Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

České Vánoce

„ Nechte si vašeho amerického Santu Clause a neberte nám našeho českého Ježíška! “ Co na tom, že Santa není americký,  Ježíšek není  český,  a že  ho  většina z nás vůbec nezná.  Anebo už to v době koronakrize neplatí ?

Tak to by byla dobrá zpráva.

Každoročně touto dobou docházelo  v  naší, převážně ateistické společnosti,  k zajímavému úkazu, kterým  byla  mobilizace  bojovníků za „České Vánoce“ . V  duchu  hesla „ Kdo za pravdu hoří…“  povstali  tito noví bojovníci  proti nebohému  Santa Clausovi,  nepříteli a przniteli všeho, co považovali  za českosvaté.

Protože historie   se  neopakuje,  ale rýmuje, jak praví klasik (Mark Twain), nabízí se  srovnání s dobou nedávno či  dávno  minulou, záleží na   tom, zda patříme  k pamětníkům,  nebo k pouhým  „současníkům.“  Tehdy to ovšem byl nebohý Ježíšek, o kterém se nesmělo,  a co  bylo ještě horší, ani neslušelo mluvit!  Nicméně je zde, to musím přiznat, jeden velký rozdíl. Ježíška zakazovala tehdejší státní moc   a   proti Santovi  brojil  svobodně sám lid.

Musíme si tedy položit otázku, co to vůbec  jsou, ty  České Vánoce? 

Má odpověď nebude populární.  České Vánoce jsou v obecné rovině  láskyplný paskvil. Čest výjimkám. Paskvil, který se skládá z postavy  fyzicky nedefinovatelného  Ježíška  jako  dárce, lépe řečeno  s  Cimrmannem   pouhého donašeče  dárků, z návštěv  blízkých a příbuzných  a sledování pohádek.  Záměrně neuvádím  úklid a  konzumaci příslušného dobrého jídla a pití, to by bylo klišé a stejně si myslím, že už se ve většině rodin od toho přehnaného  uklízení, přejídání   a přepíjení  dávno upustilo. Pokud ne, je to ještě horší , než jsem si myslela.

Samozřejmě jsou rodiny a není jich málo, co pohádky tolik nesledují a  vánoční svátky využijí k pobytu na horách a sportu.    Ti  to ovšem asi budou mít letos ztížené.  Přesto se  tím  dostáváme k  jádru pudla.   Veškeré svátky, představují pro většinu  Čechů  hlavně  dny volna, ať už je prožijí jakkoliv. Vánoce, Velikonoce  a další církevní svátky,  nejsou samozřejmě výjimkou.  

Bohužel, nejvášnivějšími bojovníky za Ježíška jsou právě  ti,  co vykřikují, jak nenávidí náboženství. Vánoce jsou  přitom jedině a pouze   o narození  Ježíše  Krista   a   křesťané je tak  slaví  jako svátky naděje  a vůbec neřeší, kdo přináší  dárky. Je paradoxem,  že Ježíšek nosí dárky snad vlastně jen v ateistickém Česku a na jihu Německa. V dalších křesťanských zemích jsou dárci  různí:  Již zmiňovaný chudák Santa Claus v USA, kam přišel z   Finska,   děda Mráz v Rusku,  Pére Noel ve Francii, Father Chrismas v Anglii, vousatý skřítek Julenissen v Norsku, Mikuláš v Polsku   a dokonce čarodějnice Befana v přísně  katolické Itálii, a tak bychom mohli pokračovat…...

Je  kruté říci celou nahou pravdu, že ty naše slavné české Vánoce, pokud neobsahují   ten  hlavní  křesťanský motiv  zrození a naděje,  jsou  bohužel naprosto vyprázdněné.  Takže je logické, když   nám bylo „ vzato nebe“, že  nastává nutkavá potřeba tu prázdnotu  něčím vyplnit.

 Svědčí o tom až ta  zvrácená obliba pohádek, a to nejen o Vánocích, ale i o Velikonocích   a  státních svátcích.   Vezměte  rozum do hrsti a zeptejte  se  se mnou:  Co to proboha s námi je?  Proč  Česká televize již léta reaguje na všechny svátky vysíláním pohádek a lidé na to slyší, lépe řečeno vidí?  Proč slavíme narození  a  zmrtvýchvstání  Ježíše Krista,  příchod Cyrila a Metoděje na Moravu, upálení Jana Husa, vznik naší republiky, stejně jako vítězství nad  fašismem   nebo komunismem  sledováním pohádek ?   To přece nedává žádný smysl.

Pro úplnost uvádím, že v daném případně ještě můžeme  pochopit vysílání pohádek klasických, z nichž  některé mají morální nebo vlastenecký náboj, ale ta   plejáda slátanin, pohádek za každou cenu, takových  těch pseudopohádek  s Jiřinkou v hlavní roli,  to je  ovšem peklo.  

Pokud jsme celý život  prožili  jako  ateisté,  těžko   křesťanskému dogma o narození a zmrtvýchvstání uvěříme.  Ale zkusme  vzít Vánoce  jako symbol víry v  lepší příští a  v adventním čase se zamyslet, co pro nás tyto svátky  znamenají. Zapálit si svíčku na adventním věnci každou příslušnou neděli při sledování adventních koncertů a poslat alespoň minimální příspěvek potřebným,  je povznášející pocit, to potvrdí každý, kdo tak činí pravidelně. A na Štědrý den se těšme  z naděje, kterou  vždy přináší narozené dítě a zamysleme se nad tím, že pokud jsou tyto svátky slaveny už téměř 2000 let, tak to asi pro naší společnost něco znamená.  A buďme tedy  shovívaví  k Santovi, který je jen jedním z mnoha donašečů  dárků a vůbec nás neohrožuje.

A pokud už budeme odpočívat u televize, zkusme si pustit namísto sice krásné,  ale stokrát omleté pohádky o  pyšné nebo   zlatohvězdné  princezně  třeba  některý z mnoha filmů s biblickou tématikou. Bible je kniha knih, nejslavnější a nejvíce překládaná kniha na světě, nemusíte věřit v boží existenci, abyste neocenili ty nádherné biblické příběhy…. Většina z nich jsou filmy skvěle natočené, od renomovaných režisérů  a  s dobrými  herci.

Prostě zkusme  zaplnit tu  televizní  potřebu duše   o  Vánocích něčím  klasickým, ušlechtilým  a  s prominutím „ k věci“ , než pohádkou „ O princezně , která ráda louskala oříšky…..“

Takže krásný adventní a vánoční čas vám všem a v roce 2021 jen samé dobré zprávy.

Betlémská hvězda

 

Autor: Jarka Jendrisková | středa 9.12.2020 1:47 | karma článku: 13,71 | přečteno: 524x
  • Další články autora

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma: 29,82 | Přečteno: 2730x | Diskuse| Poezie a próza

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma: 23,40 | Přečteno: 758x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma: 15,00 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ona

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma: 11,90 | Přečteno: 451x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá…

Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si na příští setkání připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi...?

31.8.2023 v 9:16 | Karma: 10,23 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Vláda se bude zabývat budoucnosti zóny Plzeň-Líně. Letecká záchranka zůstává

18. května 2024  7:23

Ministři se po stažení plánu na budování továrny na výrobu baterií do aut v loňském roce znovu...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 29,82
  • Průměrná čtenost 709x
Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Seznam rubrik