Náměstí Václava Havla zastrčené není. Cožpak musí být "na ráně?"

Václav Havel dostal ke svým nedožitým 80 narozeninám od hlavního města Prahy dárek více než symbolický. Prezidentovo jméno teď ponese „plácek“ mezi Národním divadlem a Novou scénou, jemuž se od příště bude říkat Náměstí V. Havla.

Ano, je to ten velkými kostkami vydlážděný prostor obklopený budovami, kde sice přirozený život přehnaně  nekypí,  a  veřejných akcí, které  tam přilákají  publikum rovněž není  nadbytek - zato však náhodný chodec, či člověk, co si krátí cestu z nábřeží, může tam v létě nalézt stín, v zimě si zaklouzat, nakrmit holuby a je-li i pilným návštěvníkem ND, může zamířit k pokladně pro vstupenky.

Ozvaly se i  námitky, že je to nedůstojné místo, a kdesi cosi. Ale co radním zbývalo, když nechtěli po panu prezidentovi pojmenovat nějaký prostor na sídlišti, kam ani cizinec nezabloudí -  a „klasická“ náměstní místa v centru města už dávno pojmenována jsou. Měnit jejich názvy by si jistě ani V. Havel nepřál, bylo by to moc totalitní. I když přejmenovat Uhelný trh na „Havlák“, by příliš kontroverzí přinést nemuselo, stejně se mu říká „Havelák.“

Ale což, Praha má touto transformací místa, kterému se dosud nečesky říkalo piazzetta (náměstíčko) další náměstí navíc, už sto osmdesáté třetí -  Piazza  Vaclav Havel. Jiná města byla sice iniciativnější, a nečekala až na osmdesátiny jako Praha, ta však uvážlivěji hledala ten nejvhodnější prostor. Letiště z okraje města, pojmenované po panu prezidentovi k uctění jeho památky,  teď má důstojný protějšek v samém srdci metropole.

Jenomže vykládejte to věčným šťouralům, kteří si úsudek o onom místě udělali na základě jeho podobností čistě náhodné s jiným placem. 

 

 

 

Ty, Bédo, mně to místo něco připomíná, nějakou fotografii, ale jakou, co na ní bylo..

 

Jo, už jsem si vzpomněla..

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 29.9.2016 10:26 | karma článku: 16,65 | přečteno: 577x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0