Vem si bábo brejle! Aneb exministrův padělek

Exministr financí, expředseda KDU-ČSL a místopředseda TOP 09 Ing. Miroslav Kalousek pravidelně konzumuje vtipnou kaši.

Jedním z jejích vedlejších účinků je v těchto dnech do tisíců poštovních schránek doručovaná složenka s výzvou: Okamžitě zaplaťte!

Člověk je na podobné „dárečky“ v nevolebním období už zvyklý. Jednou je to daňová složenka za chatu, jindy poplatek za psa a kdoví co ještě. Většinou záležitosti, které se opakují s železnou pravidelností, i když částka se obyčejně aktualizuje, a jak jinak, než směrem nahoru. Tak tedy povzdechnete, mrknete do peněženky a vyrazíte k poště. Mnozí kolem bankomatu, pokud jim pár korun nebo spíš stovek schází.

Je to otravné, ale život už takový je a zdravý člověk by se z jeho nástrah neměl rozsypat.

Ale teď se vžijte do jiné situace.

Osmdesátiletá důchodkyně, která má všechny položky měsíčních plateb zapsané v sešitu i s přesným rozpočtem, co si k jídlu může koupit a co už ne, a je ráda, že může odložit svetr a v bytě netopit, otevře schránku. A v ní najde složenku s cifrou 121 000 Kč a s červenou výzvou IHNED UHRAĎTE.

Nepřál bych vám tu reakci vidět. Stačilo jen slyšet. Z druhé ruky od jedné známé. V takové kůži se ocitla její sousedka. Akurátní starší paní, která si zakládá na dobrém vychování a na vyřízených účtech. Z obrovského dluhu měla šok. Vzala totiž upomínku k zaplacení naprosto vážně.

Ani se jí nedivím. Rádoby originální způsob komunikace – něco jako v padesátých letech z „imperialistických“ balonů shazované napodobeniny bankovek s nápisem Hladová koruna - je stejným šmahem rozhazován do poštovních schránek. Takový direkt - mail se do nich „cpe“ podle zásady: čas jsou peníze. A zabývat se komu ano, a komu ne, je prakticky nemožné.

A co jako má být? - může namítnout volební štáb TOP 09. Paní si měla  buď vzít silnější brýle nebo leták převlečený za složenku přečíst do konce a hned se nepokládat!

Měli by pravdu.  Jsou stranou pro úplně jiné voliče, než pro nějakou starou paní. Kde by ty peníze - na rozdíl od většiny Kalouskových lidí - vzala, kdyby to po ní opravdu chtěl?

 

Jan Dvořák

 

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 13.5.2010 18:26 | karma článku: 33,02 | přečteno: 3770x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0