Když se začnou vnuci ptát

  Jednou to přijít musí, kdy pradítko se bezelstně zeptá, zda prarodič tehdy bratrskou pomoc zelených konvojů s bílými pruhy označujícími jejich humanitární, respektive humanistické poslání, přivítal.

A pakliže nabízenou hlaveň děda jako mladík rozhodně nepřivítal, a byl pomýlený jako valná většina, neboť v evidentní pomoci viděl bratrskou agresi, tak vnuk se zeptá dál.

Jestli se z toho pomýlení v dalších letech děda náhodou neprobral a mladicky nerozvážný postoj – aspoň navenek – nenormalizoval?

Co teď?

Jít ven i s nepříjemnou pravdou samozřejmě možné je.

Avšak je třeba to učinit opatrně a vyváženě -  s důrazným odkazem na soustavný vnitřní odpor k okupantům a k nainstalovaným představitelům tehdejší loutkové moci.  

Zároveň je dobré vyzdvihnout aktivní snahu normalizační režim rozkládat, a to pasivním členstvím v jeho organizacích. Zmínit je možné i ryze formální výkon jen nepatrné funkce, přijaté výhradě proto, aby se předešlo hrozbě, že se jí chopí nějaký dogmatik, který co říká, bude jako bílá vrána vážně i myslet. Rozpor mezi myšlením a konáním byl totiž pro slušné lidi příznačný.

Tak co, vnoučku, nebylo hrdinstvím už jenom takový stav přežít dvacet let ve zdraví?  Na rozdíl od těch, kteří s ním nezodpovědně hazardovali?  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jan Dvořák | čtvrtek 21.8.2014 7:49 | karma článku: 13,20 | přečteno: 528x
  • Další články autora

Jan Dvořák

Chcete mě číst?

11.7.2022 v 13:19 | Karma: 3,09

Jan Dvořák

Hrozby ze vzdušného prostoru

24.1.2022 v 11:51 | Karma: 0