Senát by měl být víc otevřený zahraničním podnětům, třeba z Ruska

  „Jen tak, mezi námi, Milane, já taky někdy pochybuju o smysluplnosti Senátu“, svěřil se ve volebním štábu ČSSD premiér Sobotka předsedovi Senátu Štěchovi.

I ty, šéfe?“ přiškrceně zasípal druhý ústavně nejvyše postavený  muž v zemi.   

„Vy sice jste pojistkou demokracie,“ argumentoval premiér,“ to zase jo, ale mohli byste si trochu víc brát příklad ze zahraničí.“

To se Štěcha evidentně dotklo. „Jak víc? Vždyť letos jsme už čerpali zkušenosti v Emirátech, v Kanadě, v Andalusii, v Koreji, před Vánocemi se někteří senátoři obětují a pojedou do Švýcarska. To je ti málo?“ ukončil obhajobu a vysílen musel se osvěžit neiontovým nápojem.

„Málo mi to není, ale připadá mi ta vaše orientace nějak ….geograficky neúplná“ řekl příliš zaobaleně na to, aby předseda Štech si to okamžitě přebral v hlavě.

  „Tak já ti to, Milane, řeknu jinak, a na rovinu. O mně se všeobecně ví, že nejsem žádný rusofil, ale přesto se kolikrát musím divit, jak furt se ještě máme od Sov.. tedy od Ruska co učit.

Tak třeba ten jejich senát, tedy Rada federace,teď pracuje na zákonu, který by médiím zakázal publikovat špatné zprávy o zemi, třeba o tom, že se u nich krade, že jsou tam oligarchové, a tak. Mě moc zaujalo, jak rozumně to jeden senátor zdůvodnil. ´Není normální, když novináři z celostátních médií informují jen o těch událostech, které oni sami považují za důležité. Zahraniční sdělovací prostředky pak přetiskují jen negativní informace převzaté z ruských médií.'

Tak, co ty na to? Vždyť by se ta slova dala vzít přes kopírák a přečíst v našem Senátu. Nebo snad ne?!

„To jo!“ přitakal Štěch spěšně, ovšem pak se mu vloudil do mysli stín pochybnosti.“ Ale když už si vezmeme od soudruhů z Moskvy příklad a na podobném rozumném zákonu popracujeme, tak kdo nám zaručí, že naše zákonodárná iniciativa nespadne ve sněmovně pod podlahu, jak už se to mockrát stalo?“

„Takový zákon na ochranu dobrého jména republiky ti podepíše celá koalice, buď bez obav“, ujistil premiér.

A pak velmi důvěrným tónem dodal: “To víš, my s tím přijít sami nemůžeme, to by bylo od opozice řevu, že zákaz špatných zpráv v prohlášení vlády nebyl. Ale když s tím přijdete vy, co jste přes ty pojistky, tak to je jiná, to už je rovnou jistič. "   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | sobota 18.10.2014 9:22 | karma článku: 14,93 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0