo nevšimnout.  Zde je na místě uvést, že současné   seriály   a  samozřejmě nejen americké, ale  britské, nebo severské   jsou  často velmi inspirativní a kromě  detektivních a akčních zápletek, lze zde nalézt mnoho zajímavého z oblasti kultury, historie a politiky.  Mám na mysli, samozřejmě, produkci renomovaných stanic jako  HBO, Netflix, apod. 

Ale zpět ke knize , která  nám vypráví příběh úžasné, ač neúplné rodiny tvořené  neuvěřitelně mravným a chápavým  otcem  Atticem  a nádherně neposednou dcerou přezdívanou Scaut a synem Jemem, kteří se octnou  a čelí  soukolí  odporného  bezpráví.  Přesto je kniha humorná a neuvěřitelně moderní a inspirativní.   Myslím, že po jejím přečtení chce mít každá dcera otce jako byl Atticus a každý otec dceru jako byla Scaut.

Krásný  čtenářský zážitek   jsem  si umocnila   filmem  z roku 1962 , kde  Gregory Peck   hrál  Attica tak, že předčil literární předlohu. 

 

P.S. ten ptáček - symbol nevinnosti má být drozdec mnohohlasý (píše  WIKI).

 

Autor: Jarka Jendrisková | sobota 23.5.2020 9:05 | karma článku: 14,18 | přečteno: 437x