Skandální výhody vězně Ratha

Televizní divák se v neděli v poledne jistě zděsil při slovech Cattaniho v sukních, Lenky Bradáčové, že Generální inspekce zjistila nadstandardní zacházení s vězněm Rathem v teplické káznici.

Po ex senátorovi Novákovi a ex poradci premiéra Dalíkovi byl už třetím, kdo místo úpění se měl za mřížemi jako v bavlnce! Avšak na rozdíl od nich, kteří si luxusní pobyt  vychutnávali celá léta,  má už po pár týdnech utrum, protože, co je moc, to je moc!

Ano, je skandální, pokud si defraudant obtočí ředitele věznice kolem prstu a požívá výhod někdejších rakousko-uherských politických vězňů a nechá si posílat z teplického Grandhotelu vybrané pokrmy a denní tisk, a když celu si nechal zařídit jako soukromou ordinaci a léčí teplické prominenty za nemalý honorář – bujně pracovala moje fantazie.

Za dvě hodinky jsem vystřízlivěl, tedy z té představy krále věznice Ratha. Média přinesla upřesnění. Požíval nadstandardní možnosti ležet na vlastní zdravotní podložce a místo šedomodrých vězeňských kalhot nosit džínsy. Za tuhle strašnou benevolenci půjdou dozorci možná – také – sedět. Ovšem v erárním a s tvrdým lůžkem typu „Záhoř.“

Nikdo si přece nesmí udělat z věznice rekreační zařízení. Vězení je odjakživa k pykání, ne pro vyvalování na měkkém a ještě k tomu v nedovolených značkových kalhotách.

Je dobře, že došlo k nápravě a že vedení  VS podobné excesy bude nemilosrdně potírat, protože jinak by volání po odchodu ministryně Benešové bylo skutečně legitimní. Ještě že máme neúplatné vrchní státní zastupitelství a také zodpovědné dozorce i vězně, kteří k Rathovým výhodám  jen pasivně nepřihlíželi a upozornili na ně. Nebýt  jich, pan doktor by skutečný vězeňský život ani nepoznal. To by byl opravdový výsměch spravedlnosti.

Snaha mít se ve vězení lépe než ostatní není však ničím novým. V každé epoše se mohovití zločinci snažili získat určité výhody, ne nepodobné těm doktora Ratha…

 

   

 

      

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | pondělí 6.1.2020 10:02 | karma článku: 34,35 | přečteno: 2003x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0