Past na delegáty lidoveckého sjezdu.

Je nepochopitelné, jak se to vůbec mohlo stát - na náhodu či opomenutí organizačního výboru sjezdu lidovců nikdo z nestranných pozorovatelů nevěří.

Co se přihodilo?  Ve snaze zkomplikovat zvolení Mariana Jurečky prvním místopředsedou byl volební lístek natolik složitý, aby se v něm málokdo z delegátů správně orientoval, a při zaškrtávání jména toho „svého“ místopředsedy pochybil a lístek byl pak prohlášen za neplatný.

A bylo jich neplatných snad nejvíc v historii všech sjezdů či sněmů, co kdy u nás různé strany pořádaly, kolem stovky!

Past na Popelku, respektive na Jurečku spočívala v tom, že k platnosti hlasu nestačilo jen zakroužkovat jméno favorita, ale zároveň též přeškrtat jména těch, které delegát volit nechce. A ti byli kromě Jurečky hned ještě dva – vlastně jeden, když pan Bartošek kandidaturu předem stáhnul.

Při takové komplikaci by se i mistr tesař utnul. No budiž. Horší však je, že volební komise na dodržení postupu byrokraticky bazírovala. Jakoby nešlo drobnou chybičku tolerovat.

Je to s podivem a hovoří to spíš pro spiknutí organizačního výboru proti Jurečkovi, jestliže právě politická strana obrácená k venkovu, se najednou zříká selského rozumu. Nechce uznat, že když delegát někoho zakroužkuje, tak ho asi za místopředsedu chce, a evidentně nechce ostatní - ty, které nepřeškrtal, ale ani nezakroužkoval. Dá totiž hlava, že první místopředseda může být jen jeden, nikoli třeba dva, jako policejní prezidenti, nebo premiéři, kdy jeden je v demisi a druhý vládu teprve sestavuje.

Ale kam s logikou, když není dobrá vůle.

Je to však poučení pro příště, a nejen pro lidovce. Volby, a to kdekoli, by neměly být komplikované. Vyznat by se v nich měl každý, i bez speciálního vzdělání.

Věřme, že vyšetřovací komise zřízená předsedou zjistí, kdo vlastně takovou komplikaci do volebního řádu propašoval, aby Jurečka neuspěl.

Uspěl, ale jen o 3 procenta. Podraz málem vyšel.

Hned už se ale ozvaly hlasy, že o omyl delegátů nešlo, že nejsou žádní – no však víte asi co - že se tak zachovali schválně, jako chytří horáci, respektive lidovci. Jurečku sice hodně chtějí, ale zase až tak moc nechtějí, protože šel na ruku Babišovi, a proto mu to aspoň takhle prý dali najevo.

Je to ovšem nesmysl. Všichni si oblíbeného Jurečku jako prvního místopředsedu přáli - kromě té hrstky, co účelově upravila volební řád.

Předseda to v televizi řekl jasně. Volební řád byl moc komplikovaný. Nic jiného za tím nehledejte.

Amen.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | středa 27.5.2015 11:02 | karma článku: 14,66 | přečteno: 589x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0