Tři odstíny Vánoc: Někomu Ježíšek, jinému Santa, některým i Děda Mráz.

Měli to na začátku padesátých let propagandisté a politici opravdu těžké, když chtěli v jiných ohledech ateistickému národu vymluvit nesmysl, že materiální dárky přináší nemateriální Ježíšek.

Byl to totiž ohromný skok od Jezulátka k Dědu Mrázovi, a přestože prezident Zápotocký podal  mistrný výklad takové transformace ( ZDE) , většina lidí u Ježíška zůstala, aspoň v soukromí, když ne navenek.

Daleko větší úspěch s inovací nadělujícího by mohli mít v té době komunisté v Norsku, kdyby se dostali k veslu, neboť cesta k dědovi Mrázovi by byla daleko snazší. V Norsku dárky nepřináší nějaký náboženstvím zatížený novorozenec jako ve střední Evropě, ale koza. Stačilo by norskou kozu (místo ruských sobů) zapřáhnout do Mrázových saní, a bylo by po starostech. Koza by se nažrala, a děda Mráz by zůstal celý, respektive dárky by s kozou spolunaděloval. A  v DDR to vůbec bylo nejsnazší, tamního Weihnachtsmanna  jenom překabátili do rudého.

Přestože ruský děda se u nás masově nechytil, stále přetrvávají ostrůvky pozitivní deviace, kam chodí nadělovat stále. I když z někdejších pionýrek a svazeček vyrostly političky.

Z dárku mám obrovskou radost. Nejenom proto, že jsem si Padesát odstínů šedi moc přála, ale i kvůli tomu, že jsem se znovu ujistila, že dárky nepřináší ani Ježíšek, ani Santa Klaus, ale opravdu Děda Mráz. Jako malá jsem od něj dostala Odvážnou školačku, a teď zase ty odstíny v ruštině, což potvrzuje, že jsou od Dědy Mráze, když je to Rus.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 28.12.2015 9:26 | karma článku: 15,64 | přečteno: 410x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0