Vzorný kinematograf lidoveckého bratra Jurečky (Dokončení EET? Jen přes jeho mrtvolu! )

Před dávnými lety slavil velké úspěchy veseloherní film s názvem hodně podobným uvedenému nadpisu před závorkou. Jen Jurečku tehdy zastoupil jiný humorista, Hašek.

Ten s výpadky paměti ohledně lánského puče, Michal Hašek, to však být nemohl. Byl jím "lhář“, respektive fabulátor daleko slavnější  – Hašek Jaroslav.

Ve čtyřech filmových povídkách podle jeho předloh se divákům dostalo „veselostí ze života monarchie s komentářem Jana Wericha“.

A co s tím má společného bratr ministr Jurečka, jestliže už sto let neúpíme pod Habsburky a čtrnáctý rok užíváme všech čtyř svobod občanů Unie?

Státník se totiž dostal do prekérní situace, z níž najít čestné chlapské východisko – a přitom si neprohnat hlavu kulí z legálně držené zbraně – bude od něj vyžadovat mobilizaci veškerého inteligenčního potenciálu, a to nejméně na úrovni dobrého vojáka Švejka, který se bez ztráty bodu dokázal čestně popasovat se vším.

Ministr Jurečka, jenž jako státotvorný element spolu se všemi dalšími sestrami a bratry jak ve vládě, tak v parlamentu, i když s ústními výhradami, ale nakonec  zvednutím paže a zmáčknutím tlačítka ANO pro čtyřfázový Babišův projekt EET před měsícem hlasoval, se v Otázkách V.M. zachoval jako rebel.

Z pozice big muže lidovců prohlásil, že po aktuálně spuštěné druhé vlně EET, už zbývající dvě nepřipustí! I kdyby to pro něj mělo znamenat pro příště konec ministrování. Tedy perspektivu politické mrtvoly.

Říct to takhle bez okolků, byla odvaha a statečný čin! Srovnatelný snad jen s letním vyjádřením ministra Pelikána, že jestliže projde reforma policie, on ve funkci skončí. Ovšem neskončil.

Takový nekřesťanský postoj, kdy Pelikán dělá mrtvého, zapomětlivého brouka, však Jurečka držíc se ducha Desatera a života v pravdě, zaujmout nemůže.

Přitom už seznal (i z četných telefonátů), že poněkud přestřelil, protože být ve vládě je pro lidovce živou a svěcenou vodou – vždyť by tam bez jejich „hráze“ jinak mohli být i gauneři.

Tak jak se teď zachovat, aby se volič nasytil Jurečkovou statečnou řečí, a přitom aby on sám zůstal celý a morálně způsobilý pro výkon funkce pod jakýmkoli premiérem?

 

    

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 6.3.2017 9:07 | karma článku: 29,35 | přečteno: 785x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0